Transfer papier: hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 1 november 2021

Met transfer papier ontwerp je je eigen T-shirts. Je kunt eindelijk alles maken wat je in je hoofd hebt. Het wordt ook wel carbon- of grafietpapier genoemd. Heb je nog een basic T-shirt liggen waar je niks meer mee doet? Bedruk hem met een leuke afbeelding of tekst en voilà, je shirt is zo gloed als nieuw. Het mooiste van alles? Transfer papier is niet eens duur en het is ook nog eens heel makkelijk te gebruiken.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe werkt transfer papier?

  Het is moeilijk te geloven dat je echt zo makkelijk je eigen shirts kan bedrukken. Toch zijn het echt maar een paar simpele stappen die je hoeft te nemen. Het enige wat je ervoor hoeft te kopen is transfer papier. Daarnaast heb je een printer nodig om je transfer papier in te doen en vervolgens te printen. Let op: er zijn verschillende soorten transfer papier verkrijgbaar. Kijk voorafgaand de aankoop voor welke printer het papier geschikt is. Meestal is dit een LED, laser of inkjet printer. We hebben hieronder de stappen voor het bedrukken van T-shirts en ander textiel kort voor je samengevat:

  1. Zoek een afbeelding of tekst uit op het internet.
  2. Stop het transfer papier in de printer.
  3. Print de afbeelding of tekst uit.
  4. Knip de tekst of afbeelding op maat.
  5. Strijk het oppervlak van het textiel glad.
  6. Leg het uitgeknipte transfer papier op het gewenste oppervlak.
  7. Strijk het transfer papier 1 tot 2 minuten lang met een strijkbout.
  8. Haal het er voorzichtig af.

  Wat kan ik allemaal bedrukken met transfer papier?

  Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je meer dan alleen shirts bedrukken? Je kunt hetzelfde natuurlijk doen met allerlei ander textiel. Grafietpapier is voor onwijs veel dingen te gebruiken. Denk hierbij aan kussenslopen, tassen, theedoeken, dekentjes en nog veel meer. Kijk altijd eerst of en hoe warm je het mag strijken. Dit staat meestal op het label aangegeven. Hoe leuk is het om een shoppertas met je eigen quote erop mee te nemen naar de winkel? Of om een ovenhandschoen te bedrukken voor je moeder of oma? Transfer papier is zeer geschikt om cadeautjes mee te personaliseren.

  Wat kost transfer papier?

  Naast dat textiel bedrukken met transfer papier erg makkelijk is, is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Zeker wanneer je nog een paar oude kussenslopen of truien hebt liggen. De prijzen voor grafietpapier lopen wel erg uiteen, maar je kunt met gemak 5 vellen voor 6 euro vinden. Zo betaal je ongeveer een euro per bedrukking. Laat je dit doen bij de drukkerij, dan ben je een stuk duurder uit. Vergeet overigens niet dat je naast het papier ook nog inkt nodig hebt. Gelukkig vereist het bedrukken van textiel niet heel veel inkt.

  Waar koop ik transfer papier?

  Misschien is het de eerste keer dat je van transfer papier hoort. Toch is het al in behoorlijk wat winkels te koop. Je hoeft niet naar een speciale drukkerij om het papier te kopen. Je kunt ook kiezen voor transfer papier van de Hema of voor T-shirt transfer papier van de Bruna. Beide zijn van goede kwaliteit en kosten €7 voor 6 vellen. Bruna heeft transfer papier speciaal voor donkere stoffen. Hema heeft deze juist voor witte of lichtgekleurde stoffen.

  Transfer papier Action

  Wie is er nu niet gek op de Action? Je kunt er bijna alles kopen en het is altijd voordelig. Zo hebben ze ook een zeer uitgebreide knutselafdeling waar je uiteraard transfer papier kunt kopen. En inderdaad, het is heel goedkoop: €2,99 voor 5 vellen. Niet lopen maar rennen dus naar de Action voordat het uitverkocht is. Het assortiment verschilt bij alle winkels van tijd tot tijd, dus houd altijd goed de website en reclamefolder in de gaten.

  Transfer papier online kopen

  Je kunt het natuurlijk ook gewoon online kopen. Zo hebben de Hema en Bruna ook een online shop. Bol.com heeft een zeer groot aanbod aan grafietpapier. Hier vind je precies wat je nodig hebt, bijvoorbeeld grafietpapier voor donkere of juist lichte stoffen. Je vindt hier ook hele rollen. Handig als je van plan bent om veel T-shirts in een keer te bedrukken, zoals voor een babyshower of vrijgezellenfeest. Het meeste transfer papier is in A4, ideaal voor het bedrukken van shirts. Wil je iets groters bedrukken? Ze verkopen bij Bol.com ook A3 transfer papier.

  Tattoo transfer papier

  Wist je dat er ook speciaal grafietpapier is voor het zetten van tijdelijke tattoos? Je kunt dit ook gebruiken voor bodypaint. Je kunt zelf een ontwerp maken of iets van het internet gebruiken. Het ontwerp print je net zoals bij transfer papier op het speciale tattoopapier. Na het knippen leg je de geprinte tattoo op de huid en maak je de bovenkant vochtig met een natte doek zodat de tattoo intrekt. Het werkt eigenlijk vrijwel hetzelfde als de plaktattoos die je vroeger als kind had. Ideaal voor wanneer je graag een keer wilt kijken of een tattoo bij je past of voor als je geen permanente tattoo wilt.

  Veelgestelde vragen

  Wat kan ik met transfer papier?

  Met transfer papier kun je van alles bedrukken. Zo kun je T-shirts bedrukken met een leuke afbeelding of tekst. Hetzelfde kun je doen met ander textiel, zoals kussenslopen of tassen.

  Welke printer is geschikt voor transfer papier?

  Dit verschilt per soort transferpapier. De ene soort is geschikt voor laser printers, de andere voor inkjet of led printers. Lees dus voordat je het aanschaft goed voor welke printer het papier geschikt is.

  Hoe bedruk ik T-shirts met transfer papier?

  Met transferpapier kun je gemakkelijk T-shirts bedrukken. Je hebt hiervoor wel een printer nodig. Je stopt één A4 in de printer en print vervolgens de gewenste afbeelding op het transferpapier. Daarna knip je het papier in de vorm van de afbeelding en leg je het op een gladgestreken T-shirt. Door 1 à 2 minuten eroverheen te strijken met een strijkbout wordt de afbeelding overgebracht naar het shirt.

  Advertentie