Corona kaart van Europa: Reisadviezen voor het hele continent

Corona kaart van Europa: Reisadviezen voor het hele continent

Laatst bijgewerkt: 2 februari 2022

Als je graag op vakantie wil in een Europees land of graag een rondreis wil maken door heel Europa, kan het nooit kwaad om eerst te kijken naar reisadviezen. Denk bijvoorbeeld aan reisbeperkingen door een virus of een politieke kwestie in een land. Als je van tevoren de reisadviezen van de ANWB en het RIVM bekijkt, weet je waar je aan toe bent. Of het nu gaat om regels rondom virussen, zoals Corona, of om bepaalde papieren die je nodig hebt om een land binnen te kunnen. Deze informatie kun je hier allemaal vinden!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Kaart met de reisadviezen door heel Europa

    Als je aan reisbeperkingen denkt door een virus, denk je natuurlijk meteen aan Corona. De regels en beperkingen veranderen regelmatig per land, dus als je op vakantie gaat is het altijd slim om even naar de actuele adviezen te kijken. Zo kun je op de website van de Rijksoverheid altijd een actuele Corona kaart vinden van Europa, waarop het risiconiveau staat aangegeven met verschillende kleuren. De kleuren die worden gebruikt zijn rood, groen, geel en oranje. Rood houdt in dat er een inreisverbod geldt in dat land en dat je er dus niet op vakantie kunt gaan. Oranje houdt in dat je het land in mag voor belangrijke doeleinden, maar dat het risiconiveau hoog is. Geel betekent dat het risiconiveau redelijk laag is, maar dat er wel beperkingen zijn. Groen betekent dat het risico erg laag is en dat er geen beperkingen gelden. Deze kaarten kunnen op ieder moment aan worden gepast, dus als je vakantie voor de deur staat is het verstandig om het in de gaten te houden.

    De Corona kaart van Europa van het RIVM

    De Corona kaart van Europa van het RIVM wordt over het algemeen het snelst aangepast, omdat het RIVM eventuele veranderingen in de situatie als eerste te horen krijgt in Nederland. De reisadviezen die per land worden gegeven rondom Corona in Nederland, komen vanuit het RIVM. Maar hoe komt zo’n reisadvies nu eigenlijk tot stand? Het RIVM brengt iedere week de risico’s van het reizen van, naar en in het buitenland in kaart. Ze kijken dan bijvoorbeeld naar de hoeveelheid besmettingen en uitgevoerde tests in een land. Daarnaast wordt ook gekeken naar welke varianten er in een land voorkomen en in welke mate. Vooral naar de gevaarlijkere varianten die meer risico met zich meebrengen. Voor dit soort analyses raadplegen ze verschillende bronnen, zoals het Ministerie van VWS, de cijfers van de EDC kaart van Europa, het Europese RIVM en de WHO. Hier wordt het reisadvies vanuit het RIVM en het ministerie op gebaseerd.

    De analyse van het RIVM

    De analyse die het RIVM uitvoert om onder andere het reisadvies te bepalen, is dus erg uitgebreid. Hier gaat natuurlijk ook veel werk in zitten. Ze verzamelen iedere week verschillende gegevens en analyseren op basis daarvan het risiconiveau in diverse landen. In die analyse wordt ook op regionaal niveau naar de situatie gekeken, niet alleen maar landelijk. Dat betekent dat regio’s binnen een land verschillende reisadviezen kunnen krijgen op basis van de analyse. Maar welke gegevens neemt het RIVM dan precies mee in die analyse? Ten eerste kijken ze naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Daarnaast kijken ze of er in een land wel voldoende getest wordt. Daarbij wordt uitgegaan van het aantal tests per 100.000 inwoners per dag. Ze kijken ook naar de relatie met het aantal mensen dat positief getest wordt in het land. Er wordt ook gekeken of er veel mensen die recent zijn teruggekeerd uit een land, thuiskomen met Corona. Als dit aantal hoog is, duidt dat meestal op een verhoogd risico in het betreffende land. Ook probeert het RIVM zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de actieve maatregelen in een land en in welke mate inwoners zich aan de maatregelen houden. Dit kan natuurlijk gevolgen hebben voor het aantal besmettingen. Ten slotte is het belangrijk om te weten welke virusvarianten er in het betreffende land voorkomen en in welke mate. Als het om zorgelijke virusvarianten gaat, is het risiconiveau in een land natuurlijk hoger.

    Reisinformatie bij andere omstandigheden

    Naast de uitbraak van een virus of pandemie zijn er natuurlijk andere belemmeringen die je tegen kunt komen als je op reis gaat. Binnen de EU zijn we eigenlijk gewend dat we heel makkelijk de grens over kunnen zonder überhaupt een douane tegen te komen, maar zodra je buiten Europa komt, kan dit een stuk lastiger zijn. Een land als Rusland heeft bijvoorbeeld wat strengere douaneregels dan we in Europa over het algemeen gewend zijn. Je mag maar een bepaalde hoeveelheid tabak en alcohol mee het land in en uit nemen. Als je bepaalde medicijnen slikt en deze mee op vakantie naar Rusland neemt, moet je hier een medische verklaring voor kunnen laten zien bij de douane. Dit geldt voor medicijnen voor ADHD, slaapmiddelen en bepaalde sterke pijnstillers. Er zijn meerdere landen waar je voor dit soort medicatie een verklaring moet kunnen overhandigen van een specialist. Als je zo’n verklaring nodig hebt, vraag hem dan minstens 4 weken van tevoren aan. Op de website hetcak.nl vind je een lijst met medicijnen die onder de Opiumwet vallen en waar je dus een verklaring voor moet hebben in het buitenland.

    Veelgestelde vragen

    Waar kun je de actuele corona kaart van Europa vinden?

    Je kunt de actuele kaart met reisadviezen en risiconiveaus vinden op de websites van het EDC, het RIVM, de WHO en de Rijksoverheid. Deze kaarten krijgen wekelijks een update op basis van een analyse van het RIVM.

    Wie stelt het reisadvies voor verschillende landen op?

    Het reisadvies wordt uiteindelijk opgesteld door het RIVM en het Ministerie naar aanleiding van de analyse van het RIVM.

    Waar wordt het reisadvies op gebaseerd?

    Het RIVM baseert het reisadvies per land op een uitgebreide analyse die ze wekelijks uitvoeren waarin ze onder andere kijken naar de aanwezigheid van zorgelijke varianten, het aantal besmettingen, de actieve maatregelen en in welke mate de bevolking van dat land zich aan de maatregelen houdt.

    Advertentie