Textielverf: kleding verven, zo doe je dat

Laatst bijgewerkt: 12 januari 2022

Textielverf is verf die speciaal is ontwikkeld om kleding mee te beschilderen, te verven of te bedrukken. De kleuren die uit deze verf ontstaan zijn over het algemeen niet uitwasbaar. Dit is leuk voor kinderen, omdat ze dan hun eigen shirt kunnen beschilderen, maar het kan ook gebruikt worden door producenten van kleding om kleding met opdrukken te maken. Het kan dus zowel geschikt zijn voor consumenten als voor bedrijven. Dat ligt natuurlijk ook aan de kwaliteit van het product en waar je het koopt. Textielverf van de Action is bijvoorbeeld vooral voor gebruik door consumenten bedoeld. Bedrijven die de verf willen voor professioneel gebruik zullen eerder naar een groothandel gaan. Maar wat is nu precies het verschil tussen die soorten textielverf en wat kun je allemaal met dit product? Dat gaan we je vertellen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Textielverf voor consumenten

  Als je van plan bent om textielverf te kopen voor je kinderen of voor jezelf, om kleding te verven, dan heb je niet de allerhoogste kwaliteit nodig. Je kunt dan prima textielverf kopen bij de Action, of de textielverf die in het knutselpakket zit van de Hema. Hier kunnen kinderen lekker mee aan de gang om hun eigen shirt of trui te versieren. Wil je toch graag textielverf van een net wat betere kwaliteit, dan zou je eens kunnen kijken naar Dylon textielverf. Deze verf is ook meteen gebruiksklaar en is eenvoudig om mee te werken. De verf van het merk Dylon biedt een wat intensere kleur dan de verf van de Action en de Hema. Deze verf is dus ook geschikt als je graag een kledingstuk in een geheel andere kleur wilt verven. Je kunt deze textielverf kopen bij drogisterijen, zoals de Kruidvat. Bij de Kruidvat vind je de textielverf van het merk Dylon in veel verschillende kleuren. Met textielverf kun je van alles verven, waaronder kleding, kussens of kussenslopen, shirts, rompertjes, schorten, ovenwanten, handdoeken, pannenlappen, tafelkleden, linnen tassen, en alles dat je zelf nog kunt verzinnen!

  Blijft textielverf zitten als jij jouw kleding wast in de wasmachine?

  Dit verschilt nogal per merk en soort textielverf. Over het algemeen blijft de verf goed zitten als je de kleding wast in de wasmachine. Je kunt dit dan wel het beste op 30 graden doen, dan heb je meer kans dat de kleur langer mooi blijft. Bij 40 graden gaat dit meestal ook nog wel goed, maar dan moet je de verf wel eerst fixeren. Fixeren houdt in dat je de kleding van de binnen- en buitenkant strijkt op katoenstand, nadat je de textielverf hebt aangebracht. Voordat je dit doet, moet je het kledingstuk wel zeker 24 uur laten drogen. Als het lastig wordt om het werk te strijken, bijvoorbeeld als het een gordijn is, dan kun je de verf ook fixeren met behulp van een föhn op de heetste stand.

  Textielverf toepassen met behulp van de wasmachine

  Er bestaan ook soorten textielverf die je niet handmatig hoeft aan te brengen, maar die je in de wasmachine kunt stoppen wanneer je het te verven kledingstuk wast. Deze manier van verven is natuurlijk wel alleen geschikt als je het kledingstuk of de stof in één kleur wilt verven. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met de Dylon Machinewas textielverf. Je stopt het kledingstuk in kwestie vochtig in de wasmachine, verwijdert de huls van de verpakking, haalt de deksel eraf en legt de bol boven op het kledingstuk in de wasmachine. Vervolgens draai je een volledig wasprogramma op 30 of 40 graden en daarna nog een wasprogramma van 30 of 40 graden, maar dan met wasmiddel. Daarna heb je een geverfd kledingstuk. Je kunt deze methode ook toepassen voor gordijnen of stoffering van bijvoorbeeld banken of stoelen die vaag van kleur zijn geworden, of die je graag een andere kleur wilt geven. Zo hoef je ook de verf voor het wassen niet te fixeren door de kleding te strijken.

  Alles over Dylon textielverf

  Dylon is een populair merk op het gebied van textielverf. De kleurenkaart van Dylon textielverf bestaat uit maar liefst 20 mooie kleuren. Je kunt dit schema vinden op de website van Dylon. Je kunt deze textielverf op verschillende plekken kopen, waaronder de Kruidvat, bol.com en Amazon. Bij de Kruidvat vind je de textielverf van Dylon ook regelmatig in de aanbieding, wat zeker fijn is als je de verf regelmatig nodig hebt of als je een grote hoeveelheid moet hebben. Je kunt de verf dan vaak met 30% korting kopen. De aanbieding geldt dan voor alle kleuren textielverf van Dylon, van zwart tot dieprood. De Dylon textielverf behoudt dus de mooie kleur in de wasmachine, maar ook bij handwas.

  Textielverf kopen bij een bouwmarkt

  Als je op zoek bent naar textielverf van hoge kwaliteit en voor een bepaald doel, dan kun je bij een bouwmarkt terecht. Hier verkopen ze vaak verschillende soorten en merken textielverf en je kunt ook meteen om advies vragen. Bij de Gamma vind je bijvoorbeeld textielverf van het merk Deco % Lifestyle in veel verschillende kleuren. Deze textielverf is erg geschikt voor het verven van andere producten dan kleding. Bijvoorbeeld gordijnen of de stoffering van banken of stoelen. Als je bij een bouwmarkt textielverf gaat kopen, is het altijd verstandig om het personeel even om advies te vragen. Leg uit wat je met de verf wil gaan doen en wat voor soort kleur je nodig hebt, dan kunnen zij je zo vertellen welke soort textielverf je nodig hebt.

  Veelgestelde vragen

  Waar kun je textielverf kopen?

  Je kunt textielverf op veel plekken kopen, van winkels zoals de Zeeman tot bouwmarkten zoals de Gamma. Ook bij drogisterijen en via online marktplaatsen kun je de verf aanschaffen.

  Waar kun je textielverf in de aanbieding kopen?

  Bij de Kruidvat vind je regelmatig textielverf in de aanbieding, bijvoorbeeld van het populaire merk Dylon.

  Is textielverf bestendig tegen de wasmachine en handwas?

  De meeste soorten textielverf behouden hun kleur bij het wassen met wasmachine of met de hand op 30 of 40 graden. In sommige gevallen moet je de verf dan wel eerst fixeren.

  Advertentie