Condoleance tekst: tips voor een mooie tekst

Laatst bijgewerkt: 30 december 2021

Een condoleance tekst schrijven is voor veel mensen erg lastig. Wat zeg je immers tegen iemand die net een dierbare is verloren? Gelukkig hoef je niet alles zelf te bedenken. Er zijn veel manieren om aan een mooie condoleance tekst te komen, zonder dat je deze helemaal zelf hoeft te schrijven. We helpen je hier op weg om snel een goede condoleance tekst te vinden.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat schrijf ik in een condoleance tekst?

  Heeft een familielid, vriend of kennis een dierbare verloren? Dan schieten woorden soms tekort om uit te leggen hoe spijtig je dit vindt. Ben je zelf bij de begrafenis of crematie? Dan is een kaartje geen must. Je aanwezigheid en een eventuele knuffel zijn dan genoeg. Ben je er niet bij of wil je een kaartje met een opfleurende boodschap geven? Een condoleance tekst hoeft niet heel lastig te zijn. Sommigen denken dat ze gelijk een heel gedicht moeten schrijven of een lang verhaal. Een paar zinnen om een hart onder de riem te steken zijn echter genoeg. Maar wat verwerk je eigenlijk in zo’n boodschap?

  Je kunt de boodschap beginnen door te laten weten hoe spijtig je de situatie vindt. Vervolgens kun je de persoon iets toewensen in de condoleance tekst, zoals sterkte, kracht of liefde. Je kunt er eventueel nog in zetten waar ze voor terecht kunnen bij jou. Bijvoorbeeld een goed gesprek of een bakje koffie. Als afsluiter schrijf je simpelweg ‘veel liefs’ of ‘een dikke knuffel’. Al deze elementen zorgen voor een mooie kaart waar de ontvanger echt iets aan heeft.

  Geen schrijfwonder?

  Niet iedereen vindt kaarten schrijven even leuk. Zeker niet wanneer het om zoiets moeilijks als een condoleance kaart gaat. Gelukkig zijn er heel veel condoleance kaarten te vinden waar al een tekst op staat. Zoek je naar een gedichtje of een mooie tekst om iemand mee te condoleren, maar ben je hier zelf niet zo goed in? Dan kun je voor een standaard condoleance kaart met tekst gaan. Deze vind je bijvoorbeeld bij Greetz, Hallmark of gewoon in de supermarkt. Vervolgens hoef je eigenlijk alleen nog maar de begroeting in de kaart te schrijven. Moet de condoleance tekst in het Engels zijn? Op Hallmark.nl vind je ook prachtige Hallmark kaarten met Engelse teksten. Je kunt deze kaarten gelijk online bewerken door er een tekst in te zetten of zelfs een foto. Ook al zo fijn: je kunt je kaart morgen al laten bezorgen. 

  Een speciale kaart voor een speciaal iemand

  Gaat het om een condoleance tekst voor een collega? Dan volstaat vaak een mooie maar simpele boodschap. Wanneer het om een directe naaste gaat, mag de kaart nog best wat persoonlijker. Alhoewel een condoleance kaart al vrij persoonlijk is, kan de kaart nog specifieker. Zo zijn er speciale condoleance kaarten voor het verlies van huisdieren of kinderen. Zoals een kaart waar je zelfs een naam op de voorkant kan zetten. Maar ook voor het verlies van een vader of moeder zijn er geschikte condoleance kaartjes te vinden. Bijvoorbeeld een kaart met de tekst: “Wat een groot gemis, dat jouw lieve moeder er niet meer is…”.

  Christelijke condoleance teksten

  Is de persoon waaraan je een condoleance tekst wilt geven christelijk, maar jij zelf niet? Misschien wil je dan toch een mooie passende christelijke boodschap meegeven, maar heb je wel wat inspiratie nodig. Neem eens een kijkje op Tekstkaartje.nl. Je kunt hier via de sectie ‘condoleance teksten’ naar ‘christelijke condoleance teksten’ gaan. Vervolgens krijg je een aantal passende christelijke versjes te zien waar je inspiratie mee kunt opdoen, bijvoorbeeld uit een psalm. De versjes zijn over het algemeen kort en passen prima op een kaartje. Op dezelfde site vind je overigens ook Engelse en Duitse teksten, maar ook speciale teksten voor moeders, vaders, kinderen en collega’s. Je kunt hier natuurlijk ook je eigen draai aan geven.

  Condoleance tekst bedrukken

  Wil je iets anders geven dan een kaartje? Op verschillende websites kun je je eigen tekst laten bedrukken op allerlei voorwerpen. Wat dacht je van een mok met een mooie tekst om je dierbare een hart onder de riem te steken? Of een mooi fotolijstje met een tekst erin? Je kunt zelfs een kaars laten bedrukken met een persoonlijke tekst, die je dierbare bij de foto van de overledene kan zetten. Er zijn heel veel dingen mogelijk waarmee jij laat merken dat je er voor diegene bent. Heb je kinderen die ook wat willen schrijven of zeggen? Misschien is het een idee om samen een knutselwerkje te maken met een mooie tekst. Bijvoorbeeld een geknutseld hart, een beeldje van klei of een zelfgemaakte kaart. Dit zijn natuurlijk de mooiste cadeaus die rechtstreeks vanuit het hart komen en waarmee jij de persoon zeker een warm gevoel geeft.

  Veelgestelde vragen

  Hoe schrijf ik een condoleance tekst?

  Dit ligt helemaal aan jou. Wat is de relatie met de persoon waarvoor je de tekst schrijft? Schrijf je graag gedichtjes of ben je niet zo’n schrijver? Op het internet zijn een hoop gedichtjes en teksten te vinden, maar ook condoleance kaarten met een mooie tekst erop.

  Waar koop ik een kaart met een condoleance tekst?

  De supermarkt, Bruna en Primera verkopen condoleance kaarten. Online vind je een nog groter aanbod op websites als Hallmark, Greetz en Kaartje2Go. Hier kun je kiezen uit een groot aantal kaarten met mooie teksten en gedichtjes, maar ook speciale kaarten voor bijvoorbeeld moeders, vaders, collega’s of kinderen.

  Waar vind ik mooie condoleance teksten?

  Je kunt kiezen voor een condoleance kaart met een tekst erop, bijvoorbeeld van de Primera of Hallmark. Er zijn ook allerlei websites die mooie passende teksten en gedichtjes verzameld hebben. Hier kun je genoeg inspiratie uit halen om een condoleance tekst te schrijven.

  Advertentie