Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022
De Chromecast wordt vandaag de dag door veel mensen gebruikt, vooral op vakantie of ergens waar ze geen Wi-Fi hebben. Met zo’n Chromecast kun je films, series en video’s van je telefoon, tablet of laptop naar een tv streamen. Als het apparaatje eenmaal in is gesteld is het eenvoudig te gebruiken, maar het instellen ervan kan nog wel eens problemen opleveren. Vandaar dat wij een simpele handleiding hebben samengesteld om je op weg te helpen. Problemen met het instellen van jouw Chromecast? Lees dan snel verder!
Om een Chromecast te kunnen gebruiken, moet deze wel verbonden zijn met de wi-fi. De eerste keer verbinding maken en je chromecast instellen kan wat lastig zijn, maar als dit eenmaal gebeurd is kun je er voortaan makkelijk gebruik van maken. Wil jij jouw Chromecast gaan verbinden met de wi-fi, dan moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste heb je natuurlijk het apparaat zelf en de bijhorende app nodig. Heb je de Chromecast app nog niet, dan kun je hem downloaden via de PlayStore, AppStore of op jouw laptop. Zorg er dan ook voor dat je de meest recente versie van de app installeert, anders kan het zijn dat het niet werkt. Daarnaast heb je een Google Account nodig, want anders kun je de koppeling niet maken.
Je koppelt je Chromecast aan een doelapparaat, bijvoorbeeld je televisie. Hiervoor heb je ook een bronapparaat nodig, dat is de smartphone, tablet of laptop waarop de Chromecast app staat. Dit bronapparaat moet 5GHz-netwerken ondersteunen, anders is de verbinding niet sterk genoeg. Check dus ook even of jouw apparaat hierover beschikt. Ook zijn er een aantal minimale systeemvereisten voor het mobiele apparaat vanaf waar je wil gaan casten. Ook heb je natuurlijk een actieve internetverbinding nodig en toegang tot het lokale netwerk. Zorg dus dat je de netwerknaam en het wachtwoord weet. We gaan nu verder met een stappenplan waarmee je de Chromecast wi-fi kunt instellen.
1. Sluit de Chromecast aan op de tv
Dit doe je met een HDMI-kabel die in de tv gaat en de stekker in het stopcontact.
2. Download en open de Home-app
De volgende stappen van de verbinding maak je in de Home-app. Deze is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar.
3. Zorg dat jouw smartphone, tablet of laptop op hetzelfde wi-fi netwerk zit als de Chromecast
Dit is erg belangrijk, want anders kun je geen koppeling maken. De apparaten zullen elkaar dan namelijk niet kunnen vinden.
4. Druk op het plusteken in de Home-app
Na het openen van de app druk je op het plusteken dat je linksboven in beeld ziet.
5. Selecteer ‘Apparaat Instellen’
6. Tik vervolgens op ‘Nieuw apparaat’
7. Volg de stappen op jouw bronapparaat
8. De Google Home-app geeft vervolgens aan of alles gelukt is
Als je jouw Chromecast hebt verbonden met de wi-fi en het doelapparaat, kun je in principe gewoon beginnen met casten. Casten is het sturen van media van het ene naar het andere apparaat. Het bronapparaat verstuurt een film of serie naar het doelapparaat en het doelapparaat speelt deze af. Heel simpel eigenlijk. Is het de allereerste keer dat je de Chromecast gebruikt? Dan moet je hem wel nog even installeren. In de Google Home-app kun je bij het instellen een huis aanmaken, zodat de Chromecast weet dat dit een bekende plek is waar hij automatisch mee mag verbinden. Zo hoef je dus niet iedere keer je netwerkgegevens weer in te voeren.
Wacht totdat de app een apparaat heeft gevonden, dan check je even of het cijfer van de Chromecast die is gevonden overeenkomt met de tv. Vervolgens kies je ook de ruimte waarin het apparaat wordt gebruikt. Dus bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of logeerkamer. Nadat je de Chromecast met de wi-fi hebt verbonden, kun je hem ook een naam geven. Zo kun je hem altijd makkelijk vinden.
In sommige gevallen wil het niet helemaal lukken om de Chromecast te verbinden met een bronapparaat. Dit kan verschillende redenen hebben, maar die zijn over het algemeen gelukkig snel op te lossen. Heb je geen wi-fi? Dan is dit natuurlijk het probleem. De enige oplossing hiervoor is jouw router resetten en kijken of de wi-fi het dan wel doet. Zonder wi-fi kun je de Chromecast namelijk niet gebruiken. Je haalt de router dan even 30 seconden van de stroom af en zet hem dan weer aan. Heb je wel gewoon wi-fi, dan ligt het daar dus niet aan. Je kunt dan proberen je Chromecast opnieuw op te starten door de stekker eruit te trekken en even 30 seconden te wachten voordat je hem weer terug steekt. Ten slotte kun je nog proberen de Chromecast terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, mochten de andere oplossingen echt niets uithalen. Je zult hem dan wel opnieuw in moeten stellen.
Wil jij jouw Chromecast terugzetten naar de fabrieksinstellingen? Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat je alle bestaande gegevens op het apparaat wist en dat dit niet ongedaan gemaakt kan worden. Je kunt de Chromecast opnieuw instellen in de Google Home-app. Dit is echter wel alleen mogelijk als je nog steeds toegang hebt tot het netwerk waar de Chromecast op is aangesloten.
Zo stel je jouw Chromecast opnieuw in vanuit de Home-app:
1. Open de Google Home-app
2. Tik op de tegel van je apparaat en houdt deze vast
3. Tik rechtsboven op instellingen > Meer > Terugzetten naar fabrieksinstellingen
Zo stel je de Chromecast opnieuw in vanaf het apparaat zelf:
1. Houd de knop op het Chromecast apparaat minstens 25 seconden ingedrukt of totdat het brandende ledlampje een knipperend rood lampje wordt, terwijl hij aangesloten is op de tv.
2. Als het lampje wit begint te knipperen en het tv-scherm leeg is, kun je de knop loslaten. Het apparaat wordt nu opnieuw opgestart.
Dit kun je doen door het apparaat met hetzelfde wi-fi netwerk te verbinden en de Google Home-app te installeren op je telefoon.
Jazeker, zonder wi-fi kun je geen gebruik maken van de Chromecast.
Ja, om de Chromecast te kunnen gebruiken heb je de Google Home-app nodig.