Laatst bijgewerkt: 6 november 2023
We kunnen niet meer zonder het internet. Elke dag zijn we voor een groot deel online bezig: werk, school, boodschappen, shoppen. Het kan allemaal via het internet. Hartstikke fijn allemaal, toch? Het scheelt een hoop tijd en het kan je leven een heel stuk makkelijker maken. Maar er zijn ook wel wat nadelen aan verbonden. De term datalek heb je vast wel eens gehoord. En ook het darkweb komt je misschien bekend voor. In Nederland hebben we de afgelopen jaren ook meerdere datalekken meegemaakt. Wat dan gebeurt is dat jouw gegevens terecht komen op het darkweb en hier kunnen ze dan weer gebruikt of doorverkocht worden. Dit kan vervelende gevolgen hebben en het kan zelfs heel duur worden. Daarom heeft ExpressVPN onderzoek gedaan naar manieren om jezelf te beschermen tegen zo’n datalek.
We doen het allemaal. Je eerste hond en je huisnummer is ons wachtwoord voor al je abonnementen en je gaat ervan uit dat het wel goed komt. En gelukkig gaat het vaak ook goed, maar dat je tot nu toe nog geen problemen hebt gehad betekent helaas niet dat je veilig bezig bent. Hackers worden elke dag creatiever en met zo’n bescherming ben je natuurlijk niet echt een lastig target om te hacken. Je gegevens liggen praktisch gezien voor het oprapen. En als je eenmaal met een account betrokken bent bij een datalek, kunnen ze met een wachtwoord toegang krijgen tot vrijwel al je accounts. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ga daarom voor een iets complexer wachtwoord met hoofdletters, cijfers en speciale tekens. En zorg ook dat je niet voor alles hetzelfde wachtwoord gebruikt.
Niet alleen een goed woord voor je volgende potje scrabble, maar ook heel handig om je gegevens te beschermen tegen datalekken en hackers. Met tweefactorauthenticatie moet je niet alleen je wachtwoord invullen, maar krijg je ook een sms of een melding in je authenticatie-app. Dit maakt het een stuk lastiger voor hackers van buitenaf om toegang te krijgen tot je account, zelfs als ze je gebruikersnaam en wachtwoord hebben. Als je dus de mogelijkheid hebt om deze extra beveiliging in te stellen, doe het dan ook! Het is soms wat extra moeite, maar het helpt echt om je gegevens veilig te stellen.
Phishing en cybercrime zijn geen nieuwe concepten, maar de hackers achter deze praktijken worden wel met de dag creatiever. Als gebruiker en liefhebber van het internet moet je daarom kritisch zijn als er om gevoelige gegevens wordt gevraagd. Geef nooit zomaar je gegevens door en zorg dat je altijd checkt of het e-mailadres en de URL betrouwbaar zijn. Als je twijfelt, neem dan liever contact op met de afzender om te kijken of ze daadwerkelijk je gegevens nodig hebben. Hackers proberen misbruik te maken van jouw vertrouwen en ze weten precies hoe ze de mails en websites moeten maken zodat je niet twijfelt aan de betrouwbaarheid. Maar na het lezen van deze blog weet jij natuurlijk beter.