Fidget toys kopen: Educatief speelgoed voor je kids

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2022

De term Fidget toys zal misschien niet voor alle ouders meteen herkenbaar zijn, maar kinderen kennen het allemaal. Het meest populaire stuk speelgoed uit deze serie is de Fidget Spinner, een soort tol die je eenvoudig rond kunt draaien. Toen dit speelgoed op de markt werd gebracht, was het meteen razend populair. Vandaag de dag zul je nog steeds veel kinderen met Fidget toys zien, vooral kinderen in het speciaal onderwijs. Het begon allemaal met de Fidget Spinner en toen dit zo’n succes was werd het uitgebreid naar een hele lijn van speelgoed – de Fidget toys.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Fidget toys voor het onderwijs in Nederland

  In 2014 werd door de Rijksoverheid het Passend Onderwijs toegepast, waardoor veel leerkrachten met een hoge werkdruk en volle klassen kampen. Scholen hebben nu een zorgplicht, wat betekent dat ze extra ondersteuning moeten bieden aan kinderen die dit nodig hebben, om wat voor reden ook. Dit betekent vaak dat er zeker 1 of meerdere ‘speciale’ kinderen in iedere klas zitten, bijvoorbeeld kinderen met ADHD of autisme. Voor dit soort kinderen is het helaas niet meer vanzelfsprekend om speciaal onderwijs te kunnen ontvangen op een aparte school. Dit betekent dat er nu van reguliere docenten vaak wordt verwacht dat ze op de juiste manier onderwijs en begeleiding kunnen bieden aan deze kinderen. In de praktijk is dit vaak nogal lastig, aangezien de docenten hier niet voor geschoold zijn. Wat hier goed bij kan helpen, is het gebruiken van leerhulpmiddelen in de klas. Die zijn er in alle soorten en maten en met verschillende functies, maar de Fidget toys zijn een geliefde keuze. Een Fidget toy dient eigenlijk als friemel speelgoed. Het is wetenschappelijk bewezen dat friemelen, of iets in de handen hebben, helpt bij het opnemen van informatie.

  Verschillende soorten Fidget toys kopen

  Inmiddels kun je kiezen uit een groot assortiment aan friemel speelgoed. Je vindt Fidget toys in iedere speelgoedwinkel, zoals de Intertoys en de Top 1 toys. Je hebt de spinners, de squishy en squeeze balls, de Pop-its, de tangles, de cubes, de simple dimple, de magnetische rings, de globbles balls of sticky balls, de flippy chain, de wacky tracks, de monkey noodles, de mesh en marble en de pea bean poppers. De Fidget spinners zijn veruit het meest geliefd van de hele collectie. Het is een ronddraaiend speeltje dat je vasthoudt tussen duim en wijsvinger. Zo houd je namelijk de kogellager in het midden vast en met de andere vinger geef je een zetje om de spinner te laten draaien. Ook de tangle is erg populair. Dit speeltje bestaat uit een aantal boogjes van 90 graden die in elkaar zitten met een kliksysteem. Ze zijn eenvoudig los te maken en weer op een andere manier in elkaar te zetten. De tangle is daardoor perfect voor het activeren van beide hersenhelften. Naast speelgoedwinkels kun je de Fidget toys ook vaak online vinden, bijvoorbeeld via Amazon of Aliexpress. Iedere soort Fidget toy heeft andere voordelen voor een kind, bedenk voordat je ze koopt dus met welk doel je het speelgoed aanschaft. Soms kun je de Fidget toys ook in een pakket kopen, dit is handig als je niet zeker weet welke toy het meest geschikt zou zijn voor je kind.

  Zelf Fidget toys maken

  Je kunt er ook voor kiezen om zelf friemel speelgoed te maken voor je kind. De meeste soorten Fidget toys zijn eenvoudig zelf na te maken en je kunt op internet altijd wel een tutorial of een stappenplan vinden om dit te doen. Het kan ook een leuke activiteit zijn om samen met je kind te ondernemen. Je kunt zelf kiezen wat voor materiaal je wil gebruiken, er is van alles mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een Fidget Spinner maken van papier, waarbij je een cocktailprikker gebruikt in het midden om hem te kunnen laten draaien. Een infinity cube is een heel leuk knutselproject voor kinderen en is daarnaast ook erg geschikt als friemel speelgoed. Het is een kubus die is opgebouwd uit verschillende blokjes en eindeloos veel vormen aan kan nemen. Het maken hiervan vergt wel veel concentratie, want als je een foutje maakt kan het zijn dat de vorm al niet meer klopt. Je kunt een infinity cube maken met houten blokjes, dan heb je er acht nodig voor één kubus. De blokjes kun je op strookjes papier plakken, maar je kunt ze ook aan elkaar plakken met stevige tape. Het is ook mogelijk om de infinity cube helemaal van papier te maken.

  De Fidget toy box

  Op de officiële website van het speelgoed merk heb je de mogelijkheid om de Fidget toy box te bestellen. Dit is een soort ‘mystery box’, dus je weet van tevoren niet precies wat erin zit. Je krijgt 10 stukken speelgoed thuisgestuurd van Fidget toys. Dit zijn altijd 10 verschillende soorten friemel speelgoed, maar welke het precies zijn, is dus een verrassing. Ideaal als je het moeilijk vindt om een Fidget toy te kiezen die het beste bij jouw kind past. Op deze manier kun je verschillende soorten uitproberen en zie je snel genoeg welke soort Fidget toy het beste aansluit bij de behoeften van jouw zoon of dochter. Het is ook erg geschikt voor kinderen die regelmatig weer een nieuwe uitdaging nodig hebben om ze te prikkelen, of kinderen die over het algemeen snel zijn uitgekeken op hun speelgoed. Met een Fidget toy box geef je ze een ruime keuze!

  Veelgestelde vragen

  Waarom helpen Fidget toys kinderen met ADHD en autisme?

  Fidget toys geven kinderen iets om mee te friemelen, waardoor hun hersenen makkelijker en meer informatie op kunnen nemen. Daarom helpt het kinderen met een aandoening zich beter te concentreren op school.

  Kun je Fidget toys ook zelf maken?

  Ja, je kunt een hoop soorten Fidget toys ook zelf maken. Hiervoor kun je op internet veel tutorials en stappenplannen vinden.

  Waar kun je Fidget toys kopen?

  Je kunt Fidget toys kopen bij speelgoedwinkels, maar je vindt ze ook op veel plekken online. Bijvoorbeeld bij Amazon of Aliexpress.

  Advertentie