Schilderen op nummer: Het perfecte tijdverdrijf voor creatieve mensen

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2022

Ben jij graag creatief en met je handen bezig? Dan is de kans groot dat je van schilderen of tekenen houdt. Als je echter nog niet zo gedreven bent in het schilderen uit de vrije hand, kan schilderen op nummer een goed alternatief zijn. Zo maak je een prachtig schilderij en kun je lekker creatief bezig zijn. Er bestaan veel verschillende soorten schilderijen die je kunt maken met schilderen op nummer, bijvoorbeeld ook met een eigen foto of afbeelding. Het is niet alleen een hele leuke activiteit voor kinderen, ook volwassenen geven regelmatig aan dat ze graag schilderen op nummer.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter het schilderen op nummer

  Het revolutionaire concept werd in de jaren 50 bedacht door Dan Robbins. Zijn inspiratie hiervoor was Leonardo da Vinci, die al zijn leerlingen doeken met voorgetekende cijfers gaf. Het concept van het schilderen op nummer wordt dus eigenlijk al heel lang gebruikt, ook om mensen beter te leren schilderen. Robbins kwam op het idee in 1949 toen hij voor de Palmer Paint Company werkte in Detroit. In die tijd was zijn opdracht manieren van creatief tijdverdrijf voor volwassenen uit te vinden. De Amerikanen hadden na de oorlog namelijk ineens meer tijd voor hobby’s en kunst. In de tijd dat het concept uit werd gevonden, waren er nog geen computers die de productie van de doeken op zich konden nemen. Dit was in het begin dus nog gewoon handwerk. Daarom waren de eerste sets ook nog redelijk simpel en hadden ze maar weinig verschillende kleuren. In de loop ter tijd ging de productie steeds minder tijd en werk in beslag nemen en werden er meer kleuren en motieven toegevoegd.

  Het eerste schilderen op nummer schilderij

  De allereerste set die uitkwam voor volwassenen was een simpel stilleven genaamd ‘De Stille Natuur’. In de jaren 50 werden er in de Verenigde Staten meer dan 20 miljoen painting-by-numbers schilderijen verkocht. De kunstwereld was in het begin niet bepaald blij met de komst van dit concept, omdat het amateurs in staat stelde om prachtige kunstwerken te creëren. Er waren echter ook kunstenaars, zoals de beroemdheid Andy Warhol, die een groot voorstander waren van schilderen op nummer. Dan Robbins was zelf ook een kunstenaar, hij was tot het einde van de jaren 80 nog actief in de kunstwereld. Je kunt zijn kunstwerken nog steeds bekijken in het Detroit Historisch Museum. Zijn reden voor het in het leven roepen van schilderen op nummer is eigenlijk heel simpel: kunst toegankelijk maken voor iedereen.

  Schilderen op nummer voor het kind

  In eerste instantie is het fenomeen dus eigenlijk uitgevonden voor volwassenen, maar vandaag de dag is het ook populair tijdverdrijf onder creatieve kinderen. In iedere speelgoedwinkel vind je leuke, eenvoudige painting-by-numbers schilderijen met leuke thema’s voor het kind, zowel voor jongens als voor meisjes. Ook voor kinderen zijn er motieven van verschillende niveaus, zodat het voor alle leeftijden leuk blijft. Je kunt tegenwoordig ook schilderen op nummer motieven laten maken van een eigen foto of afbeelding, dat zou ook een leuk en origineel cadeau kunnen zijn voor een kind. Voor kinderen is het daarbij ook een leerzame activiteit. Zo leren kinderen door het schilderen gebruik te maken van hun creativiteit en wordt hun hand-oog coördinatie getraind. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam dus!

  Waar koop je de motieven?

  Je kunt op veel verschillende plekken schilderen op nummer motieven kopen met diverse thema’s, bijvoorbeeld bloemen of dieren. Een bekende naam op het gebied van zulke sets is Ravensburger, een merk dat ook bekend staat om het verkopen van kwalitatieve legpuzzels. Bij Ravensburger vind je een groot assortiment aan motieven om te schilderen en je kunt hier ook een schilderen op nummer motief laten maken van een eigen foto. Zo kun je ook zelf bepalen welk niveau jouw motief wordt. Als je gewoon op zoek bent naar een simpel motief kun je ook eens rondkijken op bol.com, hier vind je namelijk ook een grote collectie aan motieven, van dieren tot landschappen. Als je nog niet zeker weet of je het wel leuk vindt om te doen en of het wel echt iets voor jou is, kun je eerst een klein motief halen om uit te proberen, bijvoorbeeld bij de Action. Deze zijn relatief goedkoop en dus ideaal als test.

  Schilderen op nummer voor ouderen

  Schilderen op nummer kan een erg rustgevende activiteit zijn, ook voor senioren. Je hebt er namelijk veel concentratie voor nodig, waardoor je even helemaal niet aan andere dingen kunt denken en lekker je hoofd leeg kunt maken. Dat is ook een van de redenen dat deze activiteit goed is voor je gezondheid, het vermindert stress namelijk aanzienlijk. Daarom is het ook onder volwassenen zo populair. Daarnaast kun je met deze activiteit ook je hersenen trainen. Het helpt namelijk je hersenen te betrekken bij het ontwikkelen en volgen van patronen. Bij het schilderen wordt hierdoor het analytische gedeelte van onze hersenen geactiveerd. Het is ook aangetoond dat je door je lang te richten op een taak je coördinatie en concentratie kunt verbeteren. Omdat de vakjes die je moet schilderen klein zijn, train je hiermee je hand-oog coördinatie. Ten slotte helpt het schilderen op nummer natuurlijk bij het aansporen van je creativiteit. Het stimuleert namelijk jouw rechterhersenhelft.

  Veelgestelde vragen

  Wat is schilderen op nummer?

  Bij schilderen op nummer heb je een schildermotief met cijfers die aangeven welke kleur je de verschillende vakjes moet schilderen.

  Waar is schilderen op nummer goed voor?

  Schilderen op nummer heeft veel voordelen, zowel voor onze hersenen als de rest van ons lichaam. Het gaat stress tegen en zorgt dat onze hersenen beter leren zich te focussen en concentreren.

  Waar koop je schilderen op nummer motieven?

  Je kunt schilderen op nummer motieven op veel plekken kopen, vooral in speelgoedwinkels en in webshops. Een erg populair merk van schilderen op nummer motieven is Ravensburger, hier kun je ook een motief laten maken van een eigen foto.

  Advertentie