De kleur bruin: Waar staat deze kleur voor en hoe maak je hem?

De kleur bruin: Waar staat deze kleur voor en hoe maak je hem?

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

Niet iedereen vindt de kleur bruin op het eerste gezicht even aantrekkelijk. Toch is het een erg natuurlijke kleur die we overal om ons heen zien. Het geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid en gezelligheid. Het is niet voor niets dat het een veelgebruikte kleur is voor meubels. Bruin is daarnaast ook een handige kleur omdat hij niet snel vies wordt. De kleur bruin staat symbool voor aardsheid, compleetheid, nobelheid, stabiliteit en rust. Ook geeft de kleur een gevoel van warmte en geborgenheid en eenvoud en bescheidenheid. Wil je meer weten over de kleur bruin? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De betekenis en symboliek van de kleur bruin

    Bruin is een oerkleur, net als groen. Het is de kleur die het meest voorkomt in de natuur, die staat voor degelijkheid, de herfst en aarde. De kleur staat voor de wortels van de mens, het gronden. Bruin staat voor de mens die hard werkt en tevreden is met wat het alledaagse leven hem of haar te bieden heeft. Deze kleur is een mengkleur, ontstaan door het mengen van de drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. De bruine kleur staat aan de ene kant voor het verlangen naar een simpel, alledaags leven, maar aan de andere kant ook juist voor de afkeer voor de sleur van het leven. Voor mensen die een uniek individu willen zijn en geen onderdeel van de grijze massa. In de culturen van de wereld heeft bruin verschillende betekenissen. In de Christelijke cultuur is het de kleur van nederigheid. Daarom droegen geestelijken vroeger vaak bruine gewaden. In de Middeleeuwen vond men de kleur bruin juist vreselijk, omdat het stond voor armoede en voor boeren en arbeiders. In de Chinese cultuur wordt bruin gezien als de kleur van ijverigheid, stabiliteit en zekerheid, maar ook als symbool voor armoede en stilstand. Bij de Katholieke kerk staat bruin voor nederigheid, aarde en degelijkheid, maar ook voor armoede.

    Hoe maak je bruin met verf?

    Als je graag met bruin wil schilderen, kun je natuurlijk gewoon bruine verf kant-en-klaar kopen. Wanneer je echter een specifieke bruine tint wil gebruiken, kun je deze beter zelf mengen. Met welke kleuren en verhoudingen je dit moet doen, hangt af van de tint bruin die je graag wil maken. Je hebt bijvoorbeeld lichtbruin, donkerbruin, karamel, roodbruin, geelbruin, koel bruin en warm bruin. Je kunt rood, geel en blauw met elkaar mengen om bruin te krijgen, maar ook rood en groen of oranje en blauw. Er zijn dus veel verschillende manieren waarop je zelf bruine verf kunt mengen. Het is dus eigenlijk best eenvoudig om bruin te maken, als je een hoop kleuren door elkaar gooit zul je uiteindelijk altijd wel een bepaalde bruine tint krijgen. Maar als je een specifieke tint wil, moet je natuurlijk wel weten hoe je die precies kunt krijgen. Een kleurenwiel kan je hier goed bij helpen. De meest eenvoudige manier om de juiste bruine tint te krijgen, is door eerst alle primaire kleuren met elkaar te mengen en dan de bruine kleur nog te finetunen door het toevoegen van andere kleuren.

     
    Met welke kleuren maak je bruin?

    Je kunt ook bruine verf maken door de complementaire kleuren te mengen. Op het kleurenwiel zie je dat de complementaire kleuren allemaal recht tegenover elkaar liggen. Voorbeelden hiervan zijn blauw en oranje, rood en groen en geel en paars. Als je deze kleurenparen met elkaar mengt, krijg je verschillende tinten van de kleur bruin. Om de bruine verf die je hebt lichter of donkerder te maken, kun je een beetje zwarte of witte verf toevoegen aan het mengsel. In plaats daarvan kun je eventueel ook de meest donkere of meest lichte kleur die je hebt gekregen gebruiken en die mengen met de bruine tint die je nu hebt. Om de bruin die je hebt dieper van kleur te maken, kun je meer van de kleur waar je mee begonnen bent toevoegen. Om de kleur juist wat vlakker te maken, kun je een beetje grijze verf toevoegen die niet de licht en niet te donker is. Als je de tint wil veranderen, kun je dit ook doen door een helemaal andere kleur toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld bruin gemaakt door blauw en oranje met elkaar te mengen, dan kun je rood toevoegen om een warmere bruine tint te krijgen. Om juist een donkere tint te krijgen, kun je paars of groen toevoegen aan het mengsel.

    Bruin maak je dus met:

    1. Blauw en oranje

    2. Rood en groen

    3. Geel en paars

    4. Rood, geel en blauw

    Bruine verf maken of kopen?

    Als je met de kleur bruin wil gaan schilderen, kun je de verf in deze kleur dan beter kopen of zelf maken? Dat hangt van een aantal dingen af. Ben je op zoek naar een redelijke standaard kleur bruin, dan kun je deze waarschijnlijk het beste kant-en-klaar kopen. Zo hoef je niet constant verf te blijven mengen. Dit is ook een groot voordeel als je enorm veel verf van dezelfde kleur nodig hebt. De kans is namelijk groot dat als je opnieuw moet gaan mengen omdat de verf op is, je niet meer precies dezelfde tint gemaakt krijgt. Nu is het vaak wel zo dat wanneer je ervoor kiest om de verf te mengen in plaats van kant-en-klaar te kopen, je uiteindelijk meer geld kwijt bent. Dat omdat je meer verschillende kleuren nodig hebt die je met elkaar wil mengen.

    Veelgestelde vragen

    Kun je bruin mengen om een andere kleur te krijgen?

    Als je de kleur bruin hebt gemaakt, wordt het lastig om hier weer een andere kleur van te maken. Je zou er wel grijs of zwart mee kunnen maken, of andere tinten bruin.

    Met welke kleuren maak je bruin?

    Je kunt de kleur bruin op verschillende manieren maken. Het mengen van de drie primaire kleuren resulteert in de kleur bruin, maar ook het mengen van complementaire kleuren. Wat de beste manier is, hangt natuurlijk ook af van welke tint bruin je wil maken.

    Welke soorten bruin bestaan er?

    Er bestaan veel verschillende tinten bruin, zoals lichtbruin, donkerbruin, karamel, roodbruin, geelbruin, blauwachtig bruin, koel bruin en warm bruin.

    Advertentie