De kleur paars: Hoe maak je hem en waar staat hij voor?

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022

Hoe maak je de kleur paars? Dat is iets waar jij je op de basisschool waarschijnlijk al wel mee bezig hebt gehouden. De kleur paars wordt voor veel dingen gebruikt. Het kan een erg vrolijke kleur zijn, maar ook een wat meer duistere kleur. Paars wordt ook gezien als de geestverruimende kleur, de kleur van inspiratie en creativiteit. Of het nu gaat om de normale kleur paars, lila, purple, violet of blauwviolet, paars is een veelzijdige kleur. Paars is de kleur van verder zien dan je kunt kijken. Wil je meer weten over de kleur paars? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is de betekenis van de kleur paars?

  Paars is een bijzondere kleur, vol met mysterie, kracht en spiritualiteit. Tegelijkertijd is het echter ook een kleur van verdriet en ijdelheid. Het is een kleur die je in de lucht ziet wanneer de zon net onder is. Paars staat symbool voor vertrouwen, spiritualiteit, transformatie, inspiratie, intuïtie en geestelijke kracht. Mensen die van de kleur paars houden gaan graag hun eigen weg en zijn erg creatief van geest. Deze kleur stimuleert het zenuwstelsel en helpt ons evenwicht te vinden. Het staat daarnaast ook voor inzicht, kalmte en meditatie. Paars en lila worden vaak door elkaar gehaald, terwijl het zeker niet dezelfde kleuren zijn. De kleur violet wordt gemaakt door ultramarijn en magenta met elkaar te mengen. Violet is een erg warme kleur, terwijl paars wat kouder is. Paars bevat meer ultramarijn en violet meer rozerood. Hoe donkerder de paarse tint is, hoe dominanter de kleur. Met donkerpaars hebben mensen vaak juist een negatieve associatie, zoals macht, arrogantie, depressie of zwarte magie.

  Hoe maak je paars met verf? 

  Het mengen van kleuren kan op zoveel manieren en met zoveel technieken dat het nogal verwarrend kan zijn. Vooral voor mensen die hier weinig ervaring mee hebben of net beginnen met schilderen. Natuurlijk kun je paars maken van primaire kleuren, hiervoor gebruik je blauw en rood. Uit de primaire kleuren kun je in principe alle kleuren krijgen door ze te mengen en door in sommige gevallen wit toe te voegen. Rood, geel en blauw zijn de primaire kleuren. Wat erg belangrijk is bij het mengen van kleuren, zijn de verhoudingen waarmee je ze mengt. De secundaire kleuren zijn oranje, violet en groen. Ook deze kleuren kun je weer met elkaar mengen, of met de primaire kleuren. Als je echt een mooie paarse verf wil krijgen, heb je daar bijna altijd magenta voor nodig. Magenta is een blauwachtige rode verf. Aangezien er verschillende tinten paars zijn, kun je ook verschillende kleuren mengen om paars te krijgen. Of in ieder geval een paarse tint, zoals violet, blauw violet of rood violet.

  Professionele tips voor het mengen van verf

  De primaire kleuren, ofwel de drie basiskleuren, kunnen niet worden gemaakt door andere kleuren met elkaar te mengen. Dit zijn rood, blauw en geel. Het mengen van deze drie kleuren creëert de secundaire kleuren. Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een secundaire kleur. Rood en blauw maken samen paars of violet, afhankelijk van de verhoudingen. Geel en rood maken oranje en blauw en geel maken samen groen. Als je alle drie de primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart. Door andere tinten van de primaire kleuren te gebruiken voor het mengen, kun je weer andere kleuren of tinten creëren. De mengverhouding bepaalt ook welke tint er uit het mengsel komt. Als je meer blauw dan rood gebruikt, krijg je een donkerpaarse kleur. Wanneer je juist meer rood gebruikt, krijg je een lichtere tint paars, zoals violet. Het beste dat je kunt doen als je een specifieke tint wil maken, is een beetje experimenteren met de verf die je hebt. Tinten van blauw die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld kobaltblauw, Caribisch blauw, Celesanblauw en Pruisisch blauw. Tinten van rood die je kunt gebruiken zijn onder andere Cadmiumrood, scharlakenrood, karmijnrood en Venetiaans rood.

  Paars maken door bepaalde tinten te mengen

  Aangezien violet de complementaire kleur is van geel, krijg je violet door het mengen van de kleuren blauw en rood. Paars is een variatie van violet met meer blauw erin dan rood. De mengverhouding kan dus geen 1:1 zijn om paars te maken. Als je iets meer blauw dan rood toevoegt, krijg je dus paars. Door het verhogen van de hoeveelheid blauw kun je verschillende paarse tinten krijgen. Als de kleur te intens wordt, kun je deze verzachten met de complementaire kleur of een beetje bruin. Gebruik hiervoor geen zwart, want dit zal de kleur erg dof maken. Je kunt kleuren ook optisch mengen, in plaats van fysiek. Dit doet je door de kleuren naast elkaar te schilderen. Ze worden dan door het menselijke oog optisch met elkaar gemengd. In het vak wordt dit aangeduid met de term divisionisme. Door het gebruik van warme en koude tinten kun je diepte en ruimte creëren in schilderijen. Ook dit is een optische techniek om kleuren te mengen. Het oog neemt koele tinten anders waar dan warme tinten. Voor het blote oog liggen koele tinten vaak verder weg dan warme tinten. Als je dus graag wil dat het oog een grotere diepte waarneemt in een schilderij, kun je warme aardkleuren gebruiken op de voorgrond van een landschap en steeds koelere tinten inzetten richting de horizon. Dit creëert een perfect gevoel van diepte en ruimte in ieder soort schilderij.

  Veelgestelde vragen

  Hoe maak je paars?

  Je maakt paars door blauw en rood met elkaar te mengen, maar meer blauw toe te voegen dan rood. Als de verhouding 1:1 is, krijg je namelijk violet in plaats van paars.

  Wat zijn primaire en secundaire kleuren?

  De primaire kleuren zijn rood, blauw en rood en je kunt deze met elkaar mengen om de secundaire kleuren te krijgen, namelijk oranje, groen en violet.

  Waar staat de kleur paars voor?

  De kleur paars staat voor veel dingen, zowel positief als negatief. De kleur staat voor mysterie, spiritualiteit, creativiteit en kracht, maar daarnaast ook voor verdriet, ijdelheid en arrogantie. 

  Advertentie