Dit zijn de tips om je gehoor beter te beschermen

Laatst bijgewerkt: 11 januari 2023

Je wilt natuurlijk je gehoor goed beschermen, wij geven je een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen. Niet alles is te voorkomen maar je kunt wel proberen zelf al veel te doen hiervoor. Als je naar een concert, festival of een ander feest toe gaat, zorg er dan voor dat je speciale oordopjes bij je hebt om je oren te beschermen voor het aantal decibel. Zulke feesten zijn een veelvoorkomende oorzaak van gehoorschade. Werk je in een lawaaierige omgeving of ben je een muzikant? Ook dan is het erg raadzaam je oren te beschermen. Wil je weten hoe het bij jou ervoor staat? Doe dan een hoortest.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn otoplastieken?

  Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermingen: van kapjes tot otoplastieken. Otoplastieken zijn gehoorbeschermingsmiddelen die op maat gemaakt zijn. Er kan bij gebruik van otoplastieken nog steeds contact worden gemaakt met de omgeving want als het goed is wordt dit niet verstoord. Als je een gehoorbescherming zoekt met een goed comfort, die goed blijft zitten en geluid reducerend is door filters, dan is dit wellicht een goede keuze. Vooral voor omgevingen waar veel lawaai is waar je je voor lange tijd bevindt, is dit een mogelijke optie. Zie hier welke gehoorbeschermingen er zijn op website van Van Boxtel Hoorwinkel.  

  Wat zijn oorkappen?

  Oorkappen zijn holle kappen die de oren bedekt en is vooral geschikt voor lawaaierige omgevingen. Werk je in een omgeving waarbij je een helm moet dragen en wil je je oren goed beschermen? Dan zijn oorkappen vooral erg geschikt. Oorkappen lijken op een koptelefoon en bij gebruik van een helm wordt dit direct eraan bevestigd. Zo kun jij rustig doorwerken zonder al te veel zorgen te maken. Oorkappen worden gemaakt van lichtgewicht rubber. Of oorkappen ook echt voor jou geschikt is, kun je het beste bespreken met een van de specialisten. Deze personen kunnen jou het juiste persoonlijke advies geven, vooral als je het nodig hebt voor je beroep is dit belangrijk.

  Hoe zit het met oordoppen?

  Oordoppen zijn misschien wel de meest bekende: je kunt ze ook kopen bij de drogist, maar ook de audicien kan jou de juiste aanraden. Oordoppen wordt gemaakt met PVC of schuimmateriaal en in sommige gevallen ook herbruikbaar materiaal. Oordoppen worden gebruikt als gehoorbescherming die direct in de gehoorgang worden geplaatst. Sommige oordoppen hebben een filter die dan zorgen voor het reduceren van geluid. Je hebt nu een klein overzicht van de verschillende type hoortoestellen. Wil je weten welke precies bij jou past, dan is het verstandig om contact op te nemen met een audicien.

  Wat is een gehoortest?

  Een gehoortest is een test die ervoor zorgt dat je een overzicht krijgt van hoe gevoelig jouw oren zijn voor bepaalde tonen. Een audicien kan deze test uitvoeren, maar het kan ook uitgevoerd worden door een KNO-arts of audioloog. Deze werken vaak ook nauw samen. Door het doen van een gehoortest kan er beter en sneller onderzoek worden gedaan naar de oorzaak en weet je zelf ook waar je aan toe bent. Zo’n test duurt gemiddeld ongeveer 10 minuten maar kan per test verschillen. Een gehoortest kun je zowel online als fysiek bij een audicien doen.

  Advertentie