Veilige kleding essentieel voor een motorvakantie

Laatst bijgewerkt: 22 april 2022

Vanaf april is het bij veel motorliefhebbers beginnen te kriebelen. We kunnen niet wachten om deze gemotoriseerde tweewieler weer schoon te poetsen en weer helemaal vakantieklaar te maken.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Motorvakantie

  Het woord roept onweerstaanbare herinneringen op aan vrijheid, spanning en ontspanning. Maar ook aan een hoop ongeduld. Want er is maar weinig wat ons meer kan doen verlangen dan een motorvakantie. Het liefst stappen we bij de eerste zonnestralen meteen op de motorfiets. Wat is er lekkerder dan de wind om je heen te voelen, het asfalt onder de wielen doen laten gaan en af en toe de gashendel flink open te trekken. Ja, het onbekende roept. Voor velen is de voorbereiding en de weg naar het uiteindelijke doel het mooiste wat er is. Zelfs mooier dan de uiteindelijke plaats van bestemming.

  Kriebels

  Het is niet voor niets dat veel mensen al vanaf april aan hun motorvakantie beginnen. Door de oplopende temperaturen zijn de kriebels niet meer weg te krijgen. Het is verleidelijk om meteen de motor te starten en vol gas op pad te gaan. Toch is het verstandig om een lijstje te maken met dingen die je eerst moet doen voordat je het grind onder je achterband laat wegspatten. Vink al de noodzakelijke dingen gewoon af en je kunt met een gerust hard de deur achter je dichttrekken.

  Veiligheid

  Voor alle zekerheid kun je de motorfiets een degelijke onderhoudsbeurt geven voordat je de startknop indrukt. Daarbij zal bijvoorbeeld naar alle draaiende en verende onderdelen worden gekeken. Essentieel is vanzelfsprekend het profiel van je banden en een goed functionerende verlichting. Het draagt allemaal bij aan een veilige rit of motorvakantie.

  Bij veiligheid denk je niet alleen aan de staat van onderhoud van je motor, maar ook aan de bereider en eventuele passagier die met je meegaat. Naast een goed beschermend pak een een veilige integraalhelm zijn motorhandschoenen en laarzen onmisbaar bij een veilige motorrit. Zo is het van belang dat kleding niet alleen verwondingen moet voorkomen als je een ongeluk hebt, het is zeker zo belangrijk dat beschermende kleding ook comfortabel zit zodat je de meeste voorkomende handelingen optimaal en gemakkelijk uit kunt voeren. Als je bewegingen stroef gaan en niet optimaal zijn, kan dit je reactietijd vertragen. Een tragere reactietijd maakt ook de kans op ongelukken weer groter en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. 

  Verzekering

  Controleer ook jaarlijks de voorwaarden van je verzekering of die voor jou nog toereikend zijn. Het kan best dat voorwaarden in de loop van de tijd veranderd zijn. Ook de kleine lettertjes blijven hierbij belangrijk. Het is beslist niet te hopen dat je een ongeluk krijgt, maar moet het tot uitbetaling komen van schade dan wil je wanneer het moment daar is niet voor verrassingen komen te staan, omdat je de polisvoorwaarden niet goed hebt gelezen. Er is altijd de mogelijkheid om je verzekering aan te passen of naar een andere maatschappij over te stappen.

  Route

  Voordat je definitief je route gaat kiezen kun je zelf een roadmap uitprinten en deze voor op je stuur bevestigen. Gelukkig heb je tegenwoordig veel veilige digitale alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een ipad waterdicht op je motor bevestigen of een app op je mobiele telefoon gebruiken. Wil je helemaal handsfree je op weg gaan dan is er tegenwoordig zelfs de mogelijkheid om je route om je vizier te projecteren. Wat dat betreft zijn de digitale routemogelijkheden tegenwoordig onbeperkt. Alvast een prettige en veilige reis gewenst dit jaar.

  Advertentie