16 tips voor het voorkomen van voetschimmel

Voetschimmel voorkomen

Laatst bijgewerkt: 13 juli 2020

Wil je weten hoe je voetschimmel kunt voorkomen? In dit artikel lees je alles over en tegen voetschimmel. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat is voetschimmel?

    Voetschimmel wordt ook wel tinea pedis genoemd. Het is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door dermatofyten. Dit zijn schimmels die parasitische infecties veroorzaken op de huid, haar of nagels. De schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan. Er ontstaat hierdoor een ontstekingsreactie. Dit uit zich in jeukende blaasjes onder de voetzolen, een rode schilferende huid dat vooral aan de rand van de voet zichtbaar is en schilfers en kloofjes tussen de tenen. Soms zijn ook de nagels van de tenen aangetast. Je krijgt dan last van schimmelnagels. 

    Herkennen van voetschimmel

    Door de schimmelinfectie kunnen de volgende symptomen ontstaan:

    • Jeukende blaasjes die vooral op de voetzolen zitten. Later drogen de blaasjes op tot bruine vlekjes of korstjes en daarna schilfert de huid af. Soms wordt de huid nat en ontstaan er grote blaren.
    • De nagels kunnen geel en brokkelig worden. Men noemt dit schimmelnagels/kalknagels. Wanneer je een schimmelnagel niet behandeld kan deze later geelbruin verkleuren. De nagel verbrokkelt dan en kan dik en bobbelig worden.

    In een nog later stadium kan de nagel zelfs geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is vaak niet alleen vervelend, maar het kan ook erg veel pijn doen. De medische term voor de schimmel isonychomycose:

    • Grote delen van de voetranden en voetzolen worden rood en gaan schilferen.
    • Witte schilfers tussen de tenen. Soms ontstaan er ook pijnlijke kloofjes. Wanneer er ook bacteriën aanwezig zijn, kan er een vieze geur vanaf komen. Men noemt dit dan ook wel ‘tenenkaas’.

    Risicofactoren bij voetschimmel

    Schimmels leven vooral in een vochtige en warme omgeving. Hierin kunnen ze zich ook het beste vermenigvuldigen. Wanneer je dan ook last hebt van transpirerende voeten en je slecht ventilerende sokken en schoenen draagt, heb je een grotere kans om voetschimmel te krijgen. Dit is namelijk een goede broedplaats voor de schimmel. In Nederland heerst er in de zomer dan ook meer voetschimmel dan in de winter. Wanneer je in de zomer echter veel op slippers of op blote voeten loopt, verminder je die kans weer.

    Een andere naam voor voetschimmel is ook wel zwemmerseczeem. Door het zwemmen en douchen ontstaat een vochtige huid, en is daardoor vatbaarder voor infecties, want dit is een goede broedplaats voor schimmels.
    Bovendien leven schimmels eigenlijk overal. Je kunt daarom ook buiten zwembaden en openbare douches een schimmelinfectie oplopen.

    Vatbaarheid

    Ook speelt de vatbaarheid van een persoon een rol. De één krijgt nooit voetschimmel, ook al douchet hij/zij regelmatig in openbare douches en de ander krijgt om de haverklap last van voetschimmel. Dit wordt vooral bepaald door de weerstand van de persoon.
    Dus meestal beschermt je huid je tegen schimmelinfecties. De weerstand van de huid is verminderd wanneer:

    • De huid geïrriteerd of beschadigd is
    • De huid verweekt is door vocht of warmte
    • Wanneer de zuurgraad van de huid verminderd is doordat je je voeten te vaak met zeep wast.
    • Wanneer je weerstand is verminderd. Dit is het geval bij ouderen, bij het krijgen van chemokuren, bepaalde medicijnen en bepaalde ziektes (zoals AIDS en diabetes mellitus).

    Is voetschimmel besmettelijk?

    Voetschimmel is inderdaad besmettelijk. Meestal krijg je de voetschimmel omdat iemand anders in je omgeving dat ook heeft. Door de schimmelinfectie ontstaan er huidschilfers. Deze kunnen losraken en worden zo verspreid. Daarom zitten er vooral veel schimmels in openbare douchegelegenheden en zwembaden. Bovendien besmet je jezelf ook met de schimmel. Vaak begint voetschimmel maar bij één teen. Maar door de besmettelijkheid zit al vrij snel je hele voet onder de uitslag.

    Wanneer moet ik naar de huisarts?

