Bloedluis bestrijden: Dat doe je zo!

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2024

Bloedluis is een bekend probleem bij kippen, vooral als deze buiten worden gehouden. Helaas kun je er lang niet altijd iets tegen doen, dus zul je regelmatig te maken krijgen met een bloedluizenplaag in je kippenhok. Gelukkig zijn er een hoop manieren waarop je deze beestjes makkelijk kunt bestrijden zonder dat je kippen er al teveel last van krijgen. Eigenlijk zijn bloedluizen geen luizen, maar mijten. Niet dezelfde soort mijten die je in je beddengoed kunt vinden, maar het zijn wel mijten. Het zijn beestjes die zich voeden met het bloed van kippen of andere vogels. In dit artikel vertellen we je hoe je deze vervelende beestjes kunt bestrijden!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Bloedluis bestrijden met roofmijten 

  Een populaire manier voor bloedluis bestrijden is het inzetten van roofmijten. Roofmijten zijn beige van kleur en zijn maar zo’n 1 mm groot. Als je ze loslaat in je kippenhok, gaan ze op zoek naar bloedmijten, kippenmijten en zwarte luizen want dit zijn hun natuurlijke vijanden. Roofmijten eten namelijk bloedluizen. Een roofmijt eet gemiddeld 5 bloedluizen per dag, wat betekent dat je er snel vanaf kunt zijn op deze manier. 

  Bloedluizen bestrijden met diatomeeënaarde

  Diatomeeënaarde bestaat uit eencellige schelpdiertjes met een skelet van bijna 100% silicium die bijna 150 miljoen jaar oud zijn. Als je deze diertjes onder de microscoop bekijkt, lijkt het net alsof je naar glassplinters kijkt. Deze aarde heeft een uitdrogend effect op zijn omgeving. Je kunt het als voedingssupplement gebruiken in dierenverblijven om te zorgen dat bloedluizen dood gaan en wegblijven. Je kunt het verblijf en de vacht van je kippen of andere dieren behandelen met diatomeeënaarde!

  Veelgestelde vragen

  Wat is het beste middel tegen bloedluis?
  Roofmijten zijn een effectief en natuurlijk middel tegen bloedluis. Het zijn de natuurlijke vijanden van de bloedluis en ze eten de luizen op.

  Waar gaat bloedluis dood van?
  Je kunt roofmijten gebruiken om bloedluizen te bestrijden, maar ook diatomeeënaarde werkt erg goed. Het bestaat uit oude schelpdiertjes die een uitdrogend effect hebben op hun omgeving.

  Kan een kip sterven van bloedluis?
  Wanneer er veel bloedmijten in een verblijf zitten, kan dit ervoor zorgen dat kippen hun hok niet meer in willen. De veerkwaliteit gaat achteruit en kippen kunnen op den duur bloedarmoede krijgen en erg mager worden. Je zult dan ook merken dat ze geen eieren meer leggen. In het ergste geval kunnen de kippen zelfs doodgaan.

  Advertentie