Exploding Kittens: Een dynamisch party spel

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2022

We zullen het maar meteen even zeggen: Exploding Kittens is niet echt geschikt voor kinderen. Waarschijnlijk had je dat al wel geraden door de naam van het spel, maar we zullen toch maar even waarschuwen. De humor in dit kaartspel is wat te volwassen voor kinderen, dat geldt ook voor het basis spel. Je kunt Exploding Kittens zowel in het Nederlands als in het Engels krijgen. Welke taal je krijgt, hangt een beetje af van waar je het spel koopt. In een speelgoedwinkel zal het bijvoorbeeld vaak in het Nederlands zijn en via internet eerder Engels.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is Exploding Kittens?

  Exploding Kittens is een kaartspel met verschillende afbeeldingen van katten op de kaarten. In feite is het een versimpelde versie van het kaartspel ‘pesten’. Je doel is om de eerste te zijn die al zijn of haar kaarten heeft gespeeld. Andere spelers kunnen er echter voor zorgen dat je extra kaarten moet pakken of zelfs dat je niet meer mee doet aan het spel. Als je een Exploding Kitten pakt, ben je namelijk af. Als je een snelle en humoristische uitleg wil van de spelregels van Exploding Kittens, kun je op het YouTube kanaal van het spel kijken. Hier vind je een video waarin snel en op een aparte manier wordt uitgelegd hoe je het spel moet spelen. Eigenlijk staat er altijd op je kaart wat je ermee kan doen en wat de kaart voor nut heeft. Je hebt kaarten die ervoor kunnen zorgen dat de volgorde van wie er aan de beurt is omdraait, of kaarten waarmee je iemand anders kaarten kunt laten pakken, net als bij pesten. Als je een Exploding Kitten tegenkomt in de stapel, ben je meestal af, of je moet een ‘Detonator’ kaart in je hand hebben, dan kun je de Exploding Kitten onklaar maken.

  De uitbreidingen van Exploding Kittens

  Er zijn een aantal uitbreidingen voor het kaartspel die het nog net iets interessanter of ingewikkelder kunnen maken. Imploding Kittens is de meest recente uitbreiding van dit spel. Er zitten een hoop nieuwe kaarten in de game en er komen ook nieuwe pestkaarten bij die ook echt een functie hebben. Daarnaast komt Imploding Kittens in sommige gevallen met de ‘Cone of Shame’. Dit is een kraag die katten vaak moeten dragen als ze geopereerd zijn, zodat ze niet aan hun wonden gaan likken. Bij dit spel moet je de Cone of Shame op als je niet oplet en niet doorhebt dat je al aan de beurt bent. Je mag hem pas weer afdoen als iemand anders zich in zijn beurt vergist. Goed opletten loont dus echt bij dit kaartspel. Daarnaast heb je ook nog de uitbreiding Exploding Kittens NSFW Edition. Deze uitbreiding bevat kaarten die nog net een wat explicietere humor hebben dan de kaarten van de basis versie. Denk bijvoorbeeld aan een kat in een bh. Er bestaan nog meer uitbreidingen en er zullen er vast ook nog meer bij komen, maar dit zijn de meest populaire.

  Waar kun je Exploding Kittens kopen?

  In principe kun je Exploding Kittens gewoon bij speelgoedwinkels kopen, zoals de Intertoys. Je hebt dan meestal wel de Nederlandse versie. Als je het kaartspel via Bol.com of Amazon koopt, kun je zowel de Nederlandse als de Engelse versie kiezen, ook van de uitbreidingen. Het kaartspel is ook bij veel lokale spellenwinkels verkrijgbaar. Het is niet aan te raden om een Nederlandse versie te combineren met een Engelse uitbreiding, of andersom. Het spel kan dan namelijk erg verwarrend worden. Bij deze winkels is het nogal verschillend of ze de Nederlandse of Engelse versie aanbieden, of allebei. Weet je nog niet zo zeker of het spel wel iets voor jou is? Op internet kun je veel video’s vinden van mensen die het spel spelen. Zo kun je alvast een idee krijgen van hoe het werkt en of je het leuk zal vinden. Als je van absurde humor met een portie sadisme houdt, is dit spel zeker geschikt voor jou!

  Andere spellen van dit bedrijf

  Het kaartspel is zo populair geworden, dat het is uitgegroeid tot een heel bedrijf onder dezelfde naam. De makers van Exploding Kittens hebben inmiddels ook andere kaartspellen gemaakt, zoals Barking Kittens, Tacocat Spelled Backwards, Bears vs. Babies, Throw Throw Burrito en You’ve Got Crabs. Het zijn allemaal relatief simpele party games met dezelfde absurde humor en veel speelse elementen. Van ieder spel kun je ook een video vinden met uitleg van de spelregels op het YouTube kanaal van Exploding Kittens. Zo kun je ook even snel kijken welk spel je het leukste vindt. Veel spellen van Exploding Kittens worden ook op evenementen gespeeld. Op de Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht wordt vaak Exploding Kittens gespeeld met kaarten die net zo groot zijn als de mensen zelf. Ook van andere spellen, zoals Throw Throw Burrito, worden uitvergrote versies gespeeld op dit soort evenementen. Het zijn ook vooral leuke spellen om met een hele groep mensen te spelen. Ook erg geschikt voor een spellenavond met vrienden of om mee op vakantie te nemen. Alle spellen van Exploding Kittens zijn erg compact en dus ook makkelijk mee te nemen. Niet ieder spel wordt gespeeld met kaarten, maar het grootste deel ervan wel.

  Veelgestelde vragen

  Hoe speel je Exploding Kittens?

  De regels van Exploding Kittens zijn een beetje vergelijkbaar met het kaartspel ‘Pesten’. Op het YouTube kanaal van Exploding Kittens vind je een video waarin de spelregels snel en simpel uit worden gelegd.

  Is Exploding Kittens geschikt voor kinderen?

  Nee, de naam zegt waarschijnlijk al wel genoeg, maar Exploding Kittens is niet echt geschikt voor kinderen. De humor die in het spel zit is te volwassen voor kinderen.

  Kun je Exploding Kittens ook in het Nederlands spelen?

  Ja, je hebt zowel Engelse als Nederlandse versies van Exploding Kittens en de uitbreidingen. Beiden versies zijn makkelijk te krijgen in Nederland. Je kunt het beste niet een Nederlandse versie combineren met een Engelse uitbreiding, of andersom. Dan wordt het spel namelijk erg verwarrend. 

  Advertentie