Een Doodle maken: Wat is het en hoe maak je het?

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

Wat is een Doodle en hoe kun je er gratis een aanmaken? We kunnen ons voorstellen dat jij je dat afvraagt. Het fenomeen is immers niet voor iedereen even bekend. Een Doodle kan je helpen om eenvoudiger een afspraak of plan te maken met een groep mensen. Je kunt hiermee eenvoudig een aantal data voorstellen aan familie, vrienden of collega’s. Zo kun je makkelijker een afspraak maken voor een uitje of een meeting. Dat kan super handig zijn, vooral wanneer je probeert iets af te spreken via een groep op Whatsapp. Wil je meer weten over een Doodle en hoe je er een aanmaakt? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een Doodle?

  Doodle is een platform dat jou helpt om makkelijker afspraken in te plannen, bijvoorbeeld op je werk, in je vriendengroep of op school. In het begin was het gebruik maken van het platform Doodle gratis, maar vandaag de dag is het een betaalde dienst. Het platform heeft veel weg van het bekende Datumprikker. Als organisator geef je een aantal data en tijden op waar mensen uit kunnen kiezen. Die deel je met iedereen die je uit wil nodigen voor de gelegenheid. Als mensen beginnen met het invullen van de Doodle, krijg je een duidelijk overzicht van wie wanneer beschikbaar is en wanneer niet. Het handige hieraan is ook dat je dus geen e-mailadressen nodig hebt van de ontvangers, aangezien je de link gewoon via Whatsapp kunt sturen. Mensen die het invullen kunnen zelf hun naam opgeven, zodat je weet om wie het gaat. Dit is ook een groot voordeel ten opzichte van Datumprikker.

  Een gratis Doodle maken

  Je kunt een Doodle maken door naar de website van het platform te gaan. Hier klik je op ‘Maak een Doodle’. Dan ga je eerst een titel, locatie en notities toevoegen voor de afspraak. Vervolgens ga je invoeren welke datums en tijden mensen kunnen kiezen naar wie je de Doodle stuurt. Dan vul je alleen nog je eigen naam en e-mailadres in en vervolgens kun je de link gaan delen met eventuele deelnemers. Via die link kunnen mensen hun naam en beschikbaarheid opgeven, wat vervolgens voor iedereen met toegang tot de link zichtbaar is in een realtime overzicht. De organisator krijgt de link ook altijd naar zijn of haar e-mailadres gestuurd, zodat je er altijd bij kan. Als organisator kun je er ook voor kiezen om een account aan te maken bij Doodle. Het voordeel van een account is dat het je de optie geeft om de afspraak te wijzigen, bijvoorbeeld een andere locatie of extra notities. Je maakt een account aan door op het beginscherm op ‘registreren’ te klikken. Inloggen kan met jouw eigen mailadres, met Google of met Facebook. Doodle is niet alleen beschikbaar via internet, maar ook als app voor Android en iOS.

  Stap 1: Ga naar de website van het platform

  Stap 2:
  Klik op ‘Maak een Doodle’

  Stap 3:
  Titel, locatie en notities toevoegen

  Stap 4:
  Mogelijke datums invoeren en de Doodle versturen

  Stap 5:
  Eigen naam en e-mailadres invullen

  De extra opties van Doodle

  Het platform Doodle biedt ook nog een aantal extra opties voor mensen met een account. Zo kun je de tool bijvoorbeeld koppelen met je Google agenda. Als je dit doet, komen zowel definitieve afspraken als mogelijkheden in je agenda te staan. Zo weet je zeker dat je geen dubbele afspraken maakt. Doodle biedt daarnaast een aantal extra mogelijkheden bij het aanmaken van een voorstel. Zo kun jij jouw Doodle op een andere manier opmaken. Als je bezig bent met het selecteren van tijden en datums, kun je op ‘Instellingen’ drukken om die extra opties te zien. Je kunt bijvoorbeeld deelnemers de kans geven om naast ‘Ja’ en ‘Nee’ ook te antwoorden met ‘Indien nodig’. Ook kun je een maximaal aantal deelnemers instellen of zorgen dat alleen de organisator opmerkingen kan zien. Mocht je nog meer extra opties willen, dan moet je een Premium account nemen. Het is sowieso niet meer mogelijk om gratis gebruik te maken van het platform Doodle, maar met een premium account betaal je per jaar. Dit is dus alleen nuttig als je echt veel gebruik maakt van het platform, bijvoorbeeld voor je werk of studie.

  Een premium account

  Als je nog meer mogelijkheden wil voor het opmaken van jouw Doodle of voor het inzetten van dit platform, kun je een premium account nemen. Je krijgt dan opties zoals het versturen van herinneringen, het weghalen van advertenties en het creëren van een unieke URL. Je kunt kiezen uit een abonnement van 29 euro per jaar of een abonnement van 49 euro per jaar. Als je 49 euro per jaar betaalt, heb je nog een aantal voordelen ten opzichte van een abonnement van 29 euro per jaar. Je kunt dan jouw Doodle helemaal naar wens opmaken, het subdomein dat je gebruikt aanpassen en je krijgt een gebruikersbeheer voor jouw account. Mocht je twijfelen om een betaald abonnement te nemen, dan kun je gebruik maken van een gratis proefmaand. Dit geldt zowel voor het abonnement van 29 euro als het abonnement van 49 euro per jaar. De prijs hangt wel ook af van met hoeveel personen je gebruik wil maken van de Doodle account. Als je een maandelijkse prijs betaalt, geldt die prijs namelijk per persoon, niet per account. Voor 1 gebruiker betaal je 6,95 euro per maand en voor 5 gebruikers 8,95 per persoon per maand. De prijzen op de website staan per maand aangegeven, maar je betaalt een abonnement eigenlijk altijd per jaar vooruit.

  De prijzen van Doodle op een rij:

  Oude abonnementen:
  29 euro per jaar
  49 euro per jaar

  Nieuwe abonnementen:
  1 gebruiker 6,95 euro per maand
  5 gebruikers 8,95 per persoon per maand

  Veelgestelde vragen

  Wat is een Doodle?

  Doodle is een platform, vergelijkbaar met Datumprikker. Het grootste verschil is dat je de link naar jouw Doodle via Whatsapp kunt sturen en dus geen e-mailadressen nodig hebt van de deelnemers.

  Kun je gratis een Doodle aanmaken?

  In het begin kon je gratis gebruik maken van Doodle, maar inmiddels helaas niet meer. Je betaalt per Doodle of je kunt een abonnement nemen dat je per jaar betaalt. Met een abonnement kun je ook gebruik maken van extra opties.

  Hoeveel betaal je voor Doodle?

  Je betaalt 5,99 euro per maand, 29 euro per jaar of 49 euro per jaar. Dit is afhankelijk van de opties waar je gebruik van wil maken.

  Advertentie