Loont het om een auto te importeren? Zo kun je de BPM berekenen! - Nugevonden

Loont het om een auto te importeren? Zo kun je de BPM berekenen!

Laatst bijgewerkt: 6 juli 2023

Met de hoge prijzen en belastingen in Nederland overwegen steeds meer mensen om een auto te laten importeren in plaats van er hier een te kopen. Toch is dit lang niet altijd zoveel goedkoper als mensen denken. Je betaalt in ons land BTW en BPM over je auto. Wanneer je een auto importeert, betaal je geen BTW maar wel nog een deel van de BPM. Hoe hoog dat deel van de BPM is dat je nog moet betalen, kun je op drie manieren berekenen. Die drie manieren leggen we uit in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    1. De afschrijvingstabel 

    Dit is een rekenmethode die door de Belastingdienst zelf wordt gebruikt. Hoe ouder je auto is, hoe meer korting je krijgt op de oorspronkelijke BPM van jouw auto. In de afschrijvingstabel van de Belastingdienst kun je zien hoeveel korting je krijgt op de basis BPM van de auto die je laat importeren, afhankelijk van de leeftijd van de auto. Wat wel goed is om te weten, is dat de afschrijvingstabel geen rekening houdt met de specifieke auto, maar het algemene rekenmodel. Het maakt dus niet uit om wat voor een auto het gaat of welk merk de auto is. Dit is de makkelijkste methode voor BPM berekenen voor de auto die je laat importeren. 

    2. De koerslijst

    De koerslijst kijkt wel naar de specifieke auto, in tegenstelling tot de afschrijvingstabel. De ene auto daalt immers sneller in waarde dan de andere auto. Voor auto’s die in Nederland niet populair zijn, kan dit een gunstige manier zijn om de BPM te berekenen. Er zijn een aantal koerslijsten die de Belastingdienst accepteert, waaronder die van de ANWB, Autotelex en X-ray. Een voorbeeld van hoe deze methode werkt: 

    Jouw auto heeft een oorspronkelijke cataloguswaarde van 50.000 euro. Volgens de koerslijst is de auto nu nog 25.000 euro waard. Dit betekent dat de waarde van de auto met 50% is gedaald. Je krijgt dus 50% korting op de oorspronkelijke BPM van de auto. 

    3. Een tegenbewijs 

    Ten slotte kun je de BPM berekenen met behulp van een tegenbewijs. Deze methode is vooral interessant als het om een auto met schade gaat of een sloopauto. Steenslag of een lelijke schaafplek op de auto kunnen al zorgen voor een behoorlijke daling van de waarde, wat deze methode erg gunstig maakt. Om deze methode te kunnen toepassen, moet jij de auto laten taxeren. Zo bepaalt de taxateur wat de auto op dit moment nog waard is. Daarna maak je dezelfde berekening als bij de koerslijst. Houd hierbij wel rekening met de kosten die erbij komen voor de taxatie van de auto. 

    Veelgestelde vragen

    Hoe kan ik minder BPM betalen?
    Je kunt een auto importeren waar geen BPM op zit, een oldtimer die vrij is gesteld van BPM of een bedrijfswagen met grijs kenteken.

    Hoe weet ik of ik BPM moet betalen?
    Je moet BPM betalen als je een auto gaat importeren die jonger is dan 17,5 jaar en je deze auto inschrijft bij de RDW.

    Hoeveel gaat de BPM omhoog in 2023?
    Vanaf 1 januari 2023 geldt dat 31% van de getaxeerde herstelkosten op auto’s met schade als waardeverlies mag worden opgevoerd. Onder bepaalde voorwaarden een hoger percentage.

    Advertentie