Laatst bijgewerkt: 17 november 2022
Een Chinese geslachtskalender 2022, ook wel de Chinese geboortekalender of Chinese zwangerschapskalender, wordt gebruikt om het geslacht van een ongeboren kind te voorspellen. De Chinezen gebruiken deze methode al eeuwen en het is op dit moment nog steeds populair. Het is gebaseerd op de maankalender en houdt rekening met de leeftijd van de moeder bij de conceptie, haar menstruatiecyclus en de tijd waarin ze ovuleert. Hoe dit precies werkt, ontdek je in dit artikel.
De Chinese geslachtskalender is een traditionele Chinese kalender die wordt gebruikt om het geslacht van een ongeboren baby te voorspellen op basis van de menstruatiecyclus van de moeder. De traditionele Chinese geslachtskalender, ook bekend als de Sheng Xiao, is een systeem om het geslacht van een ongeboren baby te voorspellen door te kijken naar de menstruatiecyclus van hun moeder. Het is gemaakt in het oude China en is sindsdien populair. De kalender bestaat uit twee cycli: één voor vrouwen en één voor mannen.
Om de kalender te kunnen gebruiken moet je bovendien je Chinese leeftijd weten en de maand waarop het kind is verwekt. Als je deze informatie hebt dan kun je vervolgens een online kalender gebruiken om erachter te komen of je een jongetje of meisje verwacht.
De Chinese kalender die het geslacht van de baby voorspelt werd volgens de legende zo’n 700 jaar geleden ontworpen. Dit deden de Chinezen door Yin, Yang, de vijf elementen, de acht diagrammen én het concept van tijd met elkaar te combineren. De tabel was toentertijd niet toegankelijk voor iedereen. Alleen het keizerlijk hof van de Qing-dynastie maakte gebruik van de tabel. Voornamelijk om te kunnen voorspellen wanneer een vrouw zwanger moest worden om een jongetje te krijgen. Naar verluidt werkte dat goed, want de keizerlijke bloedlijn bestond voornamelijk uit zoons.
In China waren jongens gewilder dan meisjes. Jongens konden immers een bijdrage leveren aan de maatschappij en meisjes waren een hap in de portemonnee. Voornamelijk door de bruidsschat die meisjes ontvingen als ze trouwden. In oud China werd de geslachtskalender dus vooral gebruikt om het geslacht van de baby te beïnvloeden.
Volgens de legende werden eunuchen gebruikt om de kalender te bewaken. Waarom de kalender eeuwen later ineens boven water is gekomen is niet duidelijk. Maar als we de verhalen moeten geloven dan is de oorspronkelijke kalender gevonden in de graftombe van een keizer. Volgens anderen dook de kalender aan het eind van de Qing-dynastie op in Engeland. Pas in 1972 werd de tabel op de kalender bekendgemaakt door de Chinese regering.
Op dit moment ligt de oorspronkelijke kalender in het Instituut van Wetenschappen in Peking. Omdat het document eeuwenoud is, kan de authenticiteit hiervan echter moeilijk bepaald worden. Wetenschappelijk gezien is er geen bewijs dat de kalender echt werkt. In China geloven ze dat de tabel voor 97% accuraat is, maar uit onderzoek blijkt dat het daadwerkelijke percentage 50/50 is. Toch maakt het feit dat het document in een museum ligt het een interessant stukje Chinese geschiedenis.
De Chinese geslachtskalender is opgemaakt uit een reeks ingewikkelde wiskundige formules. De tabel die hieruit komt is net zo ingewikkeld als je hem nog nooit hebt gezien. De tabel die aan de kalender gekoppeld is, is gebaseerd op de Chinese maankalender. Dit is een andere kalender dan die van ons. Allereerst moet je dus weten hoe de Chinese maankalender werkt, omdat je hiermee je Chinese leeftijd kunt achterhalen. In feite werkt het bepalen van je Chinese leeftijd vrij simpel. De Chinezen tellen de maanden dat je in de buik zit namelijk ook mee in je leeftijd. Vlak na je geboorte ben je volgens Chinese begrippen dus, afgerond, 1 jaar oud. Om je Chinese leeftijd te bepalen tel je dus simpelweg 1 jaar op bij de leeftijd die je tijdens je zwangerschap hebt.
Hiernaast moet je de maand van conceptie onthouden. Om de exacte Chinese maand te berekenen kun je het beste een online converter gebruiken. Als je weet wat de Chinese maand van conceptie is dan is het meeste werk achter de rug. Je hoeft nu alleen nog je Chinese leeftijd en de maand van conceptie in de tabel op te zoeken en je kunt aan de M of F zien of je een jongetje (male) of een meisje (female) krijgt. Wil je echter 100% zeker weten of je een jongetje of een meisje krijgt? Dan moet je wachten op de 20 weken echo. Tijdens de 20 weken echo kun je namelijk zien wat het geslacht van de baby is. Zo weet je zeker dat je de juiste kleur kleertjes en meubels inslaat!
Je kunt met een online Chinese geslachtskalender achterhalen of je een jongen of meisje krijgt. Welk antwoord er voor jou geldt is afhankelijk van je Chinese leeftijd en de Chinese maand waarin het kindje verwekt is. Je kunt de Chinese maand het beste converteren via een website naar keuze.
Volgens de Chinese geboortekalender is er geen specifieke maand waarin een kindje verwekt moet zijn om een jongen of meisje te worden. Dit hangt af van de Chinese leeftijd van de moeder en de maand waarin het kindje verwekt wordt. Dit is voor iedereen dus anders.
In China tellen ze de 40 weken waarin je in de buik van je moeder zit ook mee als je leeftijd. Als je geboren wordt dan ben je, afgerond, dus al één jaar oud. Om je Chinese leeftijd te vinden hoef je dus maar 1 jaar bij je huidige leeftijd op te tellen.