Chatten met vreemden: Is het veilig en waar kun je dit doen?

Laatst bijgewerkt: 16 maart 2022

Wil je graag nieuwe mensen leren kennen maar vind je het soms lastig om dit in real life te doen? Geen zorgen, er zijn veel mensen die hier vandaag de dag moeite mee hebben. Gelukkig leven we in het digitale tijdperk en zijn er dus ook genoeg opties om online nieuwe mensen te ontmoeten. Voor velen ligt de drempel online lager om met nieuwe mensen te spreken. Nu is online chatten met vreemden niet altijd even veilig, maar er zijn gelukkig wel manieren waarop je dit veilig kunt doen. Wil je graag meer weten over chatten met vreemden? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Zo hou je chatten met vreemden veilig

  Het spreekt natuurlijk een beetje voor zich, maar chatten met vreemden is niet altijd veilig. Mensen kunnen zich online eenvoudig voordoen als iemand anders en toch jouw vertrouwen winnen. Dat is niet wat je wil, maar gelukkig zijn er manieren om te zorgen dat je het veilig kunt houden. We geven je graag een aantal tips. Ten eerste raden we je aan om nooit persoonlijke informatie te delen, zoals je voor en achternaam, je adres, je leeftijd, emailadres of telefoonnummer. Daarnaast is het slim om het profiel van degene waarmee je chat goed te bekijken. Lijkt het alsof diegene een leeftijdsgenoot is of juist helemaal niet? Kijk ook naar de eventuele volgers of vrienden van deze persoon, mocht dat mogelijk zijn op de app die je gebruikt om te chatten. Als dit maar één bepaald type mensen zijn, bijvoorbeeld alleen meiden of jongens, of heeft deze persoon amper volgers, dan kan dit een groomer zijn. Zorg ook dat de privacy instellingen van jouw social media accounts altijd goed ingesteld staan, zodat persoonlijke informatie af wordt geschermd. Gebruik, als je tenminste anoniem wilt blijven, niet overal dezelfde gebruikersnaam. Ten slotte is het verstandig om een keer met iemand te videobellen als je zeker wil weten dat deze persoon echt is wie hij of zij zegt dat ze zijn.

  Anoniem chatten met vreemden

  Het chatten met vreemden is vandaag de dag weer een echte trend, vooral door de coronacrisis waarin mensen elkaar niet meer in het echt konden ontmoeten. Je kunt dit via verschillende kanalen doen. Discord is een erg populaire optie en wordt vooral gebruikt door mensen die ook veel gamen en elkaar misschien ook via een game hebben leren kennen. Discord is wel voornamelijk in het Engels, omdat er zeker niet alleen Nederlanders opzitten. Houd hier dus wel rekening mee. Een andere optie is ChatPlaza, waar daten niet centraal staat. Deze app is vooral bedoeld om gewoon leuk te kletsen met vreemden, dus ook als je op zoek bent naar nieuwe online vrienden. Een andere populaire website om te chatten is Tjat. Hier zitten vooral Nederlanders en Vlamingen op. Een groot voordeel van deze website is dat er altijd volwassen moderators aanwezig zijn die ervoor zorgen dat de website veilig blijft. Je kunt een account aanmaken, maar dat is niet noodzakelijk om te kunnen chatten. Bij veel van dit soort websites kun je ook gebruik maken van een webcam bij het chatten met vreemden.

  Hoe zorg je dat jij anoniem blijft?

  Als je echt anoniem wil blijven tijdens het chatten met vreemden, kun je beter niet kiezen voor datingsites of datingapps. Deze apps accepteren namelijk geen fake profielen, dus je kunt eigenlijk nooit anoniem blijven. Als je dus anoniem wil chatten met vreemden, kun je beter kiezen voor Discord, ChatPlaza of Tjat. Hier kun je namelijk gewoon een onbeduidende profielfoto gebruiken en kun je een eigen gebruikersnaam verzinnen. Je hoeft dus geen persoonlijke gegevens op te geven. Wees altijd voorzichtig met het doorgeven van je echte naam, woonplaats en leeftijd aan mensen waar je anoniem mee chat. Je kent deze persoon immers niet echt en je weet maar nooit waar ze deze informatie voor willen hebben. Een leeftijd doorgeven is nog niet heel gevaarlijk, maar een geboortedatum dan weer wel. Hiermee kunnen mensen er namelijk alsnog achter komen wie jij bent en waar je woont. Als je gewoon wil chatten en niet wil daten of iets in die richting, kies dan zeker niet voor datingsites of datingapps.

  Een open chatroom of een 1 op 1 chat

  Er bestaan nog twee verschillende soorten websites en apps waar je met vreemden kunt kletsen. Je hebt open chatrooms en 1 op 1 chats. In een 1 op 1 chat praat je dus maar met 1 persoon en is het echt een privé gesprek. Een open chatroom is een soort kamer waar meerdere gebruikers in aanwezig zijn. Binnen die room kunnen alle gebruikers met elkaar chatten. Iedereen ziet dus ieder bericht en je kunt niet gericht naar 1 persoon iets sturen. In ieder geval niet zonder dat de rest het ook kan lezen. Deze chatrooms zijn vaak veilig omdat er meestal moderators aanwezig zijn die de veiligheid waarborgen. Open chatrooms zijn voor iedereen toegankelijk, als je op de room klikt zit je er meteen in. Er bestaan ook gesloten chatrooms, waar je voor uitgenodigd moet worden om erin te kunnen. Let wel op met het gebruik van open chatrooms, aangezien je soms ook met willekeurige mensen met webcam wordt gekoppeld. Chatroulette is hier een goed voorbeeld van. Je weet dan dus niet wie of wat je te zien krijgt, maar je hebt wel altijd de optie om de chat wanneer je maar wil te beëindigen.

  Veelgestelde vragen

  Is anoniem chatten met vreemden veilig?

  Dat ligt aan de situatie. Zolang jij zelf voorzichtig bent met het geven van persoonlijke gegevens zoals je naam en woonplaats, blijft het chatten met vreemden relatief veilig.

  Waar kun je anoniem chatten?

  Je kunt op verschillende websites en apps anoniem chatten met vreemden. Denk bijvoorbeeld aan ChatPlaza, Discord en Tjat.

  Waar kun je mobiel chatten met vreemden?

  Mobiel chatten met vreemden kan op speciale apps die hiervoor gemaakt zijn. Dating apps zijn niet geschikt, omdat deze geen fake profielen accepteren en je dus nooit anoniem bent. Als je niet per se anoniem wil zijn, is dit wel een optie. 

  Advertentie