Je goed voorbereiden op Carnaval? Dat doe je zo!

Laatst bijgewerkt: 26 januari 2023

Als je in Brabant of in Limburg woont, weet je natuurlijk wel dat Carnaval weer voor de deur staat. Ook in de Randstad begint het feest steeds populairder te worden. Veel mensen uit de Randstad reizen vandaag de dag zelfs af naar Brabant of Limburg tijdens de Carnavalsweek om dit te gekke feest mee te maken. Ga jij dit jaar zeker Carnaval vieren? Dan ben je vast al bezig met voorbereidingen voor de feestweek. Wil je zeker weten dat je alles goed voorbereid en niets vergeet? In dit artikel zetten we de belangrijkste voorbereidingen voor Carnaval voor je op een rij!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Maak je kostuum compleet 

  Waarschijnlijk ben je al veel bezig geweest met het bedenken en samenstellen van het perfecte kostuum voor Carnaval. Of misschien heb je zelfs meerdere kostuums samengesteld, als je echt de hele week op stap wil gaan. Maar weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht? Het zou zonde zijn als het blijkt dat je toch iets vergeten bent als je op het punt staat om naar een feest te gaan. Een kostuum bestaat vaak niet alleen uit kleren, je moet ook de juiste schmink kopen om te matchen met je kostuum. Dit kan heel simpele schmink zijn, maar als je jouw kostuum graag wat verder uitwerkt, kun je ook gaan voor speciale schmink. Hiermee zal het net lijken alsof je bij een grimeur bent geweest. Dit soort schmink kun je echter niet overal kopen, je moet er echt voor naar een schmink specialist. Ten slotte moet je voor je kostuum natuurlijk ook een bijpassende pruik kopen

  Emblemen op je kostuum 

  Naast het samenstellen van je kostuum, wil je misschien ook wel bepaalde emblemen op je kleding dragen. Het komt vaak voor dat bepaalde groepen die ieder jaar samen Carnaval vieren, een bepaald embleem op hun kostuum plaatsen. Zo ziet iedereen dat ze bij die groep horen. Het is daarnaast ook een handige manier om elkaar terug te vinden als je iemand even uit het oog bent verloren. Niet iedereen is immers even herkenbaar met Carnaval!

  Op tijd kaartjes kopen

  Ben je van plan om Carnaval te gaan vieren in een grote Brabantse of Limburgse stad? Dan is het verstandig om al ver van tevoren uitzoekt of je voor bepaalde cafés een kaartje nodig hebt tijdens Carnaval. Sommige kroegen zijn hier mee gaan werken om te zorgen dat de capaciteit niet wordt overschreden. Als je dus al weet waar je naartoe gaat om Carnaval te vieren dit jaar, is het verstandig om alvast te checken of je een entreebewijs nodig hebt voor de kroegen die je wil bezoeken. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe vier je Carnaval?

  Carnaval staat vooral bekend om het verkleden en de optochten die worden gehouden. Iedereen gaat dus verkleed naar de optochten en naar allerlei kroegen om het feest te vieren.

  Waarom moet je verkleed met Carnaval?

  Volgens sommigen ligt de oorsprong van onze Carnaval bij het Italiaanse feest Carne Levare. Tijdens dit feest gaat iedereen verkleed om niet herkend te worden.

  Wat doe je als Prins Carnaval?

  Je bent een ceremoniemeester die een belangrijke rol speelt binnen de vereniging waarvoor hij gekozen is.

  Advertentie