Hoe werkt het aanvragen van een VOG?

Laatst bijgewerkt: 24 juni 2024

De kans dat jij in het verleden bij je werkgever voor aanvang van je eerste werkdag een VOG, ook wel ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ hebt moeten aanvragen, die is vrij groot. Ondanks dat niet iedere werkgever dit van zijn of haar personeel vraagt, is het wel verstandig om te doen. Op deze manier worden werknemers namelijk getoetst op eventuele strafbare feiten die ze in het verleden hebben gepleegd. Wel is het goed te weten dat justitiële gegevens tot 10 jaar terug kunnen worden gezien. Heb je dus 12 jaar geleden iets bij de hakken gehad en word je hierop getoetst, dan is er niets om je zorgen over te maken. Omdat het belangrijk is je organisatie te beschermen, is het aanvragen van een VOG voor je personeel dus ook een must als je het ons vraagt. Hoe het precies werkt, vertellen we je stap voor stap.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Verzamel de juiste informatie

  Voordat je begint met het aanvraagproces, is het belangrijk om de benodigde informatie te verzamelen. Je hebt onder andere je persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN), nodig. Daarnaast moet je weten bij welke instantie je de VOG moet aanvragen. Dit kan verschillen afhankelijk van het doel waarvoor je de VOG nodig hebt. Bijvoorbeeld de gemeente, de politie of Dienst Justis. Nadat je deze informatie hebt verzameld, is het tijd om daadwerkelijk met de aanvraag te beginnen.

  Online of op papier

  Tegenwoordig kun je je VOG digitaal aanvragen. Dit is vaak sneller en gemakkelijker dan de traditionele papieren aanvraag. Je kunt hiervoor terecht op de website van Dienst Justis. Volg de instructies en vul alle gevraagde gegevens in. Zorg ervoor dat je alle informatie correct en volledig invult, om vertragingen in het proces te voorkomen. Want ook wanneer er iets niet helemaal klopt, maar wel te lezen is, wordt de aanvraag in veel gevallen afgekeurd. Het is natuurlijk een belangrijk document, waarover geen enkele vorm van twijfel mag bestaan.

  Betaling voor de aanvraag

  Het aanvragen van een VOG kost geld. Vraag je er één voor je werknemers aan, dan is het logisch dat jij als werkgever deze kosten betaalt. Dit kan door middel van een declaratie die wordt ingediend nadat de VOG daadwerkelijk is aangevraagd of je betaalt de werknemer vooraf het verschuldigde bedrag. De kosten voor het aanvragen kunnen variëren afhankelijk van de manier van aanvraag. Zo moet je rekening houden met een bedrag tussen de 35 en 45 euro. Dit geldt niet alleen wanneer je een VOG via je werkgever aanvraag, maar ook voor een vog aanvragen zonder werkgever omdat je bijvoorbeeld naar een bepaald land wilt verhuizen.

  Verwerking en uitkomst

  Nadat de aanvraag is ingediend, is het voor de meesten een formaliteit voordat ze daadwerkelijk de VOG krijgen toegestuurd. Dit is een officieel document dat aantoont dat je geen strafbare feiten heeft begaan die relevant zijn voor het doel waarvoor je de VOG hebt aangevraagd. De VOG is over het algemeen geldig voor een bepaalde periode, afhankelijk van het doel en kan soms vernieuwd worden. Het is dus belangrijk deze goed te bewaren. Wanneer je deze in opdracht van je werkgever hebt aangevraagd, is het vaak de bedoeling deze bij de HR afdeling in te leveren, zodat ze deze kunnen toevoegen aan je personeelsdossier.

  Advertentie