Pokémon kaarten: De tijdloze rage

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2022

Pokémon kaarten zijn al jaren een populair verzamelobject en dat zal waarschijnlijk ook nog lang zo blijven. De tekenfilmserie waar de kaarten op gebaseerd zijn is namelijk nog even populair als hij tien jaar terug was. Daarnaast worden er ook nog steeds videogames gemaakt over de serie, waardoor de kaarten ook erg geliefd blijven. Het is zelfs zo dat sommige Pokémon kaarten vandaag de dag een behoorlijke waarde hebben voor echte verzamelaars. De kaarten van de oudere generaties worden in sommige gevallen namelijk niet meer gemaakt. Hoe is de markt rondom Pokémon kaarten nu eigenlijk zo groot geworden?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter Pokémon

  Pokémon is in 1995 opgericht in Japan. Het begon met een spel op de Gameboy, maar in 1996 kwamen daar ook de Pokémon kaarten bij. Eerst alleen in Japan, maar uiteindelijk ook in Europa. De eerste paar sets werden ook in meerdere talen gedrukt, waaronder natuurlijk in het Japans en Engels. Uiteindelijk zijn alleen de talen Japans, Engels, Spaans, Duits, Italiaans, Portugees, Chinees en Koreaans overgebleven. De sets komen altijd als eerste uit in Japan en dan een paar maanden later ook in Europa en Amerika. De Engelstalige kaarten zijn wereldwijd het meest gewild. Uiteindelijk kwam ook de tvserie er nog bij, die meteen goed in de smaak viel bij kinderen. Maar wat zijn Pokémon nu eigenlijk? Pokémon zijn schepsels die allerlei vormen en maten aan kunnen nemen, die in het wild naast de mensen leven. Ze worden grootgebracht en getraind door hun eigenaar en kunnen later ook evolueren naar een sterkere Pokémon. De letterlijke betekenis van het woord Pokémon is ‘Pocket Monsters’. Iedere generatie komen er meer Pokémon bij, dus het zijn er inmiddels enorm veel.

  Zeldzame Pokémon kaarten

  Een klein deel van alle Pokémon kaarten die bestaan zijn erg zeldzaam, daardoor kunnen ze in sommige gevallen veel geld waard zijn. Dit zijn vaak unieke kaarten die je bij een toernooi kunt verdienen. Charizard kaarten zijn vaak zeldzamer dan anderen en bepaalde Pikachu kaarten ook. Er zijn ook een aantal zeldzame kaarten die inmiddels verboden zijn en dus officieel niet meer gemaakt en verhandeld worden. Een voorbeeld hiervan is een Golbat kaart met een hakenkruis erop, die al lang geleden werd verboden. Onder in een zeldzame kaart vind je meestal een symbool, een ster die aangeeft dat het een speciale kaart is. De ster is zeldzamer dan bijvoorbeeld een rondje of een vierkant. Als je kaarten die je hebt PSA kaarten zijn, kun je op de website van PSA een populatierapport vinden. Die rapporten geven aan hoeveel exemplaren er bestaan van iedere kaart. Een lage populatie hoeft niet per se te betekenen dat de kaart veel waard is, maar als hij erg laag is, heb je in ieder geval wel een zeldzame kaart. Daarnaast zijn GX Pokémon kaarten over het algemeen zeldzamer dan de common en uncommon kaarten. GX kaarten zijn kaarten waar GX of EX op staat. Sommige van die kaarten hebben ook een zilver randje.

  De duurste Pokémon kaart

  Een deel van de kaarten die zeldzaam zijn, hebben ook een hoge waarde. De prijzen van Pokémon kaarten zijn erg variabel, omdat ze vaak afhangen van de vraag naar een bepaalde kaart. Als een kaart zeldzaam is, maar toch heel populair, stijgt hij natuurlijk in waarde omdat de vraag hoger is dan het aanbod. Een groot deel van de duurste Pokémon kaarten zijn afkomstig van Pokémon toernooien. De meest bekende zeldzame Pokémon kaart en daarbij waarschijnlijk ook de duurste, is de 1e Editie Charizard Holo “Shadowless”. De gewilde kaart is uitgebracht in 1999 en is nog steeds een van de duurste kaarten. De eerste versie van de kaart bevatte een drukfout die snel werd gecorrigeerd, waardoor er dus maar weinig kaarten bestaan die de drukfout wel bevatten. Slechts 95 van deze kaarten die in omloop zijn, zijn beoordeeld als Gem Mint 10, waardoor de veilingprijs nog verder omhoog gaat. In oktober 2020 werd een schaduwloze eerste editie Charizard Holo verkocht voor een recordbedrag van 220.574 dollar aan de voormalige rapper die later het kanaal YouTube Logic opzette.

  Waar kun je Pokémon kaarten kopen en verkopen?

  Er is nog steeds een grote markt voor Pokémon kaarten, dus je kunt ze op veel plekken vinden. Daarnaast zijn er ook speciale plekken om jouw Pokémon kaarten te verkopen of zelfs te veilen. Populaire plekken voor het verkopen van de kaarten zijn speciale Facebook groepen. Als je nieuwe Pokémon kaarten wil kopen, kun je natuurlijk terecht bij speelgoedwinkels zoals Intertoys. Hier kun je vaak ook accessoires kopen, zoals een box om je Pokémon kaarten in te bewaren, of zelfs een speciaal album. Daarnaast vind je Pokémon kaarten ook regelmatig op online marktplaatsen, zoals Amazon of Bol.com. Dit kunnen zowel nieuwe als tweedehandse kaarten zijn. Als je graag de waarde wil checken van jouw Pokémon kaarten kun je dit op speciale websites doen, zoals eBay sold listing en Pokémon Cardmarket. Dit zijn natuurlijk niet altijd de prijzen die je er ook echt voor zult krijgen, aangezien de prijzen van Pokémon kaarten erg variabel zijn. Als je een Nederlandse website zoekt waar je de waarde van de kaarten kunt terugvinden, kun je kijken op pokemonkaart.nl, waar je per collectie de gemiddelde waarde van iedere kaart kunt vinden.

  Veelgestelde vragen

  Wat is de duurste Pokémon kaart?

  Over het algemeen is de 1e Editie Charizard Holo ‘Shadowless’ de duurste Pokémon kaart, maar dit hangt af van de vraag en het aanbod van de kaarten.

  Waar kun je Pokémon kaarten kopen?

  Je kunt Pokémon kaarten nieuw kopen in speelgoedwinkels of bijvoorbeeld via Bol.com, maar je kunt ze ook tweedehands kopen via Facebook groepen of veilingen. Hier vind je vaak de zeldzame kaarten terug.

  Hoe weet je hoeveel jouw Pokémon kaart waard is?

  Je kunt checken hoeveel jouw Pokémon kaart waard is op bepaalde websites. Voor PSA kaarten kun je het beste kijken op eBay sold listing en voor andere kaarten op Pokémon Cardmarket. Natuurlijk kun je ook kijken naar het gemiddelde van deze twee websites.

  Advertentie