Zo kies je de beste halster voor je
paard of pony

Laatst bijgewerkt: 7 augustus 2022

Een halster is een soort hoofddeksel dat om het hoofd en de hals van je paard wordt gedaan. Dit maakt het gemakkelijker om tijdens het rijden richting aan het paard te geven. De juiste maat halster is essentieel voor het comfort van je paard. Het zorgt er ook voor dat je een betere grip op je paard hebt, waardoor het rijden niet alleen comfortabeler wordt, maar ook veiliger voor jullie beiden. Hier lees je hoe je de juiste maat halster voor je paard of pony kiest. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Weet jij al welke maat je nodig hebt? Bekijk hier een overzicht van halsters voor paarden in verschillende maten, materialen en categorieën. 

  Aandachtspunten bij het kiezen van de juiste maat halster

  Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de beste maat halster voor je paard of pony. Eerst en vooral moet je rekening houden met de breedte van het hoofd van het dier. Een halster moet voldoende ruimte hebben rond de neus en keel van je paard, zodat het niet te strak zit en daardoor oncomfortabel aanvoelt. 

  Ten tweede moet je rekening houden met de lengte van de hals van je paard en ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is vooraan in de keel en rond de borst van je paard. Tenslotte moet je nadenken over wat voor soort halster je nodig hebt. Het is heel goed mogelijk dat je in verschillende halsters zult investeren. Ga bij de leverancier waar je een halster vandaan haalt na of er een maattabel beschikbaar is. Daar kun je het beste op vertrouwen bij het kiezen van de beste maat voor je paard of pony. 

  Nylon halsters voor paarden

  Een halster wordt dus gebruikt om het paard te leiden, maar je gebruikt het halster ook om je paard vast te zetten tijdens het verzorgen. Op deze momenten is het belangrijk dat het halster stevig genoeg is om het paard vast te houden. Nylon halsters zijn hier uitermate geschikt voor. Ze zijn stevig, comfortabel, duurzaam en betaalbaar. Dus als je in nylon halsters investeert, krijg je een halster waar je op kunt rekenen. 

  De meeste halsters zijn ruim verstelbaar, zodat je ze snel en gemakkelijk kunt instellen. Nylon halsters zijn ook in allerlei kleuren verkrijgbaar, zodat je het halster aan het zadel en de deken kunt aanpassen. Vergeet niet om samen met het halster een halstertouw te kopen. Hiermee kun je het paard vastbinden of leiden. 

  Leren halsters voor paarden 

  Leren halsters zijn steviger en duurzamer dan nylon halsters, maar ze vragen wel meer onderhoud om mooi te blijven. Zo moet je leren halsters regelmatig met leervet insmeren om de kwaliteit hoog te houden. Leren halsters zijn comfortabel, zowel voor het paard als voor jou. Als het paard buiten is met een leren halster, heeft een leren halster meer onderhoud nodig.

  Over het algemeen is het voldoende om een leren halster eens per maand schoon te maken met een borstel en zeep. Houd 2 tot 3 keer per maand aan als je paard buiten staat. Gebruik bovendien niet te veel water, want daardoor kan de soepelheid van het leer verloren gaan. 

  Veulenhalsters voor pony’s 

  Als er een veulen geboren is, kun je je veulen al in de eerste dagen van zijn of haar leven aan een halster laten wennen met een veulenhalster. Een veulenhalster is van nature kleiner dan een halster voor een paard en is verstelbaar. Zo kan het halster met het veulen meegroeien. Bedenk dat veulens echt moeten leren lopen met een halster. Trek nooit aan de lijn, maar moedig het veulen aan te lopen door bijvoorbeeld de merrie voorop te laten lopen. 

  Stal halsters voor op stal 

  Stal halsters zijn perfect voor in de stal. Het verschil tussen deze halsters en bijvoorbeeld nylon halsters is dat stalhalsters los kunnen raken. Er zijn echter ook stalhalsters met een paniekgesp die voorkomt dat het paard losraakt. Deze halsters zijn ook geschikt voor buiten de stal, maar houd er rekening mee dat het touw los kan raken. Zijn de temperaturen in of buiten de stal rond de 10 tot 15 graden? Leg dan een regendeken of staldeken over je paard om het dier te beschermen tegen kou, wind en regen. 

  Show halsters voor paardenshows 

  Showhalsters zorgen ervoor dat je paard er goed uitziet tijdens een show. Deze halsters zijn gemaakt met een luxer uiterlijk dan gewone halsters, waardoor ze ook op foto’s opvallen. Deze halsters worden meestal gebruikt om een paard tijdens een show te leiden. Je kunt kiezen voor halsters die extra comfort brengen of voor halsters die je paard er luxueus uit laten zien. 

  Graasmaskers voor tijdens het grazen

  Tot slot is het mogelijk om te investeren in graasmaskers. Deze maskers zorgen ervoor dat je paard minder kan bijten of eten. Deze maskers worden ook gebruikt tijdens het herstel van een paard dat bijvoorbeeld geopereerd is. Door het masker is het namelijk lastiger om de wond open te bijten. Heeft je paard of pony overgewicht? Dan zorgt het graasmasker ervoor dat het paard minder kan schrokken. 

  Veelgestelde vragen

  Welke maat halster heeft een gemiddeld paard?

  De meest voorkomende maten zijn cob voor pony’s van 1,35 tot 1,60 meter. Full voor paarden tussen de 1,60 en 1,75 meter. Extra full voor paarden met een grotere kop of een schofthoogte boven de 1,75 meter. 

  Hoe duur is een halster?

  Halsters zijn verkrijgbaar vanaf € 5 tot € 55. Dit is voornamelijk afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Nylon is bijvoorbeeld stukken goedkoper dan leer. 

  Hoe moet een halster zitten?

  Als vuistregel neem je 2 vingers ruimte tussen het halster en het hoofd. Voor het keelstuk geldt dat er iets meer ruimte mag zijn, zodat je paard genoeg ruimte heeft om te kauwen. 

  Advertentie