Reed contacten kopen: alles wat je moet weten over reed contacten

Laatst bijgewerkt: 27 juli 2022

Een reed contact is een soort schakelaar die in veel toepassingen gebruikt wordt, ook in de elektronica. Het bestaat uit twee dunne metalen contacten, gescheiden door een smalle opening. Een magnetisch veld op de opening veroorzaakt dat de contacten naar elkaar toe trekken en contact maken, of uit elkaar bewegen om het contact te verbreken. Dit is alles wat je over reed contacten moet weten voor je tot aankoop overgaat.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn reed contacten precies?

  Een reed contact bestaat uit een dunne strook ferromagnetisch materiaal die in een glazen buisje gesmolten is. Wanneer een magneet in de buurt van het contact wordt bewogen, induceert hij een magnetische flux in de stalen strip en werkt als een elektromagneet. Hierdoor verandert de elektrische weerstand. Het magnetisch veld kan opgewekt worden door een magneetspoel of een permanente magneet. Zit er een magneetspoel tussen, dan heb je een reed relais in handen. Het relais voorkomt dat lichte reed contacten verbranden als je wisselcontacten voor reed contacten verplaatst.

  Weet je al welk reed contact je nodig hebt? Bekijk hier een overzicht van reed contacten en haal jouw reed contact in huis! Dat kan via https://www.tme.eu/nl/katalog/reedcontacten_100478/

  Waar worden reed contacten voor gebruikt? 

  Reed contacten worden voor vele doeleinden gebruikt. Je komt ze bijvoorbeeld tegen als sensoren in machines, veiligheidstechniek en industriële toepassingen. Reed contacten kom je ook tegen als magnetische contacten in ramen en deuren. Een reed contact kan verbonden worden met het alarmsysteem. Als het alarm ingeschakeld is en iemand opent het raam of de deur, dan laat het reed contact het alarm afgaan. Reed contacten worden ook gebruikt om de roosters en deuren van machines te beveiligen. Als een rooster per ongeluk wordt losgemaakt, geeft het reed contact een waarschuwing. Reed contacten worden ook gebruikt als eindschakelaars. 

  In kleinere uitvoeringen kunnen reed contacten tussen de rails van modeltreinen geplaatst worden. Hiermee kunnen wissels en spoorbomen effectief bediend worden. De sensor in de computer van je elektrische fiets en in de stappenteller van je telefoon of smartwatch werkt ook met een reed contact. Je komt dus elke dag meer in aanraking met rietcontacten dan je zou denken.

  Over de voordelen van reed contacten

  Het belangrijkste voordeel van reed contacten is dat het contactloze schakelelementen zijn. Dit betekent in de praktijk dat de schakelaar niet beïnvloed kan worden door invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan stof en vocht. Omdat de glazen buis de sensor beschermt, tasten stof, vocht en zelfs bijtende stoffen de kwaliteit van de contacten niet aan. Daarom kunnen reed-contacten ook gebruikt worden in productie-omgevingen en brandgevaarlijke omgevingen. De vonk die ontstaat tijdens het schakelproces kan namelijk niet naar buiten door het glazen omhulsel. 

  Als een reed contact met een permanente magneet wordt bediend, dan kan het contact schakelen zonder extra voeding. Reed contacten met elektromagneten hebben bijvoorbeeld een elektromagnetische relais nodig om te kunnen schakelen. Reed contacten zijn geliefd, omdat zijn ze betrouwbaar zijn en een lange levensduur hebben. Hiernaast is het gesloten systeem een groot voordeel. Mocht een inbreker een kabel doorknippen, dan zal het alarm nog steeds afgaan. Daarom zitten reed contacten in de praktijk vaak verborgen in een deurpost of apparaat. Heb je een deur met een reed contact, dan zit er ook een kleine magneet in de deur zelf. 

  Waar je op moet letten bij het installeren van reed contacten

  Een reedrelais is een zeer gevoelig schakelelement met lage contact verliezen. Dit soort reed contacten zijn dus geschikt voor het schakelen bij hele lage spanningen. Zorg er bij het installeren voordat de contacten elkaar kunnen aantrekken. Er moet dus een zuidpool en noordpool aanwezig zijn. Het is vervolgens belangrijk om de magneet in de lengterichting van de schakelaar te plaatsen. De glazen buizen moeten altijd mechanisch spanningsvrij worden gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat je op de korte en lange termijn niet kunnen lekken of barsten. 

  Meet het stroomverbruik van een wisselschakelaar voordat je vervangt

  Net als bij een normale schakelaar moet een reed schakelaar afgestemd zijn op de hoogste schakelstroom. Meet daarom eerst hoeveel stroom de wisselschakelaar of wisselspoel opneemt voordat je een reed contact kiest. Kies je een reed contact dat niet geschikt is voor de hoeveelheid stroom, dan is de kans groot dat de contacten inbranden. Hierdoor blijven de uiteindes van de schakelaar aan elkaar kleven, waardoor je de reedschakelaar niet meer kunt gebruiken. 

  Let op: probeer nooit om rechtstreeks een wissel te schakelen met een te licht reed contact. Vervang je een wisselspoel die bijvoorbeeld twee of zelfs vier ampères aankan, dan moet het reed contact hierop afgestemd worden. Is de schakelaar niet sterk genoeg, dan brand de reed schakelaar door. Je kunt dit voorkomen door een geschikte reedrelais te plaatsen of te kiezen voor een zwaarder reed contact. Je bereikt hetzelfde effect, maar het kan soms kostenefficiënter zijn om te kiezen voor een zwaarder contact. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe worden reed contacten gekenmerkt? 

  Reed contacten hebben een maak- of breekcontact. Dit wordt aangeduid met NO of NC. NO betekend Normally Open en betekent dat de sensor normaal gesproken geen contact maakt en dus open is. NC staat voor Normally Closed en geeft aan dat het contact normaal gesproken gesloten is. 

  Waar worden Reed schakelaars in de auto toegepast?

  Een reed schakelaar wordt gebruikt bij alarmsystemen die contactgestuurd zijn. Er worden in auto’s vaak meerdere schakelaars geïnstalleerd die een gesloten keten vormen. Als deze keten wordt onderbroken, dan gaat het alarm van de auto af. 

  Hoe werkt een reed contact?

  Een reed contact is een schakelaar in een glazen buis. Het contact wordt bediend door een magnetisch veld. Dit veld is afkomstig van een permanente magneet of een spoel waar stroom door loopt. In een notendop is een reed contact dus een schakelaar die reageert op een magnetisch veld. Meer informatie kun je lezen op https://www.tme.eu/nl

  Advertentie