Bingewatchen: Wat is het en hoe doe je het? - Nugevonden

Bingewatchen: Wat is het en hoe doe je het?

Laatst bijgewerkt: 8 september 2022

Het gebeurt nogal wel eens dat een programma, applicatie, website of wat dan ook zo populair wordt dat er een nieuw werkwoord ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan ‘Googelen’. In de afgelopen jaren zijn streamingdiensten steeds groter en populairder geworden. Vandaag de dag kijkt bijna iedereen series en films via Netflix, Videoland, HBO Max, of een andere streamingdienst. Hier is het nieuwe wachtwoord bingewatchen uit ontstaan. Wil je graag weten wat bingewatchen precies betekent en hoe je het doet? In dit artikel gaan we er verder op in!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is bingewatchen?

  Je ziet de term tegenwoordig overal voorbij komen, maar wat is het nu eigenlijk? Bingewatchen wordt ook wel comakijken genoemd, wat dan weer niet zo positief klinkt. Het is het urenlang achter elkaar kijken van meerdere afleveringen van een serie of meerdere films. Mensen doen dit vooral vaak wanneer er een nieuw seizoen uitkomt van hun favoriete serie. Er bestaan ook series van slechts 1 seizoen of een aantal afleveringen, die perfect zijn om te bingewatchen. Het is voor veel mensen zelfs een soort verslaving geworden om urenlang series te kijken op Netflix of een andere streamingdienst. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want het aanbod aan series en films is vandaag de dag ook enorm groot en groeit alsmaar. Een aantal series die zeker geschikt zijn om te bingewatchen zijn bijvoorbeeld: Peaky Blinders, Orange is the New Black, Gossip Girl, Bodyguard en Mocro Maffia.

  Waarom bingewatchen we zoveel?

  Je weet nu wat bingewatchen is en dat het best verslavend kan zijn, maar hoe komt dat eigenlijk? De meeste mensen die een serie aan het kijken zijn kiezen er toch altijd voor om nog een extra aflevering te kijken, en misschien daarna nog wel een. Dit komt doordat veel afleveringen eindigen met een soort cliffhanger, waardoor je graag wil weten wat er hierna gebeurt en dus waarschijnlijk nog een extra aflevering kijkt. Maar aangezien bijna iedere aflevering hiermee eindigt, kan het lastig worden om een serie af te zetten.

  Is series kijken slecht voor je?

  Bingewatchen is dus eigenlijk echt een verslaving aan een bepaalde serie of gewoon aan het gevoel van lang achter elkaar series of films kijken. Hoewel urenlang naar je favoriete serie kijken natuurlijk heel goed en leuk klinkt, betekent dit niet dat het ook goed voor je is. Het kan niet alleen verslavend zijn, maar het kan ook leiden tot een slechte nachtrust, meer vermoeidheid en meer moeite met slapen of in slaap komen. Probeer dus zeker te voorkomen dat je gaat bingewatchen net voordat je gaat slapen. Al is het lekker om soms te doen, als je het te vaak doet kan het leiden tot een slechtere gezondheid. Doe je het nu veel, probeer het dan te minderen en duik niet iedere dag urenlang achter je tv of laptop. Helemaal stoppen is echt niet nodig, want af en toe is het natuurlijk gewoon lekker om even je verstand op nul te zetten en een paar afleveringen van je favoriete serie te kijken.

  Wat zijn de mooiste series op Netflix?

  Het aanbod aan series en films op Netfflix rouleert natuurlijk nogal, er komen vaak series bij en er gaan weer series af. Maar er staan een aantal series op die toch echt wel boven de rest uitspringen en die je zeker gezien moet hebben. We zetten ze hieronder even voor je op een rij:

  1. Lucifer

  Lucifer is een spannende serie met veel humor en natuurlijk de acteur Tom Ellis, die voor Lucifer speelt. De neergedaalde duivel die een nachtclub runt en ondertussen helpt met het oplossen van misdaden met behulp van zijn speciale krachten. De acteur lijkt in deze serie de perfecte lead rol hebben gevonden.

  2. Narcos

  De serie volgt het verhaal van Pablo Escobar, de meest bekende drugsbaron die ooit heeft geleefd. Dit verhaal is natuurlijk al talloze keren verteld, maar Narcos geeft er een mooie draai aan door Escobar zijn menselijke kant te laten zien. Aan de ene kant is hij een koelbloedige misdadiger en aan de andere kant een liefhebbende familieman. De focus wordt in de serie vooral gelegd op de mensen die op Escobar jagen, waardoor zijn personage niet per se de hoofdrol speelt in de serie.

  3. Midnight Mass

  Als van spanning houdt en een vleugje horror, is Midnight Mass een geschikte serie voor jou. De koning van horror Mike Flanagan stelt niet teleur met zijn nieuwste serie over een kleine kerkgemeenschap op een afgelegen eiland. De regisseur maakte onder andere ook The Haunting of Hill House en de verfilmde Stephen King boeken Gerald’s Game en Doctor Sleep. Deze serie is wel van een ander kaliber, met veel filosofische gesprekken over leven en dood. Toch, als je eenmaal in de serie zit, zijn die gesprekken tussen de personages net zo spannend als de horrorelementen in de serie.

  4. After Life

  After Life is een serie die de perfecte balans heeft gevonden tussen humor en aangrijpende scènes en onderwerpen. Ga je deze serie kijken, houd dan zeker een doos tissues bij de hand. Ricky Gervais speelt een man wiens vrouw is overleden aan kanker en hij probeert te leven met haar afwezigheid. Hij is voor een tijd al zijn levenslust kwijt en uit dit ook duidelijk met een hoop cynische grappen. Maar steeds meer komt hij erachter dat er toch nog genoeg is om voor te leven.

  5. Stranger Things

  Op dit moment is geen enkele titel belangrijker voor Netflix dan Stranger Things. Het vierde seizoen is door enorm veel mensen in een stuk achter elkaar gekeken, wat ook zeker begrijpelijk is. De serie is niet alleen erg spannend, hij zit ook bomvol leuke personages, zoals Steve en Eddie.

  Veelgestelde vragen

  Wat betekent binge watch?

  Bingewatchen betekent urenlang achter elkaar meerdere afleveringen van een serie of meerdere films kijken.

  Wat is een goede serie op Netflix?

  Er staan momenteel een hoop goede series op Netflix, zoals Stranger Things, Lucifer, After Life, Narcos, The Walking Dead en nog veel meer.

  Welke serie bingen Netflix?

  Op Netflix vind je een hoop series die geschikt zijn om te bingen, zoals Stranger Things, Lucifer, The Lincoln Lawyer en nog veel meer!

  Advertentie