De beste tips voor het inhuren van een developer

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2023

De opkomst van e-commerce en ‘Software as a Service’ (SaaS) betekent dat softwareontwikkeling meer dan ooit tevoren is geïntegreerd in het marketing- en serviceaanbod van een bedrijf. Dit heeft geleid tot een verwachte stijging van de vraag naar software-engineering en -ontwikkeling met 22 procent tussen 2019 en 2022. Een developer inhuren wordt dan ook steeds vaker gedaan door bedrijven. In dit artikel geven we een paar praktische tips voor bedrijven die niet zeker weten hoe ze een software developer precies moeten inhuren.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Zachte vaardigheden

  Om het meeste uit een software-engineer die je via Sharpminds hebt ingehuurd te halen, is het essentieel dat ze kunnen integreren met het bredere team in je bedrijf. Dit is waar soft skills om de hoek komen kijken. Dat betekent naast de eerder genoemde technische of ‘hard skills’ ook aandacht besteden aan leiderschaps-, communicatie- en teamworkvaardigheden.

  Grootte van de baan

  Het is van essentieel belang bij het inhuren van een software developer om ervoor te zorgen dat de functie-eisen en verwachtingen realistisch zijn. Het is bijvoorbeeld misschien niet nodig om een ​​vaste softwareontwikkelaar in dienst te nemen voor een tijdelijk project, terwijl een tijdelijke of ‘contractuele’ aanstelling voldoende zou zijn.

  Flexibiliteit

  Hoewel het normaal is om iemand aan te nemen met een bepaald aantal verwachte technische vaardigheden (bijvoorbeeld competentie in Python), raden we aan flexibel om te gaan met verwachtingen. Een goede developer kan bijvoorbeeld meestal snel een andere programmeertaal oppikken, ook als hij daar nog geen ervaring mee heeft. Kandidaatprofielen en functiebeschrijvingen moeten met deze flexibiliteit in het achterhoofd worden opgesteld.

  Internationale kandidaten

  Met de opkomst van werken op afstand wordt het voor werknemers veel minder belangrijk om allemaal op dezelfde locatie te werken als het hoofdkantoor van het bedrijf: we leven tenslotte in een ‘open talenteconomie’. Bovendien is het vanwege een tekort aan IT-vaardigheden vaak gemakkelijker om personeel op een andere locatie aan te trekken. Het internationaal inhuren van een software developer kan het sponsoren van een visum zijn voor een aanvrager om naar het ‘hoofdkantoor’-land te komen. Of het kan betekenen dat je een internationale professionele werkgeversorganisatie (PEO) of internationale aannemers in het buitenland moet gebruiken. 

  Interviewtechniek verfijnen

  Hoewel het bij een sollicitatiegesprek voor een developer belangrijk is om ervoor te zorgen dat de sollicitant over alle relevante technische vaardigheden beschikt, moeten bedrijven tijdens sollicitatiegesprekken rekening houden met gedragsvragen en competentiegerichte vragen. Gedragsvragen zoals ‘Noem een ​​uitdaging die je in het verleden bent tegengekomen en hoe je die hebt overwonnen’, kunnen essentieel zijn om uit te zoeken of de sollicitant zowel over de relevante soft skills als over technische vaardigheden beschikt.

  Ontwikkelingstaken

  Wervers en inleners kunnen in de verleiding komen om ‘cookie cutter’-softwaretests te gebruiken om te beoordelen of een nieuwe developer al dan niet aan de taak voldoet. In plaats daarvan is het de moeite waard om te overwegen een echt technisch probleem te gebruiken dat het bedrijf in het verleden heeft ondervonden. Dit test het vermogen van de aanvrager om ‘on the fly’ te werken en te reageren op de specifieke soorten problemen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd.

  Advertentie