Vitamine D van de Kruidvat: voor sterke botten en gebit

Laatst bijgewerkt: 12 januari 2022

We weten allemaal dat we als mens vitamine D nodig hebben en dat we die onder andere binnenkrijgen via zonlicht. Maar wat doet vitamine D nu precies voor ons lichaam? Deze vitamine zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit voedsel. Deze stoffen heeft je lichaam nodig voor een goede opbouw van de botten en het gebit en voor het behoud van een goed immuunsysteem. Het is dus erg belangrijk dat je als mens genoeg vitamine D binnenkrijgt, maar dat kan in de winter nog wel eens lastig zijn. Wanneer je een tekort hebt aan vitamine D, zijn er verschillende manieren om dit tekort aan te vullen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Vitamine D kopen bij de Kruidvat

  Om een vitamine D tekort tegen te gaan, kun je onder andere gebruikmaken van vitamine D tabletten of druppels. Bij de Kruidvat vind je een hoop verschillende vitamine D tabletten, de één sterker dan de ander. Welke tabletten je het beste kunt nemen, is afhankelijk van het tekort dat je hebt. Naast een vitaminegebrek kun je vitamine D ook nemen als je last hebt van botontkalking. Zowel volwassenen als kinderen kunnen extra vitamine D innemen, maar bij kinderen en baby’s moet je wel goed op de dosering letten. Lees de productinformatie goed of vraag om advies in de winkel. Bij de Kruidvat vind je verschillende vitamine D tabletten en druppels die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen en baby’s, zoals de Davitamon Vitamine D Aquosum Baby en Kind. Bij de Kruidvat kun je om advies vragen zodat je zeker weet dat je de juiste vitamine D supplementen kiest voor je kind of baby.

  Vitamine D met magnesium van de Kruidvat

  Bij de Kruidvat vind je ook Vitamine D tabletten met magnesium. Deze tabletten zijn speciaal bedoeld voor mensen die erg actief zijn en in de winter ook graag actief willen blijven. Magnesium is naast het sterk houden van de botten ook goed voor het behouden van sterke en ontspannen spieren. Het zorgt vaak ook voor een verlichting van spierpijn. Vitamine D en magnesium werken dus erg nauw samen. De Kruidvat Vitamine D met magnesium tabletten zijn ook geschikt voor vegetariërs.

  Hoge dosering vitamine D van de Kruidvat

  In sommige situaties is een normale dosering vitamine D niet genoeg om het tekort aan te vullen. Daarom vind je bij drogisten ook vitamine D tabletten met een hogere dosering. Met een hoge dosering moet je wel opletten. Het voor een lange tijd innemen van veel vitamine D kan namelijk juist weer schadelijk zijn voor het lichaam. Je hebt dan kans op nierstenen en kalkafzetting rondom organen en weefsels. Daarom adviseert de Europese Voedselveiligheidsautoriteit om maximaal 100 microgram vitamine D per dag in te nemen als volwassene. Bij kinderen ligt deze aanbevolen hoeveelheid nog lager. Hoeveelheden vitamine D worden met verschillende eenheden aangegeven. De hoeveelheid vitamine D kan worden uitgedrukt in IE, ug of mcg (microgram). 400 IE komt overeen met 10 ug of mcg en 800 IE komt overeen met 20 ug of mcg. Als je dus de Kruidvat tabletten van 800 IE vitamine D neemt, krijg je 20 microgram binnen per tablet. Rekening houdende met de maximale aanbevolen dosering zou je hiervan dus 5 tabletten op een dag mogen nemen. Bij de Kruidvat vind je daarnaast vitamine D tabletten van 75 ug. Dit is dus een wat hogere dosering per tablet.

  Wat is het beste vitamine D supplement van de Kruidvat?

  Wat het beste vitamine D supplement van de Kruidvat is voor jou, hangt natuurlijk af van jouw situatie en de reden dat je extra vitamine D wil innemen. Als je last hebt van een vitamine D tekort, is het innemen van 10 tot 20 microgram per dag vaak voldoende om de klachten tegen te gaan. Maar hoe merk je dat je last hebt van een vitamine D tekort? Er zijn verschillende symptomen die dit tekort aangeven, zoals moeheid, zwakkere botten, ontstoken tandvlees, pijnklachten, spier- en gewrichtsklachten, futloosheid of zelfs angstaanvallen. Uiteraard kunnen deze symptomen ook op andere oorzaken wijzen. Wil je zeker weten dat je lijdt aan een vitamine D tekort? Dan kun je het beste een bloedonderzoek laten uitvoeren.

  Manieren om een tekort aan vitamine D te voorkomen

  Gelukkig zijn er ook manieren om een tekort aan vitamine D te voorkomen, zonder dat je supplementen hoeft te slikken. De beste manier om het te voorkomen, is door genoeg buiten te zijn, vooral in de herfst en winter. Tussen 11:00 en 15:00 heeft de zon de meeste kracht en krijg je dus ook de meeste vitamines binnen. Iedere dag 15 tot 30 minuten is over het algemeen voldoende om een vitamine D tekort tegen te gaan. Mocht je niet altijd in de gelegenheid zijn om genoeg naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door je werk of bepaalde aandoeningen, is het verstandig om in het herfst- en winterseizoen vitamine D supplementen te gebruiken om een tekort te voorkomen. Let hier wel op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en op de soort tabletten of druppels die je gebruikt. Wanneer je een hoge dosering gebruikt, zoals de tabletten van de Kruidvat met 50 ug vitamine D, mag je echt maar één of twee tabletten per dag innemen.

  Veelgestelde vragen

  Wat is het beste vitamine D supplement van de Kruidvat?

  Wat het beste supplement is voor jou, is afhankelijk van de reden dat je extra vitamine D in wilt nemen en je leeftijd en situatie. Vraag om advies bij een drogist of huisarts en overschrijdt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet.

  Hoe voorkom je een tekort aan vitamine D?

  Een tekort aan vitamine D kun je voorkomen door iedere dag genoeg buiten te komen, zeker zo’n 15 tot 30 minuten.

  Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D?

  Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine D voor volwassen (en kinderen van 11 tot en met 17) 100 microgram per dag. Voor kinderen van 1 tot en met 10 jaar is dat 50 microgram en voor kinderen jonger dan 1 jaar 25 microgram.

  Advertentie