    Vaak kun je met middelen die je zelf bij de apotheek kunt halen de voetschimmel laten verdwijnen. Soms kan het zo zijn dat dit niet werkt. In onderstaande gevallen kun je het beste even naar de huisarts gaan:

    • Als je heel veel last van de voetschimmel hebt.
    • Wanneer de middelen die je bij de apotheek hebt gehaald na twee weken nog steeds niet helpen.
    • Wanneer de blaasjes gaan ontsteken en er vocht/pus uitkomt.
    • Wanneer je ook last krijgt van de bovenkant van je voet.
    • Wanneer je ook op andere plaatsen op je lichaam uitslag krijgt.Black
    • Wanneer je ook schimmelnagels krijgt.
    • Als je diabetes hebt.

    Hoe wordt de diagnose voetschimmel gesteld?

    • Microscopisch onderzoek. In de huidschilfers zit men onder de microscoop kenmerkende schimmeldraden zitten.
    • Een schimmelkweek. De huidschilfers worden opgestuurd naar het laboratorium en worden op een voedingsbodem geplaatst. Na een paar weken kan men dan zien of het om een schimmelinfectie gaat. Ze kunnen dan ook zien met welke schimmel ze te maken hebben.

    Hoe wordt voetschimmel behandeld?

    Voetschimmel kan je zowel plaatselijk als systemisch (oraal) behandelen. In beide gevallen worden meestal antimyotica gegeven. Dit zijn geneesmiddelen die de schimmel doden of de groei ervan doen remmen.

    Plaatselijke behandeling

    Een antimyoticum-zalf (plaatselijke behandeling). Dit zijn schimmelgroeiremmende
    Imidazolenmiddelen.
    Namen van antimyotica zalven zijn:

    • Bifonazol
    • Clotrimazol
    • Econazol
    • Ketoconazol
    • Miconazol
    • Sulconazol
    • Ciclopirox

    Deze schimmelgroeiremmende middelen moeten op en ruim (ongeveer 2 cm) rondom de schimmelplekken worden aangebracht, omdat de schimmel zich vaak verder heeft

    verspreid dan dat je met het blote oog kunt zien. Je moet de zalf dun aanbrengen, omdat een dikke laag irritatie kan geven. Je moet nog minimaal één week na het verdwijnen van de klachten door blijven smeren, omdat deze middelen de schimmel niet doden. Pas als de bovenste laag van de huid helemaal vernieuwd is, is de schimmel pas echt verdwenen.

    Wanneer men de voetschimmel behandeld met deze schimmelgroeiremmende middelen krijgt men vaak een strooipoeder in combinatie met een crème mee. De crème wordt op de voeten gesmeerd, en het strooipoeder kan in de sokken en in de schoenen worden gestrooid.

    Systemische behandeling

    Orale antimyotica (systemische behandeling). Dit wordt gebruikt bij een diepe of uitgebreide voetschimmel en wanneer een plaatselijke behandeling niet werkt.
    De meest gebruikte middelen zijn:

    • Itraconazol
    • Terbinafine

    Terbinafine hoeft maar één keer per dag gebruikt te worden, en de verschijnselen zijn meestal al na een week verdwenen. Het middel hoeft daarna dan ook niet langer gebruikt te worden. Het mag echter niet gebruikt worden door kinderen onder de 12 jaar, tijdens zwangerschap, en bij het geven van borstvoeding.
    Het nadeel van een orale behandeling is echter wel dat deze meer bijwerkingen heeft dan een plaatselijke behandeling.

    Naast de behandelingsmethodes zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen;

    • Vraag bij de drogist of apotheek naar jodium waarin 10% Providonjood zit. Jodium werkt goed tegen schimmels
    • Ook is bij de drogist of apotheek een schimmeldodende crème verkrijgbaar zonder recept.
    • Wel is het belangrijk dat wanneer de klachten verdwenen zijn, de crème nog minstens een week te blijven gebruiken. Anders komt de voetschimmel weer terug

    Tips tegen zweetvoeten

    Voorkomen is beter dan genezen, hieronder staan een aan tips en trics om voetschimmel te voorkomen.Daarnaast worden er tips gegeven over wat te doen als je last hebt van voetschimmel.

    • Dagelijks je voeten wassen, bijvoorkeur zonder zeep.
    • Niet te veel gebruik maken van zeep, omdat dat hierdoor de zuurgraad van je voeten verandert. Schimmels hebben dan een grote kans om een infectie te veroorzaken, omdat hierdoor de natuurlijke bescherming tegen de schimmels weg is.
    • Voorkom natte voeten. Probeer dus altijd om na het douchen goed je voeten af te drogen. Vooral tussen de tenen. Ook is het belangrijk dat je elke dag schone katoenen of wollen sokken draagt en dat je sokken goed ventileren.
    • Draag goed ventilerende schoenen. Je kunt dan het beste op sandalen of leren schoenen gaan lopen. Het beste is om per dag je schoenen te wisselen. Zo voorkom je dat je schoenen vochtig blijven door het transpireren en zo een broeihaard voor de schimmel vormen.
    • Doe je schoenen zo vaak mogelijk uit, en laat na het sporten de schoenen goed drogen.
    • Wanneer je toch last hebt van transpirerende voeten, kun je het beste je voeten af en toe met poeder bestrooien. Hierdoor worden je voeten minder vochtig.
    • Probeer in openbare ruimtes zo weinig mogelijk op blote voeten te lopen. Neem daarom bijvoorbeeld ook altijd badslippers mee om je tegen schimmels te beschermen.

