Elektrische fiets kopen met 5 handige tips 

Laatst bijgewerkt: 25 juli 2022

Ben je op zoek naar een nieuwe elektrische fiets, maar weet je niet goed waar je op moet letten? In dit artikel geven wij je 5 handige tips die je helpen met het maken van de juiste keus. Hierdoor is het voor jou eenvoudiger om een elektrische fiets te kopen zonder hier achteraf spijt van te krijgen. Een elektrische fiets is immers een kostbare investering en dat wil je goed aanpakken! Lees snel verder.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Kies de perfecte hoogte 

  Om de beste hoogte voor je elektrische fiets te kiezen kijk je naar de framehoogte. Om erachter te komen welke framehoogte perfect voor jou is, meet je de binnenbeenlengte met een stok of waterpas. Doe je schoenen uit en zet de voeten op heupbreedte uit elkaar. Neem nu een waterpas, stok of een meetlint en meet de afstand tussen je kruis en de grond in een rechte lijn. Dit is de binnenbeenlengte. 

  Vervolgens reken je de juiste framehoogte uit door de binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0,67. Heb je dus een binnenbeenlengte van 80 centimeter, dan is de perfecte framemaat 80 x 0,67 = 53,6. Rond dit getal af naar boven en zoek naar een elektrische fiets met een framehoogte van 54 centimeter. Zit je precies tussen framematen in, kies dan voor de kleinste maat. Je kunt het zadel namelijk altijd hoger verstellen als het fietsen niet comfortabel is. 

  Let op de batterij die bij de elektrische fiets geleverd wordt

  Let op de batterij/accu die bij de elektrische fiets geleverd wordt. Alhoewel de nieuwste accu’s tot maar liefst 1000 keer opgeladen kunnen worden, betekent dat namelijk niet altijd dat de elektrische fiets ook tot 1000 keer opladen bruikbaar blijft. Accu’s slijten namelijk en weersomstandigheden hebben een grote invloed op hoe een accu of batterij presteert. Zorg er daarom voor dat je de accu in de winter tegen de kou beschermt met een accuhoes en houd de fiets in het zomerseizoen uit de felle zon. 

  Elektrische fiets kopen: online of offline? 

  Online kopen of offline kopen? Het is een afweging die je op veel momenten moet maken in 2022. Zo ook bij het kiezen van een elektrische fiets. Koop je een elektrische fiets online, dan moet je vaak minstens 3 dagen wachten voordat de fiets rijklaar is en getransporteerd kan worden. Tijdens dit transport bestaat er altijd een kans dat de fiets beschadigd raakt. Dit is een groot nadeel aan het kopen van een fiets online. 

  Zit er nog een fietsenmaker in de buurt, dan raden wij aan om hier een bezoekje aan te brengen. In de winkel kun je de fiets niet alleen bekijken, maar je kunt er ook vragen over stellen én proefrijden. Zo weet je zeker dat je met het juiste formaat naar huis gaat en achteraf niet tegen verrassingen aanloopt, zoals onverwachte schade door transport of het ontbreken van een fietsbel. 

  Let op de positie van de motor 

  Elektrische fietsen worden met een achterwielmotor, voorwielmotor of middenmotor geleverd. Kies je voor een achterwielmotor, dan wekt dit tijdens het fietsen de indruk alsof je de wind in je rug hebt. Je wordt als het ware vooruit geduwd door de motor in het achterwiel. Kies je voor een voorwielmotor dan lijkt de fiets vooruit getrokken te worden, omdat de motor in het voorwiel zit. Van een middenmotor merk je tijdens het fietsen weinig, omdat de motor precies onder het zadel is geplaatst. Voor welke motor je kiest is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wil jij een elektrische fiets kopen? Bekijk dan hier het huidige aanbod!  

  Met of zonder trapondersteuning? 

  Tot slot kijk je naar de trapondersteuning. Hiermee trap je sneller, zonder hier extra moeite voor te doen. Wil je ondanks de elektrische aandrijving toch het gevoel hebben dat je aan het werk bent tijdens het fietsen? Kies dan voor een elektrische fiets zonder trapondersteuning. 

  Voor heren zijn er speciale herenfietsen beschikbaar. Bekijk hier het elektrische fiets heren overzicht. Ben je een moeder met jonge kinderen en wil je op een eenvoudige manier op- en afstappen? Kies dan voor een elektrische fiets met een lage instap. Deze fietsen zijn bovendien perfect om kinderzitjes op te monteren. Ben je avontuurlijk en ga je regelmatig met de trein naar een locatie voor een fietstocht? Kijk dan naar elektrische vouwbare fietsen die je eenvoudig kunt vervoeren in de trein of in de auto. 

  Dit waren de meest belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets. Ga je een elektrische fiets kopen, dan zul je een hoop technische termen tegenkomen. Weet je niet zeker wat deze termen betekenen en zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan altijd contact op met de verkoper van de elektrische fiets voordat je een bestelling plaatst. Zo ga je goed voorbereid aan de slag met het kopen van een elektrische fiets en voorkom je teleurstellingen achteraf. 

  Veelgestelde vragen

  Bestaan er elektrische fietsen speciaal voor heren? 

  Ja, er bestaan speciale elektrische fietsen voor heren. Deze fietsen hebben net als een normale herenfiets een stang in het midden. De motor is strategisch geplaatst en de accu zit vaak onder de bagagedrager. 

  Wat is het beste merk elektrische fiets?

  Het beste merk elektrische fiets was in 2021 was de Stella Morena. In principe is het merk niet zo bijzonder, maar het merk van de motor wel. Wil je zeker weten dat je een goede elektrische fiets in huis haalt? Investeer dan in een Bosch motor. 

  Wat is de gemiddelde prijs van een elektrische fiets?

  De gemiddelde prijs van een elektrische fiets ligt tussen de € 1200 en € 2000. Er zijn ook duurdere fietsen verkrijgbaar en als je op zoek bent naar een goedkopere variant, dan kun je ook kijken naar een pedelec. Deze fietsen zijn verkrijgbaar vanaf € 1000. 

  Advertentie