Een kunstschilder zoeken op naam: Wie heeft mijn schilderij gemaakt?

Een kunstschilder zoeken op naam: Wie heeft mijn schilderij gemaakt?

Laatst bijgewerkt: 26 juli 2022

De meeste schilderijen die verkocht worden, bevatten wel een handtekening of een paraaf van de schilder die erachter zit. Soms is hieruit alleen niet meteen te achterhalen wat de naam van de schilder is of waar hij of zij vandaan komt. Als je toch graag wil weten wie een schilderij dat jij in je bezit hebt heeft geschilderd, is dat natuurlijk wel jammer. Kun je de naam achterhalen op het schilderij? Dan kun je de kunstschilder gewoon zoeken op naam. Maar wanneer je de naam niet kunt achterhalen, wordt het lastiger. In dit artikel bespreken we verschillende manieren om achter de identiteit van een schilder te komen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De kunstschilder van jouw schilderij zoeken

    Misschien heb je een schilderij cadeau gekregen, gekregen via een erfenis of gekocht op een markt of bij een antiekwinkel of kringloop. Dan bestaat de kans dat je niet weet wie de schilder achter het schilderij is. Toch is dat wel zonde, want het kan om meerdere redenen handig en leuk zijn om te weten door wie jouw schilderij is gemaakt. Dit bepaalt niet alleen de waarde, maar ook eventuele geschiedenis en verhaal achter het schilderij. Gelukkig zijn er manieren waarop je kunt proberen te achterhalen waar een schilderij vandaan komt en wie de schilder is geweest. Verschillende manieren om een kunstschilder te zoeken en vinden. Dan hoef jij je niet meer af te vragen ‘Heb ik een waardevol schilderij in mijn bezit’?

    De handtekening van een schilder ontcijferen

    Veel schilders zetten rechts onderaan hun schilderijen een handtekening, als bewijs dat het kunstwerk van hun hand afkomstig is. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier om een kunstschilder te zoeken en te vinden, als de handtekening tenminste te lezen is en als het de echte naam is van de schilder. In dat geval kun je proberen de naam die op het schilderij te vinden is op te zoeken in een database van kunstenaars. Hier staan namelijk ook vaak aliassen benoemd. De meest uitgebreide database van kunstschilders vind je op artistssignatures.com. Hier staan meer dan 100.000 handtekeningen van kunstenaars geregistreerd. De kans dat je dan jouw schilder vindt op basis van de handtekening, is dus behoorlijk groot. Je kunt in deze database zoeken op initialen, kunstenaars per land, handtekeningen van kunstenaars enzovoorts. Zo kun je dus eenvoudig een schilder zoeken op handtekening, als deze duidelijk op jouw schilderij staat.

    Een app gebruiken om een kunstschilder te zoeken

    De technologie van tegenwoordig maakt dit soort zoektochten vaak ook al een stuk makkelijker. Een aantal jaar terug werd de app Smartify gelanceerd om kunstwerken mee te kunnen identificeren en een evolutie in de kunstwereld op te zetten. Met deze app kun je een schilderij scannen en krijg je meteen de kunstenaar te zien, plus een korte uitleg over het schilderij. Het is een soort scanner van QR-codes, maar dan voor schilderijen, eigenlijk erg vergelijkbaar met Google Lens. Maar dan gespecialiseerd in de kunstwereld. Zo hoef je dus niet eens de handtekening van de kunstenaar of de intialen te weten om erachter te komen wie het schilderij heeft gemaakt. Het enige nadeel van de app is dat hij vandaag de dag nog vooral de meer bekende werken bevat. Heb jij een schilderij in bezit van een minder bekende kunstenaar, dan staat deze er waarschijnlijk niet in.

    Heb ik een waardevol schilderij?

    Dit is natuurlijk één van de dingen die je het liefst wil weten over een schilderij: wat is de waarde ervan? Dankzij Patrick van der Vorst is het voortaan makkelijker om achter de waarde van een kunstvoorwerp te komen. De sympathieke voormalige directeur van Sotheby’s die we ook kennen van Stukken van Mensen is ValueMyStuff begonnen. Via deze website kan iedereen zijn of haar kunstobjecten laten keuren en op waarde laten schatten door onafhankelijke kenners en experts. Dankzij zijn connecties bij Sotheby’s heeft hij de juiste kenners kunnen koppelen aan de website. Je betaalt 30 euro per schilderij of object dat je wil laten keuren. Binnen 48 uur na het uploaden van de foto’s krijg je via de mail een PDF certificaat met een beschrijving en waardeschatting van jouw kunstwerk. In plaats van veel tijd kwijt te zijn aan het achterhalen van de herkomst van een schilderij, maak je dus gebruik van de kennis van experts en heb je binnen twee dagen een antwoord.

    Wie is deze schilder?

    Mensen nemen vaak ook het eigen heft in handen en gaan allerlei fora af om anderen te vragen of ze weten van wie hun schilderij is en of het wel of niet iets waard is. Of de antwoorden die je dan krijgt betrouwbaar zijn, is natuurlijk maar de vraag. Mensen die geen kenner zijn op het gebied van kunst kunnen moeilijk de waarde van een kunstwerk inschatten. Dit vergt namelijk veel kennis en inzicht in waardevolle kunstwerken en bekende namen in de kunstwereld. De kans dat je dit soort mensen tegenkomt op een forum is nogal klein. Een waardeschatting heeft sowieso geen waarde als deze niet is gedaan door een erkende expert op het gebied van kunst. Als je van plan bent het kunstwerk door te verkopen, zul je dus toch een officiële schatting moeten hebben van een echte kenner. Dit kun je bijvoorbeeld laten doen via Valuemystuff.com. Voor 30 euro heb je binnen twee dagen een nauwkeurige schatting van de waarde van jouw schilderij door een expert.

    Veelgestelde vragen

    Heb ik een waardevol schilderij?

    Dit kun je op verschillende manieren achterhalen. De enige manier om hier een betrouwbare mening over de krijgen is het inschakelen van een onafhankelijke expert. Dit kan op verschillende manieren, onder andere via Valuemystuff.com.

    Hoe kun je de handtekening van een schilder ontcijferen?

    De handtekening op een schilderij kan helpen om een schilder te identificeren. Je kunt de initialen of handtekening opzoeken in een database, bijvoorbeeld op artistsignatures.com. Hier staan meer dan 100.000 handtekeningen in geregistreerd.

    Wie is deze schilder?

    Weet je de naam of alias van de schilder, maar heb je verder geen flauw idee wie dit is? Dan kun je de naam natuurlijk opzoeken op Google of in een database van kunstschilders. Die vind je op verschillende plekken op het internet, onder andere op artistsignatures.com.

    Advertentie