    Bekijk ook de onderstaande 16 tips om hier vanaf te komen.

    1. Was uw voeten – vaak.

    Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is essentieel dat u uw voeten nauwgezet schoon houdt. Gebruik warm zeepsop en was uw voeten zo vaak als nodig is – meerdere malen per dag als u veel zweet of iets ruikt. Gebruik een zacht borsteltje, ook tussen de tenen, en droog uw voeten grondig af.

    2. Poeder de tenen.

    Breng na het wassen wat voetpoeder, maïszetmeel of een schimmelwerende spray aan. Een andere goede methode om voeten koel en droog te houden, is het strooien van talkpoeder of maïszetmeel in de schoenen.

    3. Gebruik een transpiratiewerend middel.

    Om voetengeur te bestrijden kunt u een transpiratiewerend middel of deodorant rechtstreeks op uw voeten aanbrengen. Er bestaat speciale voetdeodoranten, maar een gewone okseldeodorant is even goed. U moet echter wel weten dat een deodorant alleen de geur wegneemt, maar niet het zweten stopt. Transpiratiewerende middelen pakken beide problemen aan. Producten die aluminiumchloridehexahydraat bevatten, worden het meest aanbevolen. Gebruik echter geen transpiratiewerend middel als u last hebt van voetschimmel, want dat geeft irritatie.
    Gebruik bij voorkeur rollers in plaats van sprays, omdat bij de laatste een groot deel van de transpiratiewerende werking verloren gaat in de lucht. Pas het product in het begin dagelijks twee- tot driemaal toe, en bouw het gebruik later geleidelijk af tot eenmaal per dag.

    4. Trek regelmatig schone sokken aan.

    Een logische aanpak voor overmatig zwetende en riekende voeten is zo vaak mogelijk schone sokken aan te trekken – zelfs drie- tot viermaal per dag. Draag ook altijd sokken van natuurlijke vezels, zoals katoen, omdat deze veel beter absorberen dan synthetische materialen.

    5. Draag twee paar.

    U kunt het zweten ook verminderen door twee paar sokken te dragen.
    Op het eerste gezicht lijkt dit tegenstrijdig, maar de luchtholten die ontstaan tussen de twee lagen materiaal, bevordern de afkoeling. Trek eerst een paar katoenen sokken aan, met daar overheen een paar wollen. Synthetische materialen zijn uit den boze, omdat ze het zweten stimuleren.

    Draag open schoenen.

    Dichte schoenen werken zweetvoeten in de hand en vormen een ideale omgeving voor bacteriën, waoordoor de geur nog heviger wordt en u nog meer gaat zweten. Draag daarom waar het kan sandalen en schoenen met een open punt, maar hoed u voor rubber- en plasticschoenen, die de voeten vrijwel niet laten ademen. Draag ook nooit twee dagen achter elkaar dezelfde schoenen. Het duurt minstens 24 uur voor schoenen volledig droog zijn.

    7. Slaap er een nachtje over.

    Een chiropodist raadt deze nachtelijke behandeling aan om de voeten droog te maken. Was uw voeten grondig met ontsmettingsalcohol om ze droog en koel te maken. Breng vervolgens een krachtig deodorantpoeder aan onder de voetzolen. Wikkel de voeten in met plasticfolie (om het zweten te bevorderen, zodat de deodorant beter in de huid kan dringen). Trek sokken aan over de plasticfolie en houd ze ook tijdens het slapen aan. Was ’s ochtends het overtollige poeder van uw voeten. Doe dit een week lang elke nacht, daarna een- of tweemaal per week, al naargelang de behoefte.

    8. Neem regelmatig een voetbad.

    Allerhande middeltjes voor in het voetbad helpen de voeten droog en de geur binnen de perken te houden.

    9. Thee.

    Tannine, aanwezig in theezakjes, is een droogmakende stof. Laat drie of vier theezakjes ongeveer 10 minuten trekken in 1 liter kokend water en voeg vervolgens voldoende koud water toe tot u een aangenaam voetbad krijgt. Laat uw voeten 20 tot 30 minuten weken, droog ze af en breng het voetpoeder aan. Herhaal dit tweemaal per dag tot u het probleem onder controle hebt. Wanneer u dit vervolgens tweemaal per week blijft doen, mag u normaalgesproken geen last meer hebben van voetengeur.

