Zo kom je van je verslaving af | Tips van Nugevonden

Zo kom je van je verslaving af 

Laatst bijgewerkt: 26 juli 2022

Een verslaving is altijd moeilijk. Je weet dat het niet goed voor je is, maar je hebt moeite om de verleiding te weerstaan. Of dit nu te maken heeft met gokken, drugsmisbruik, een andere verslaving of een eetstoornis. Gelukkig zijn er klinieken die speciaal toegerust zijn om je van elke verslaving af te helpen. Daarom vind je in dit artikel 10 tips die je helpen verslavingen te stoppen of te verminderen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Heb je snel hulp nodig? Bekijk dan de websites van Afkickkliniek Zuid Afrika en Kliniek Breda voor hulp bij verslavingen en eetstoornissen. 

    Schrijf op wat je wanneer gebruikt of doet 

    Terwijl je in afkickkliniek bent of je erop voorbereidt, is het belangrijk om bewustzijn te creëren. Als je het misbruik van drank, drugs of voedsel niet als een probleem ziet, is het moeilijker ermee te stoppen. Daarom is onze eerste tip om op te schrijven wat je doet of gebruikt. Schrijf ook de tijden en data op. Op die manier kun je sneller begrijpen hoe extreem de verslaving is. 

    Zet op papier wat er gebeurt als je stopt

    Denk hierbij vooral aan de dingen die je juist wint als je stopt, maar schrijf ook de nadelen van stoppen op. In de eerste dagen of weken zul bij een drugsverslaving bijvoorbeeld last krijgen van afkickverschijnselen. Tijdens deze periode is het moeilijk om het stoppen vol te houden, maar als je hebt opgeschreven wat er goed gaat als je stopt dan heb je houvast. Heb je het moeilijk? Pak je dagboek er dan bij en lees de lijst met positieve punten nog een keer door. 

    Neem een beslissing en neem symbolisch afscheid van de verslaving

    Wil je bijvoorbeeld stoppen met sigaretten roken? Beslis allereerst wanneer je wilt stoppen. Het beste moment om te stoppen is zodra het pakje bijna op is. Neem jezelf voor om geen nieuwe pakjes meer te kopen en neem symbolisch afscheid van je laatste sigaret. Door hardop tegen jezelf te bevestigen dat je geen sigaretten meer zal roken én waarom, is het eenvoudiger om de verleiding te weerstaan. 

    Versterk je motivatie 

    Om niet terug te vallen in oude gewoontes heb je een flinke motivatie nodig. Vind je het lastig om gemotiveerd te blijven, dan kan het helpen om een sportroutine op te pakken. Dagelijks sporten helpt je namelijk om de rest van de dag gemotiveerd te blijven. Geen zin om te sporten, dan kun je ook een termijn met jezelf afspreken. “Als ik 2 weken ben gestopt, dan ga ik een avond uit eten” of “Als ik een jaar ben gestopt, dan koop ik een nieuwe auto.” Hoe groter de beloning, hoe makkelijker het is om het stoppen vol te houden. 

    Bereid je goed voor 

    Bereid je voor op riskante situaties. Als we roken weer als voorbeeld nemen, dan zullen veel mensen het bijvoorbeeld moeilijk hebben na het avondeten of tijdens het stappen. Op deze momenten is het belangrijk om voorbereid te zijn op trek en de trek te weerstaan. Je kunt alleen stoppen als je blijft volhouden. Één sigaret kan je namelijk weer terug bij af brengen. Denk na over hoe jij riskante situaties kunt voorkomen. Als dit betekent dat je even niet moet stappen of je account op je favoriete goksite moet verwijderen, dan is dat zo. 

    Zoek steun bij mensen die hetzelfde meemaken als jij

    Als je stopt met een verslaving dan kan het voelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Niets is minder waar, want er zijn heel veel mensen die kampen met verslavingen. Daarom bestaan er (anonieme) groepen waarin je gelijkgestemden kunt vinden. Door steun bij elkaar te zoeken en elkaar te steunen is het niet alleen eenvoudiger om het stoppen vol te houden. Je kunt ook frustratie kwijt bij mensen die begrijpen wat je meemaakt, op de dagen dat het niet zo goed met je gaat. 

    Start met een nieuwe hobby of pak een oude hobby weer op

    Heb je een oude hobby die je in de loop van de jaren uit het oog bent verloren? Dit is het perfecte moment om die hobby weer op te pakken of een nieuwe hobby te ontdekken. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met tuinieren of pottenbakken. In dit geval is het belangrijk om voor iets te kiezen dat volledig buiten je comfort zone valt. Zo leer je iets nieuws en ben je volledig gefocust op de activiteit. 

    Bouw een dagelijkse routine op 

    Begin op de dag dat je stopt met het opbouwen van een routine. Op die manier leid je jezelf af van de verslaving, omdat je simpelweg teveel op de planning hebt staan. Als voorbeeld kun je ‘s ochtends starten met een meditatie of yoga ter ontspanning. Hierna het ontbijt, dan een wandeling, werk etc. Plannen is de sleutel tot succes en met een drukke planning voel je je aan het einde van de dag voldaan. Een goed gevoel heeft ook een positief effect op het stoppen met je verslaving. 

    Leer nieuwe gewoontes aan 

    Wist je dat… het maar 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte als routine te adopteren? Ben je aan het herstellen van een verslaving, dan kan het opbouwen van nieuwe gewoontes je tijdens de dag afleiden. Kies voor iets waar je van ontspant en je merkt al snel dat je niet meer aan je verslaving denkt. 

    Geef de moed niet op 

    Alles heeft tijd nodig. Wees daarom lief voor jezelf en probeer het proces niet te haasten. Van een verslaving afkomen is zwaar, maar als je door de afkickperiode heen bent dan levert het je een hoop goeds op. Denk bijvoorbeeld aan betere relaties met je familieleden en sociale contacten, een gezonder lichaam en een goede mentale gezondheid. Geef de moed dus niet op! 

    Veelgestelde vragen

    Wat kan ik het beste doen als het mij niet lukt om van mijn verslaving af te komen?

    Het beste wat je kunt doen is de hulp van een expert in te schakelen.

    Ik heb direct hulp nodig bij mijn verslaving, wat kan ik doen?

    Je kunt je huisarts inschakelen, maar je kunt ook direct de hulp inschakelen van een afkickkliniek voor hulp bij verslavingen en eetstoornissen.

    Wat doe je in een afkickkliniek?

    In een afkick- of verslavingskliniek krijg je hulp bij het afkicken. Je krijgt ook steun als je te maken hebt met ontwenningsverschijnselen, zoals trillen, onrust of spierpijn). Een opname in de kliniek is onderdeel van het basis behandelprogramma. Maar je krijgt ook onderzoek, therapie, ondersteuning en medische zorg.

    Advertentie