Code in HTML: Hoe maak je leestekens of een enter met HTML?

Code in HTML: Hoe maak je leestekens of een enter met HTML?

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Als je veel bezig bent met coderen ken je onderhand alle HTML codes waarschijnlijk wel uit je hoofd. In ieder geval de codes die je vaak nodig hebt. Maar wanneer je nog nieuw bent met coderen of het graag wil leren, is het handig om de meest gebruikte en belangrijkste HTML codes te weten, zoals hoe je een enter maakt met HTML code, of een koptekst. Ben jij bezig met de basis van coderen met HTML en wil je hier graag meer over weten? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De geschiedenis van de HTML code

    HTML is de basis van alle websites, webshops en blogs die je op internet kan vinden, al is het vrijwel onzichtbaar voor het ongetrainde oog. Web ontwikkelaars kunnen niet zonder. Zelfs als tekstschrijver krijg je vandaag de dag regelmatig te maken met de basis van HTML. De afkorting HTML staat eigenlijk voor ‘Hypertext Markup Language’. Het bestaat uit een soort digitale bouwstenen, die bekend staan als ‘tags’. Die tags geven aan hoe een webpagina er voor een bezoeker uit zal komen te zien. Het zorgt onder andere voor de structuur in alinea’s, kleuren van de tekst en de achtergrond. Het bepaalt ook of afbeeldingen links, rechts of in het midden komen te staan en het geeft je de mogelijkheid om interne of externe hyperlinks naar je eigen website of naar andere websites te plaatsen. De HTML code werd ontwikkeld in 1990 door Tim Berners-Lee. Hij is één van de grondleggers van het World Wide Web. Berners-Lee werkte als software engineer bij het onderzoekscentrum CERN, waar hij al een langere tijd zocht naar een handige en snelle manier om wetenschappelijke data te delen met onderzoekers van over de hele wereld. De oplossing die hij hiervoor vond, waren de hypertext codes die hij in een centraal toegankelijk document verwerkte. Met deze codes kon hij van de ene tekst naar de andere verwijzen en ervoor zorgen dat alle pagina’s er voor gebruikers hetzelfde uit zagen.

    Het verdere gebruik van HTML codes

    In eerste instantie werd HTML eigenlijk alleen gebruikt door de militaire netwerken en door wetenschappelijke onderzoekscentra. Het was dus nog niet toegankelijk voor het grote publiek. Maar het internet begon ineens erg hard te groeien, waardoor HTML ook al snel naar universiteiten kwam en uiteindelijk ook het grote publiek bereikte. In het begin ging dit natuurlijk niet altijd even soepel. Er ontstonden namelijk verschillende versies en vormen van de HTML codes, waardoor het voorkwam dat webpagina’s er op iedere computer anders uitzagen. Hierdoor zagen pagina’s er op de ene computer prima uit en lieten ze op een andere computer alleen maar onleesbare tekst zien. Er was dus behoefte aan een duidelijke standaard. Daarom lanceerde het World Wide Web Consortium in 1995 de officiële HTML 2.0-versie om wereldwijd de richtlijnen voor HTML codes vast te leggen. Er werden hierna wel nog nieuwe tags ontwikkeld voor de versies 3.0 en 4.0 van HTML. Vandaag de dag werken we met HTML 5.0. We vullen HTML vaak aan met behulp van CSS stylesheets, die ervoor zorgen dat de opmaak van een website los van HTML kan worden geprogrammeerd. Dit maakt het geheel een stuk eenvoudiger en overzichtelijker, ook bij de meer complexe websites. Vandaag de dag heb je voor het maken van een website niet per se meer kennis nodig van HTML, omdat we CMS-systemen hebben zoals WordPress.

    Belangrijke basis code in HTML

    Als je aan de slag gaat met HTML, zijn er een aantal codes die je echt moet kennen als basis. Denk bijvoorbeeld aan de HTML code voor een enter of een witregel. Op internet zijn er veel websites te vinden met een database aan HTML codes die veel worden gebruikt. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten is dat documenten waarin je HTML gebruikt, moeten beginnen met <!DOCTYPE html>. Deze code geeft namelijk aan om wat voor type document het gaat. Dit is erg belangrijk voor het correct weergeven van de pagina. Deze code hoeft maar één keer gebruikt te worden, op het begin van de pagina. Het HTML gedeelte zelf begint altijd met <html> en eindigt altijd met </html>. In alle codes die het einde van een tag aangeven, gebruik je een schuine streep. Het zichtbare gedeelte van de HTML tekst staat altijd tussen <body> en </body>. Als je een koptekst of titel wil maken, doe je dat met de tags <h1> tot en met <h6>. Met H1 krijg je een grote titel en naar H6 toe wordt de tekst steeds kleiner, maar het blijft wel een koptekst. Je kunt dit dus ook gebruiken voor tussenkopjes of een opsomming van belangrijke termen. Als je een tekstparagraaf wil beginnen, doe je dat met <p>. Je sluit de paragraaf dan natuurlijk ook weer af met </p>. De code in HTML voor een enter of witregel in je tekst is <br> en </br>. Hiermee kun je ook opsommingen of lijsten maken, in combinatie met andere tags.

    HTML tips voor beginners

    Als je net begint met HTML kan dit nogal overweldigend zijn. Daarom geven we graag een aantal tips mee voor beginners. Ten eerste is het goed om te weten dat iedere HTML code met een begin- en eind-tag werken. Dit is altijd in dezelfde vorm, dus bijvoorbeeld zo: <p>Ik weet hoe HTML werkt</p>. Vergeet je de schuine streep als afsluiter, dan loopt de code hierna nog door. Let dus altijd op die schuine streep aan het eind. Daarnaast kan het gebruik van stylesheets het coderen met HTML veel eenvoudiger maken. Wij raden je dus zeker aan om deze te gebruiken. Ten slotte is het altijd slim om jouw codes door een ‘HTML validator’ te halen, zodat je zeker weet dat ze kloppen en werken.

    Veelgestelde vragen

    Wat is HTML?

    HTML is een verzamelnaam van codes die worden gebruikt om websites, webshops en blogs vorm te geven.

    Waar wordt HTML voor gebruikt?

    HTML wordt gebruikt voor alles dat je op internet vindt. Websites, webshops, blogs enzovoorts.

    Wat is de code voor een enter in HTML?

    Als je een enter wil maken met HTML, doe je dat met de code <br> en </br>. 

    Advertentie