    10. Zeezout.

    Voor extreme zweetvoeten wordt aangeraden een voetbad te nemen in een oplossing van een halve beker zeezout (grover dan gewoon keukenzout) in 1 liter water.

    11. Aluminiumacetaat.

    Neem één- of tweemaal per dag een voetbad in een oplossing van koud water en aluminiumacetaat, dat droogmakende eigenschappen bezit. Laat uw voeten 10 tot 20 minuten weken.

    12. Natriumbicarbonaat.

    Dit maakt het oppervlak van de voet zuurder, waardoor er minder geur wordt geproduceerd. Los 1 eetlepel zuiveringszout op in 1 liter water. Laat uw voeten hierin tweemaal per week een kwartier weken.

    13. Azijn.

    Ook een middel om een zuur voetbad te maken. Los 125 ml azijn op in 1 liter water. Laat uw voeten hierin tweemaal per week een kwartiertje weken.

    14. Warm en koud water.

    Neem afwisselend warme en koude voetbaden. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar uw voeten afgeremd, waardoor ze minder gaan zweten. Vervolgens maakt u een derde voetbad van ijsblokjes en citroensap. Ten slotte wrijft u uw voeten in met alcohol om ze af te koelen en te drogen. Bij warm weer, wanneer uw voeten sterk zweten, is het misschien raadzaam dit dagelijks te doen. Let op: diabetici en mensen met een slechte bloedsomloop mogen deze behandeling niet toepassen.

    15. Salie.

    Enkele snufjes van de gedroogde en verbrokkelde blaadjes van dit kruid in uw schoenen kunnen helpen tegen voetengeur.

    16. Geurvreters.

    Dit zijn inlegzooltjes die geactiveerde houtskool bevatten en het vocht absorberen, waardoor de geur vrijwel verdwijnt.

    De beste producten tegen voetschimmel

    1. Aromed Dexema Voetschimmel

    Rode, schrale huid van de voeten en/of tenen na zwembadbezoek.

    2. Pedifresh tegen zweetvoeten

    Effectief tegen zweetvoetengeur. De voordelen op een rij: al jarenlang effectief en nr.1 tegen zweetvoeten, gepatenteerde formule en binnen één week blijvend resultaat, één keer sprayen per dag is voldoende.

    3. Myk1 Creme

    Dit middel bestrijdt schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel (zwemmerseczeem) of Candida-infecties. Sulconazol beschadigt de celmembraan en de celwand van de schimmel, waardoor de groei van de schimmel afgeremd wordt en de schimmel tevens afsterft.

    4. Lucovitaal Voetschimmel

    Voetschimmel is een medisch hulpmiddel en bedoeld als ondersteuning bij de behandeling van zwemmerseczeem (voetschimmel). Het vermindert de jeuk en branderigheid en voorkomt een onaangename geur. De gel, trekt snel in en voelt niet vet aan. Het bevat het actieve ingrediënt Natilact; een natuurlijk ester die de huid beschermt en hydrateert en zorgt voor een omgeving waarin de voetschimmel zich niet kan ontwikkelen. De gel hecht goed aan de huid, waardoor de actieve stoffen worden gefixeerd en langer werkzaam zijn op de juiste plek.

    5. Tea Tree Oil

    Tea Tree olie wordt gebruikt bij ontstekingen van luchtwegen en van de huid en is onder andere aan te bevelen bij acne, jeugdpuistjes, aften, voetschimmel, eczeem, zwemmerseczeem, kalknagel, wintervoeten, allergieën en insecten beten. Wondermiddel!

    6. Geurvreters comfort

    Transpirerende voeten vormen nog altijd een groot probleem. Vooral mensen die in dicht schoeisel met rubber zolen hun dagelijks werk verrichten hebben er last van. Geurvreters inlegzolen absorberen zowel de geur als het zweet. Daarom zijn ze ideaal in de strijd tegen voettranspiratie.

    Bijwerkingen

    Onderstaande bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van medicijnen:

    Plaatselijke antimyotica:

    • Imidazolen: kortdurende plaatselijke irritatie (roodheid van de huid, zwelling, bultjes, vervetting, roodheid en jeuk).
    • Ciclopirox: Lokale irritatie van voorbijgaande aard (stekend of branderig gevoel, jeuk, roodheid)

    Orale antimyotica:

    • Itraconazol: hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, diarree, abnormale leverfunctie en bovenste luchtweginfectie.
    • Terbinafine: opgeblazen gevoel, misselijkheid, lichte buikpijn, verminderde eetlust, diarree en huidreacties zoals roodheid en blaasjes.

    Advertentie