3 tips voor het kopen van een elektrische fiets 

Laatst bijgewerkt: 19 juni 2024

Elektrische fietsen zijn vandaag de dag een stuk toegankelijker geworden dan dat ze een paar jaar geleden waren. De prijzen zijn wat gedaald en er zijn meer opties in lagere  prijsklassen, ook tweedehands. Daarnaast hebben elektrische fietsen het een stuk makkelijker en milieuvriendelijker gemaakt voor mensen zonder auto om op het werk en op andere plekken te komen. Je kunt immers met minder energie verder fietsen. Ben je van plan om een elektrische fiets te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel geven we je 3 tips!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Wat is de actieradius van de elektrische fiets? 

  Ten eerste is het belangrijk dat je goed bedenkt waar je de elektrische fiets voor wil gaan gebruiken. Op die manier kun je bepalen wat voor actieradius je nodig hebt. Wil je de fiets vooral gebruiken om op je werk te komen, of wil je er ook langere tochten mee gaan maken? Gebruik je de fiets alleen voor korte stukjes, dan is een fiets met een kleine actieradius de beste keuze. Je betaalt hier immers minder voor dan een accu met een grote actieradius en het is zonde om veel te betalen als je toch niet van plan bent om ver te fietsen. 

  2. Wat voor ondersteuning biedt de elektrische fiets? 

  Naast de actieradius is de ondersteuning die een elektrische fiets biedt een belangrijke pijler als je er een wilt kopen. Wat de beste keuze is, hangt onder andere af van hoe fit je zelf bent en hoeveel je ondersteunt wilt worden tijdens het fietsen. Er zijn twee soorten ondersteuning waar je rekening mee moet houden: de rotatie-ondersteuning en trapondersteuning. 

  3. Maak altijd een proefrit 

  We raden je aan om altijd een proefrit te maken voordat je een elektrische fiets aanschaft. Het is immers geen klein bedrag dat je betaalt, dus je wilt wel zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Iedere fiets voelt anders aan, zeker aangezien je diverse ontwerpen hebt op het gebied van E-bikes. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een elektrische heren fiets en een elektrische dames fiets. Door een proefrit te maken voel je meteen of de fiets fijn is voor jou en past bij jouw behoeftes!

  Veelgestelde vragen 

  Waar moet je op letten bij aankoop elektrische fiets?
  Actieradius, trap- en rotatieondersteuning, prijs, vermogen, de plaats van de motor, de accu positie en de soort accu die een fiets heeft zijn allemaal dingen die belangrijk zijn om op te letten als je een elektrische fiets gaat kopen.

  Wat kost een goede elektrische fiets gemiddeld?
  De gemiddelde prijs van een elektrische fiets ligt rond de 2350 euro. Wil je graag een elektrische fiets met een grote actieradius, dan zit je al snel op de 2500 euro.

  Wat is de meest verkochte elektrische fiets?
  In 2022 was de meest verkochte fiets de Siena E7F Plus. Ieder jaar maakt de ANWB weer een nieuwe best verkochte en best geteste elektrische fiets aan.

  Advertentie