Wibra wol en breigaren: voor amateurs en professionals!

Laatst bijgewerkt: 12 januari 2022

Als je veel van breien houdt, heb je vast een vaste plek waar je jouw wol en andere benodigdheden vandaan haalt. Wil je er graag mee gaan beginnen en heb je dus nog geen vaste plek voor je aankopen? Dan geven we je graag wat tips. Een plek waar je altijd terecht kunt voor goede wol in alle kleuren is de Wibra. Dit is niet alleen een goede plek voor wol, ook voor breigaren en andere benodigdheden zit je goed bij de Wibra!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De geschiedenis van het breien

  We weten vandaag de dag allemaal wat breien is. Door sommigen wordt het zelfs als ouderwets gezien. Maar wanneer is het breien nu eigenlijk ontstaan? De eerste vondsten van breiwerken bleken uiteindelijk iets anders te zijn. Ze waren niet gebreid, maar gemaakt door middel van naaldbinding. Dit wordt wel als voorloper van het hedendaagse breien gezien. Naaldbinding lijkt qua resultaat en techniek erg op haken. Er zijn sokken uit Egyptische graven uit de 3e en de 6e eeuw gevonden die waarschijnlijk met deze techniek zijn gemaakt. Men vermoedt dat het breien is ontstaan in het Midden-Oosten en van daaruit via handelsroutes naar Europa is verspreid. Voor naaldbinden worden kortere stukjes draad gebruikt, maar voor breien juist langere stukken garen. Een belangrijke uitvinding voor het breien was de uitvinding van het spinnewiel in de 11e eeuw. Hierdoor werd het een stuk makkelijker om garen te spinnen om mee te breien.

  Wol kopen bij de Wibra

  Als je het breien graag een keer wilt uitproberen, is het zeker een goede stap om wol, garen en andere benodigdheden bij de Wibra te kopen. Zo ben je niet meteen enorm veel geld kwijt, maar heb je toch spullen van een goede kwaliteit. Je kunt wol bij de Wibra kopen als garen, dus in grotere hoeveelheden en al voor je gesponnen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten en merken wol bij de Wibra, zowel goedkope wol als wat duurdere wol. Je hoeft hiervoor niet per se naar de winkel, want je kunt bij de Wibra ook online wol bestellen en het laten bezorgen of ophalen in de winkel. Je vindt bij deze winkel zelfs garen van gerecycled wol, in één kleur of zelfs meerdere kleuren in één garen. Zo kun je alle kanten op met jouw eerste breiwerk!

  Verschillende soorten wol en garen

  Je moet om te beginnen wel weten welke soort garen je nodig hebt. Er bestaan namelijk garen die meer geschikt zijn om mee te breien en garen waar je beter mee kunt haken. Ook de garen voor het haken kun je kopen bij de Wibra. De meeste garen die je bij de Wibra vindt voor het breien, zijn gemaakt van acryl. Iedere bol weegt zo’n 100 gram en dat staat gelijk aan ongeveer 240 meter garen. Dit is over het algemeen ook de meest betaalbare soort garen voor het breien. Als je liever garen hebt van een wat hogere kwaliteit, kun je eens kijken naar de chenille garen van de Wibra. Chenille is gemaakt van 100% katoen en is dus een dikke soort wol die je kunt kopen bij de Wibra. De meest warme wol die je bij de Wibra kunt kopen, zijn de gemêleerde garen. Dit zijn ouderwetse sokkengarens, vaak met verschillende kleuren. Als je lekker warme en zachte sokken wil maken voor in de winter, of om op te hangen met kerst, dan kun je het beste de fluffy wol van de Wibra gebruiken.

  Wol dat geschikt is voor de babyhuid

  Het is natuurlijk superleuk om sokken of kleding te breien voor je eigen kindje, of als kraamcadeau voor een vriend of vriendin. Hierbij moet je er echter wel rekening mee houden dat niet alle wol geschikt is voor de babyhuid. De huid van baby’s, vooral pasgeborenen, is erg gevoelig. Merino wol is hier het beste voor. Dit wol heeft een luchtige en fijne structuur, waardoor het superzacht is en geschikt is voor een babyhuid. Je kunt deze wol van de Wibra dus prima gebruiken voor het breien van kleding voor een kindje, of zelfs een leuk knuffelbeest. Er bestaan meerdere garen die geschikt zijn voor baby’s, maar ze hebben allemaal dezelfde eigenschappen. De garen moet goed ademen, goed wasbaar zijn, een soepele structuur hebben, een gladde draad hebben zonder pluizige vezels en geschikt zijn voor een gevoelige huid.

  Wat is de goedkoopste wol om mee te breien?

  Het goedkoopste wol dat je kunt vinden voor het breien is over het algemeen gemaakt van acryl. Dit is een synthetisch garen en komt dus eigenlijk niet echt van wol af. Hierdoor is het kleurvaster en lichter dan garen die wel van wol zijn gemaakt. Een extra voordeel van deze garen is dat het niet kriebelt, maar er wel wollig en warm uitziet. Acrylgaren zijn in verschillende diktes verkrijgbaar. Welke je het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van wat je ermee wilt gaan breien. De dunnere acrylgaren heb je in maar liefst 48 verschillende kleuren en is daarom een populaire keuze. Deze garen zijn perfect voor het breien of haken van sjaals, mutsen, kussens, poncho’s en knuffels. Acrylgaren met een dikte van 5 millimeter, zoals Chunky Monkey garen, is hypoallergeen, pluisvrij en makkelijk in onderhoud. Je vindt deze garen in maar liefst 93 verschillende tinten.

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel kost wol bij de Wibra?

  Wol bij de Wibra is niet duur, je betaalt tussen de 1 en 3 euro voor een bol garen van 100 gram. Dat is gelijk aan zo’n 240 meter garen.

  Kun je alle wol gebruiken voor een baby?

  Nee, voor kleding voor baby’s moet je wol kiezen dat geschikt is voor een gevoelige huid, niet pluist, zacht is, goed ademen en goed wasbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is Merino wol.

  Wat is de beste wol van de Wibra?

  Dat hangt ervan af wat je ermee wil doen. De duurste wol van de Wibra is gerecycled wol, maar als je warme sokken wil maken is fluffy wol een betere keuze.

  Advertentie