De K Van Karlijn: dramaserie met borstkanker als hoofdthema

Laatst bijgewerkt: 8 december 2021

Ben je nog op zoek naar een nieuwe serie om te gaan kijken, maar heb je het gevoel dat je alles al gezien hebt? Mocht je ‘De K van Karlijn’ nog niet hebben gezien, dan is dit echt een aanrader als je van Nederlandse drama series houdt. De serie volgt een vrouw die wordt gediagnosticeerd met borstkanker en laat zien hoe dit haar leven verandert. Twijfel je nog of deze serie iets voor jou is? Wij geven je graag wat meer informatie over het verhaal, de cast en waar de serie te zien is!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De K van Karlijn kijken via Videoland

  Je kunt de serie De K van Karlijn kijken via de streamingdienst Videoland, waar veel Nederlandse series op te vinden zijn. Heb je nog geen Videoland? Je kunt de streamingdienst 14 dagen gratis uitproberen om te kijken of het iets voor je is, maar je kunt de serie ook via een andere weg kijken. De serie volgt Karlijn, gespeeld door Tjitske Reidinga, wiens leven op de kop wordt gezet als ze te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Vooral haar man Victor, gespeeld door Ali Ben Horsting, heeft het erg moeilijk met dit nieuws. Karlijn gaat een intensief traject in voor de behandeling van de borstkanker en probeert dit voor zichzelf zo luchtig mogelijk te houden. Ze doet er alles aan om enge gedachtes over een slechte afloop af te houden en om te zorgen dat haar leven niet alleen om haar ziekte gaat draaien. De serie is ontwikkeld door Tjitske zelf, in samenwerking met Linda de Mol.

  De K van Karlijn terugkijken

  Je kunt De K van Karlijn momenteel helaas niet meer volgen via Net 5, omdat seizoen 1 afgelopen is. Je kunt de serie wel nog terugkijken via TVblik. Ook op de website van Linda krijg je soms de mogelijkheid om gratis de acht afleveringen van het eerste seizoen terug te kijken. De serie begon op 6 januari 2021 op Net 5 en is nu nog te bekijken via Videoland. In totaal ben je zo’n vijf en een half uur aan het kijken als je heel het seizoen wil zien. Perfect voor een avondje bingen, toch? Als je de serie on demand wil kijken, is Videoland op dit moment de enige optie. Of de serie ooit naar Netflix gaat komen, is niet bekend. Natuurlijk kun je er wel altijd voor kiezen om het eerste seizoen van De K van Karlijn op DVD of Blueray te kopen, als je hem echt graag wil kijken.

  Het verhaal achter De K van Karlijn

  De reden dat Tjitske Reidinga en Linda de Mol besloten om De K van Karlijn te gaan maken, was dat ze hoopten op meer bewustwording rondom borstkanker bij jonge vrouwen. Tjitske had het idee dat mensen er vaak niet bij stil staan dat jonge vrouwen ook borstkanker kunnen krijgen. Reidinga is het zelf niet helemaal eens met het ‘comedy drama’ label dat de serie soms krijgt. Ze zegt dat ze meer het idee heeft dat de luchtigheid in de serie is gecreëerd omdat mensen anders niet snel zouden gaan kijken. Borstkanker is voor veel mensen een eng en naar onderwerp dat ze liever vermijden. Uiteraard probeert de serie wel de boodschap mee te geven dat je altijd moet blijven lachen, ook als het leven tegenzit.

  De cast van De K van Karlijn

  De hoofdrol in De K van Karlijn wordt gespeeld door Tjitske Reidinga, die een uitgebreid interview gaf in 2020 over het vertolken van de pittige rol. Een vrouw krijgt te horen dat ze ernstig ziek is en haar omgeving neemt het in zekere zin over. Iedereen om haar heen lijkt er meer moeite mee te hebben dan zijzelf. Hierdoor is ze zo met anderen bezig dat ze het voor zichzelf niet eens kan verwerken. ‘In de kern is het een eenzaam proces’, vertelt Tjitske in het interview. ‘Ik vind het belangrijk om dat aspect van deze ziekte ook serieus te nemen’. Toch speelt scherpe humor ook een belangrijke rol in de serie, omdat Karlijn zoveel mogelijk probeert haar ziekte te relativeren. Ze wil geen slachtoffer zijn, ze wil dat haar leven gewoon doorgaat.

  Vrouwen aansporen om goed op zichzelf te letten

  Tjitske hoopt dat De K van Karlijn vrouwen zal aansporen om goed op zichzelf te letten. Vrouwen letten meestal vooral op knobbels, maar borstkanker kan allerlei vormen aannemen. Als je iets vreemds voelt aan je borsten, of als je iets ziet dat er normaal anders uitziet, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook als je nog jong bent, want dat maakt bij borstkanker helemaal niets uit. Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Op de website Linda.nl kun je uitgebreid informatie vinden over borstkanker en het herkennen hiervan. Op de afbeelding ‘know your lemons’ wordt bijvoorbeeld uitgelegd waar je allemaal op moet letten als je zelf checkt op afwijkingen die op borstkanker kunnen wijzen.

  Komt er nog een seizoen 2 van De K van Karlijn?

  Nee, er wordt helaas geen tweede seizoen meer gemaakt van de serie De K van Karlijn. Dit terwijl de serie wel honderdduizenden kijkers heeft getrokken. Veel volgers reageerden hier dan ook zeer verbaasd op. Tjitske liet zelf al weten dat ze het zelf ook erg jammer vindt. Ben je groot fan van Tjitske? Er zijn gelukkig nog veel andere series en films te vinden met de actrice, waaronder Doris, De Verbouwing en natuurlijk de Gooische Vrouwen reeks.

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel seizoenen en afleveringen heeft De K van Karlijn?

  De K van Karlijn heeft één seizoen met acht afleveringen. Een tweede seizoen komt er helaas niet meer aan.

  Wordt er nog een tweede seizoen gemaakt van De K van Karlijn?

  Nee, helaas is er geen seizoen 2 in de maak van De K van Karlijn. 

  Waar kun je De K van Karlijn kijken?

  Je kunt De K van Karlijn kijken via Videoland of de afleveringen terugkijken via TVblik.

  Advertentie