Lego Duplo: leerzaam speelgoed

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2022

Lego Duplo is een feest voor ieder kind. De bouwstenen worden graag en veel door kinderen gebruikt om de meest mooie en bizarre constructies te bouwen. Met Lego Duplo zijn de mogelijkheden eindeloos, en is de enige grens de fantasie van het kind. In dit artikel kijken we naar de verschillende soorten Lego Duplo bouwwerken, en waar je deze kan kopen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Toch geschikt voor alle leeftijden

  Je zou het misschien niet zeggen, maar ook ontzettend veel volwassenen houden zich graag bezig met Lego Duplo. Dit komt doordat Lego een mooie uitdaging vormt om de meest waanzinnige bouwsels te maken. Omdat alles mogelijk is, kun je het zo gek maken als je zelf wilt. En dit kan heel ver gaan. Zoek maar eens op Youtube naar ‘Lego artist’, en je vindt de mooiste creaties.

  Lego Duplo is ontwikkeld in het jaar 1932 door Ole Kirk Kristiansen. Vandaag de dag is het de grootste producent ter wereld van kinderspeelgoed. Dit komt voornamelijk doordat het speelgoed niet is gebonden aan culturele grenzen; het speelgoed kan door iedereen op dezelfde of juist op een hele andere manier worden gebruikt. In totaal werken er meer dan 20.000 mensen in meer dan 40 landen voor het bekende speelgoedmerk. Lego Duplo heeft als één van de kernwaarden dat de fantasie voorop staat. Er worden genoeg kant-en-klare pakketten aangeboden vanuit Lego, zoals een Lego Duplo Boerderij, of een Lego Duplo Vliegveld. Bij deze pakketten krijg je dan alle bouwstenen om een boerderij of een vliegveld te maken. Dit is voor kinderen heel fijn, want dan hebben ze een leidraad en kunnen ze direct zien wat ze moeten bouwen. Veel volwassenen vinden dit echter niet fijn, en maken liever hun eigen bouwwerken.

  De enige grens is de fantasie

  Lego Duplo vindt het ontzettend belangrijk dat kinderen kunnen leren. En gelukkig is dat goed mogelijk met het speelgoed van deze speelgoedfabrikant. Door de creativiteit van kinderen aan te wakkeren en ze te leren hoe ruimtelijk inzicht werkt, is Lego Duplo niet alleen leuk voor kinderen, maar ook ontzettend leerzaam en goed voor de ontwikkeling van de hersenen! Het is dan ook niet voor niets dat het grootste rolmodel van Lego Duplo ‘het kind’ is. Kinderen gebruiken de Lego Duplo blokken om de mooiste dingen mee te maken, en Lego snapt dat dat het belangrijkste is om als bedrijf van te leren.

  Als je even geen zin hebt om zelf te bedenken wat je zou moeten gaan maken, dan heeft Lego Duplo veel mooie opties voor je die je kan aanschaffen en vervolgens bouwen. Ideaal is natuurlijk als je ergens een gunstige Lego Duplo aanbieding vindt, want dan kun je gelijk meerdere sets kopen. Op die manier ben je wel eventjes zoet. Lego biedt jou als bouwer veel inspiratie. Zo heb je de mogelijkheid om een Lego Duplo stoomtrein te kopen. Deze kun je zelf in elkaar zetten, en als je de uitbreiding erbij koopt, kan de trein ook rijden! Je zult dan wel eerst een spoor moeten bouwen, en misschien een paar stations hier en daar. Maar, een echte Lego Duplo bouwer zal daar zijn of haar hand niet voor omdraaien.

  De mogelijkheden met Lego Duplo zijn eindeloos

  Aangezien Lego Duplo al zo ontzettend lang bestaat, zijn de mogelijkheden inmiddels eindeloos. Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het wel bouwen met Lego Duplo. Je kan een Lego Duplo huis bouwen, met als je wilt een heel dorp erbij, inclusief stadshuis en werkende infrastructuur. Is dat niet helemaal je ding? Dan kun je ervoor kiezen om een leuke kinderboerderij te maken, met een aantal Lego Duplo dieren, zoals een varkentje, wat schaapjes en een paar kippen. Ook kun je natuurlijk hier weer de Lego Duplo blokken gebruiken om van alles er bij te bouwen. De regels van de logica gelden niet in de wereld van Lego. Wil je een kinderboerderij midden op een vliegveld maken? Dat kan! Een winkelcentrum onder water? Ook geen probleem. Of wat dacht je van een Lego Duplo Frozen ijskasteel? Zolang je het kan bedenken, kan je het ook bouwen.

  Het ontstaan van Lego Duplo

  Ieder groot bedrijf kent zijn of haar bestaan ergens in de geschiedenis. Zo ook Lego Duplo. De timmerman Ole Kirk verdiende in de jaren ’20 van de vorige eeuw zijn geld met het bouwen van huizen en meubels voor boeren in de omgeving. Hij kreeg hierbij de hulp van een klein aantal leerlingen. Helaas brandde zijn werkplaats volledig af in 1924. Toch zag Ole Kirk dit niet als een grote nederlaag, maar juist als een kans. Om tijdens de Grote Depressie de kosten van zijn bedrijfsvoering zo laag mogelijk te houden ging hij werken met miniatuurversies van zijn producten, als hulp bij het ontwerpen. Het waren uiteindelijk deze miniatuurstukken, laddertjes en ijzeren borden, die hem inspireerden om Lego Duplo te ontwikkelen.

  In 1934 werd de naam van het familiebedrijf omgedoopt in LEGO. Dit deed Ole Kirk nadat hij een prijsvraag had uitgezet onder zijn leerlingen, wie de leukste naam voor het bedrijf kon verzinnen. Uiteindelijk was het zijn eigen idee om een verbastering van het Deense Speelgoed ‘Leg Godt’ te maken tot LEGO.

  Veelgestelde vragen

  Hoe is Lego Duplo ontstaan?

  Lego is eigenlijk ontstaan uit een noodzaak om de dingen wat goedkoper en duurzamer aan te pakken. De bedenker van LEGO, Ole Kirk, maakte kleine versies van zijn ontwerpen voor meubels en huizen, om deze op een kleine schaal verder te kunnen aanpassen. Deze miniatuurmodellen zijn de eerste versies van wat we vandaag de dag kennen als LEGO.

  Wat is de beste plek om Lego Duplo te kopen?

  Lego Duplo zit overal op de wereld. Er is daarom ook niet één plek waar je dit het beste kan kopen. Online vind je ontzettend veel plekken waar je Lego kan aanschaffen. Wel is het handig om te kijken of er ergens nog een leuke Lego Duplo aanbieding is. Dit kan je toch weer wat geld schelen, als je op zoek bent naar leuke Lego.

  Hoe lang bestaat Lego Duplo al?

  Lego Duplo bestaat bijna honderd jaar. In 1934 werd de naam van het familiebedrijf officieel omgedoopt naar LEGO, maar in de jaren daarvoor was de ontwikkeling van wat we nu kennen als LEGO al een feit.

  Advertentie