Modeltreinen verzamelen: een prijzige, maar leuke hobby

Modeltreinen verzamelen: een prijzige, maar leuke hobby

Laatst bijgewerkt: 13 december 2021

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Begin dit jaar verscheen een artikel over dat modeltreinen het nieuwe lockdowngeluk waren. Niet alleen doorgewinterde verzamelaars gaven behoorlijk wat geld uit, ook nieuwe hobbyisten gingen over tot aankoop. Er zijn wel wezenlijke verschillen tussen de verschillende verzamelaars. Waar de één alles keurig netjes neerzet en er verder niets meer mee doet, gaat de ander echt over tot het bouwen van hele constructies, om er vervolgens mee te spelen. Niet alleen de modeltreinen worden tegenwoordig steeds meer verkocht, ook de rails, poppetjes, boompjes en huisjes gaan als warme broodjes over de toonbank. Er zijn ook in Nederland regelmatig beurzen waar verzamelaars hun modeltreinen verkopen. Als je graag modeltreinen wilt verzamelen moet je er rekening mee houden dat dit een prijzige hobby is. Zie je het helemaal zitten, dan vertellen we hieronder graag hoe je je eigen modelspoorbaan kunt bouwen. 

    Kies een schaal modeltrein

    De schaal verwijst naar de grootte van het model in verhouding tot zijn echte tegenhanger. Het gebruik van een schaalmodeltrein is veel meer dan alleen een treinstel kiezen dat er goed uitziet. De schaal die je kiest, bepaalt hoe groot jouw lay-out wordt en hoeveel ruimte je ervoor nodig hebt. 

    De meest voorkomende schalen zijn HO, N, O, G en Z. HO (1:87) is een van de meest populaire schalen omdat het gemakkelijk is om locomotieven en rollend materieel in deze schaal te vinden. Iedere schaal heeft zijn eigen voor-, nadelen en fans. HO is het populairst omdat het betaalbaar is en gemakkelijk om mee te werken. Daarnaast kan het worden gebouwd op een klein tafelblad of een grote lay-out. O komt minder vaak voor, maar is gedetailleerder dan HO; het is ook duurder vanwege het kleinere formaat van elk stuk.

    Keuzes maken lastig? Laat je informeren door mensen met verstand van zaken

    Weet je niet zo goed waarvoor je moet kiezen en wil je graag alles eens in het echt bekijken, dan kan het interessant zijn om een modeltreinenbeurs te bezoeken. Hier zijn genoeg mensen aanwezig die verstand van zaken hebben en je dus kunnen adviseren. 

    Heb je een exemplaar gekregen of geërfd van bijvoorbeeld je grootvader, dan is het wellicht interessant om uit te zoeken wat dit model waard is. De inkoop en taxatie van modeltreinen is nog steeds erg populair. Men kan je na jouw bezoek precies vertellen hoeveel jouw modeltrein waard is. Het is dan aan jou of je deze wel of niet wilt verkopen.

    Kies een sporenplan

    Er zijn veel verschillende soorten modelspoorplannen waaruit je kunt kiezen. Je kunt een plan kiezen dat al voor je is opgesteld, of je kunt er zelf een maken. Als je je eigen lay-out wilt maken, is het belangrijk om na te denken over de beschikbare ruimte en de grootte van de lay-out die het beste in die ruimte past. Jouw schaalkeuze bepaalt hoe groot of klein de lay-out zal zijn. 

    Kies de locomotieven en het rollend materieel

    Er zijn veel verschillende soorten locomotieven en rollend materieel. Er zijn twee hoofdtypen locomotieven: diesel en stoom. Diesellocomotieven komen vaker voor in Noord-Amerika, maar er zijn ook in Nederland mensen die de voorkeur geven aan stoommachines voor hun treinen.

    Advertentie