4 tips voor resin art 

Laatst bijgewerkt: 15 januari 2023

Kunst is de afgelopen 120 jaar op tal van manieren geëvolueerd en is niet beperkt tot de traditionele kleuren en doeken. Verschillende soorten materialen worden tegenwoordig gebruikt om je artistieke kant uit te drukken. Het gebruik van hars om jezelf artistiek uit te drukken is erg populair geworden in de new-age kunstgemeenschap. Deze unieke kunststijl heet resin art en ziet er misschien moeilijk uit, maar er is zoveel dat je met dit medium kunt doen. Laat je dus niet intimideren door harskunst en probeer het eens. Deze tips kunnen helpen om deze kunstvorm gemakkelijk uit te drukken met behulp van hars.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Basis 

  Zolang je een dunne laag epoxyhars aanbrengt, kun je op canvas werken. Als het echter groot is en veel hars vereist, zal het zich ophopen en ervoor zorgen dat het canvas doorbuigt. Geef het canvas enige steun door karton tegen het frame te plaatsen. Je kunt ook houten panelen of vezelplaat gebruiken als basis voor je kunsthars. Deze zakken niet door en geven goede ondersteuning. Tegels zijn ook een goede optie. Sommige tegels zijn goedkoop en je kunt er veel mee doen. Oude vinylplaten zijn ook geweldig voor epoxykunst, maar zorg ervoor dat je het gat bedekt voordat je ermee aan de slag gaat. Houd hier ook rekening mee bij een gietvloer prijs plaatsen. 

  Bubbels

  Je mengsel van epoxyhars kan borrelen nadat het is gegoten. Deze bubbels kunnen hard worden en je kunst ruïneren. Om dergelijke gebeurtenissen te voorkomen, gebruik je een hars die de vorming van bellen tegengaat door het naar het oppervlak te laten reizen waar het zal knappen. Gebruik vervolgens een heteluchtpistool om gebreken te verwijderen. Probeer de hars zo dicht mogelijk bij het oppervlak te gieten om luchtbellen te voorkomen. Niet alleen bij resin art is het belangrijk dat je geen bubbels krijgt, dit is natuurlijk bij een gietvloer betonlook ook het geval. 

  Warmte

  Wist je dat hitte je kunst van epoxyhars sneller kan laten drogen? Mensen gebruiken vaak warmtelampen of verwarmingstoestellen om de uithardingstijd van kunsthars te verkorten. Nadat de hars en verharder zijn gecombineerd, kun je ze in een warme kamer bewaren om snel te drogen. De ideale temperatuur zou tussen de 23 en 39 graden Celsius zijn. Hoewel epoxyhars opdroogt in de luchtvochtigheid, kan het diep gegoten hars troebel maken. Het duurt ongeveer 72 uur om de hars volledig uit te harden, maar het kan sneller gaan in een hete en droge omgeving. Als de temperatuur laag is, wordt de uithardingsperiode alleen maar verlengd.

  Veiligheid

  Veiligheid is cruciaal bij het maken van kunst, of het nu gaat om rotstekeningen of epoxyhars. Je gebruikt hars en een chemische verharder om je harskunst te maken. Wanneer deze worden gecombineerd, geven ze dampen af ​​die je ademhalingssysteem kunnen aantasten. Maak harskunst alleen in een goed geventileerde ruimte. Gebruik een goed N95-masker of gasmasker, vooral tijdens het schuren van je kunsthars. Bescherm je ogen met een veiligheidsbril om te voorkomen dat er iets in je ogen komt. Gebruik nitrilrubberhandschoenen terwijl je met epoxyhars werkt om je handen te beschermen. 

  Advertentie