Een kerstkaart zelf maken of laten bedrukken?

Laatst bijgewerkt: 22 november 2023

Wat kun je lezen in dit artikel?

  We zijn alweer het laatste kwartaal ingegaan en dat betekent dat we langzaamaan richting de Kerst gaan. Een van de gezelligste feestdagen van het jaar, waarbij alles uit de kast wordt getrokken. De mooiste versieringen worden opgehangen, de mooiste kerstbomen worden uitgekozen en iedereen is lief voor elkaar. Iedereen is in de weer met lekkere kerstrecepten en kaartjes om te versturen naar familie en vrienden. Een kaartje is ontzettend leuk om te krijgen en veel mensen stallen dit sierlijk uit in hun huis. Sommige mensen hangen de kaartjes op aan een slinger, terwijl andere mensen ze op een dressoir uitstallen. Maar ga jij dit jaar zelf kerstkaartjes maken of laat je ze bedrukken?

  Zelf de kerstkaarten maken

  Zelf kerstkaarten maken is ontzettend leuk om te doen, met of zonder kinderen. Je kunt hier al je creativiteit in kwijt, want er zijn wel honderd manieren waarop je zelf een kerstkaart zou kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld 3D kaarten maken, je kunt kaarten ponsen, je kunt plaatjes uit tijdschriften knippen en hier een collage op een kaart van maken, noem maar op. Wat je tegenwoordig ook steeds meer ziet, is familie foto’s op de kerstkaarten. Vooral leuk om naar familieleden te sturen en dan met name de ouderen van de familie. Op die manier hebben ze echt een leuk aandenken en kunnen ze – als ze even eenzaam zijn – naar jullie leuke kerstfoto kijken. Daarnaast is zelf een kaart maken ook een teken dat je er moeite in hebt gestopt. Je hebt ergens aandacht aan besteed voordat je het ging versturen. Dat komt heel lief over.

  Kerstkaarten laten bedrukken

  Als je zo’n familiefoto wil omtoveren tot een leuke kerstkaart, kun je kerstkaarten drukken bij een speciale drukkerij. Op die manier weet je zeker dat de foto goed tot zijn recht komt én kan de kaart langer bewaard worden. Vooral leuk voor opa’s en oma’s die de kaart willen bewaren, omdat ze graag nog eens naar die foto kijken. Daarnaast kun je natuurlijk nog wat leuke effecten toevoegen op de foto, bijvoorbeeld een kerstboom, lichtjes of gewoon wat glitters of sterren. Je kunt het zo gek niet bedenken, tegenwoordig kun je van alles maken. Je kunt zelf een camera neerzetten en op timer drukken, zodat je zelf een leuke familiefoto kunt maken, maar je kunt natuurlijk ook een professionele fotograaf inhuren, zodat je een écht mooie foto hebt. Heb je gelijk een foto die je aan de muur kunt hangen. Win-win, toch?

  Probeer digitale kaartjes te vermijden

  Tegenwoordig gebeurt alles digitaal, dus ook het versturen van de kerstkaarten. Maar dit is niet persoonlijk en kun je beter vermijden. Mensen willen juist een fysiek kaartje ontvangen, een die ze kunnen vasthouden en op de kast kunnen zetten of ophangen. Mensen willen het gevoel hebben dat je moeite voor ze hebt gedaan, dat je aan ze denkt. Even digitaal een kaartje naar al je contacten sturen is niet persoonlijk of gezellig. 

  Advertentie