Sodabadje achterhaald of niet? – Ontdek het bij Nugevonden.nl

Is een sodabadje achterhaald?

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022

Een sodabad is een proces waarbij het lichaam wordt gedrenkt in een oplossing van soda, water en azijn. Gebruik je zuiveringszout, dan ken je dit bad misschien als een natriumbicarbonaat bad of een alkalisch bad. Het doel van dit proces is om de huid te reinigen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Deze behandeling bestaat al eeuwen en werd onder andere door Cleopatra gebruikt om haar huid er jong en fris uit te laten zien. In recentere tijden wordt een sodabad vooral gebruikt door mensen die last hebben van eczeem, psoriasis, acne of rosacea. Is een sodabadje achterhaald of nog steeds een goede oplossing voor deze problemen? Dat ontdek je in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Is het sodabadje achterhaald?

    Had je vroeger last van een ontsteking of een open wond, dan werd er een sodabadje gemaakt. Wondjes werden hiermee beter schoongemaakt en verzacht. Inmiddels hebben we toegang tot andere middelen die je beter kunt gebruiken voor het ontsmetten van wonden. Daarom vragen veel mensen zich af of het sodabadje achterhaald is. Volgens het Rode Kruis is dit het geval.

    Wat is een sodabad precies?

    Wil je een sodabadje maken, dan heb je in principe maar twee ingrediënten nodig. Warm water en wat soda. Gebruik je het bad als voetenbad, dan wordt er ook vaak wat azijn aan toegevoegd om schimmels te bestrijden. Heb je last van een wondje, dan is het slim om geen azijn aan het bad toe te voegen. Het idee achter een sodabad is dat een wond makkelijker schoongemaakt kan worden, zodat de wond ook sneller kan genezen. Vroeger ging men ervan uit dat een sodabad hier perfect voor was, maar is dat ook zo?

    Een soda voetenbad: wel of niet goed voor je?

    Een soda voetenbad valt bij veel mensen in de smaak. Dit komt niet alleen omdat je niets van de soda merkt tijdens het bad, maar ook omdat de soda ervoor zorgt dat je na het bad zachte voeten hebt. Hiernaast werkt soda ontzurend en ontsmettend, waardoor de geur van zweetvoeten effectief wordt verwijderd. Heb je echter last van wondjes op je voeten, dan is het slim om soda te vermijden en je voeten te reinigen met lauwwarm water en normaal zout. Zo voorkom je dat de hoge PH graad in soda de wond niet verergert. 

    Is een sodabad goed voor het reinigen van je gezicht?

    Nee, en dit heeft alles te maken met de hoge pH-waarde van soda. Gemiddeld heeft soda een PH-waarde van 12. De huid heeft van nature een pH-waarde van 4,2 tot 5,6. De perfecte pH waarde voor je huid moet 5,5 zijn. Gebruik je dus soda op de huid, dan breng je een basische substantie aan. Dit zorgt ervoor dat de pH-waarde van je huid ook hoger wordt, waardoor de natuurlijke vetten in de huid sneller oplossen. Dit zorgt voor klachten als een droge huid, een gebarsten huid en jeuk.

    Is baking soda hetzelfde als soda?

    Baking soda en soda zijn in principe gemaakt om hetzelfde te doen: het binden van zuur. Het verschil zit echter in het feit dat normale soda, ofwel schoonmaaksoda, zuur tot drie keer sterker bindt dan baking soda. Baking soda is dus een stuk milder en kan beter gebruikt worden in een sodabad. Je kunt normale soda daarentegen weer beter gebruiken om je huis schoon te maken en als je baking soda niet in een badje gebruikt, dan kun je het gebruiken tijdens het bakken. Haal je dus soda in huis dan is er altijd wel een toepassing te vinden voor dit middeltje.

    Hoe lang is soda houdbaar?

    Baking soda en normale soda hebben een gemiddelde houdbaarheid van zes maanden tot een jaar. Je moet soda bewaren op een koele en droge plek en het is mogelijk om de kwaliteit van soda te testen. Doe dit door een halve theelepel normale soda in een kom te doen en giet hier wat kokend water overheen. Als de soda meteen gaat borrelen dan is de soda nog goed. Is dit niet het geval dan kun je de soda het beste weggooien en een nieuw pak kopen.

    Je kunt deze truc ook toepassen op baking soda. In dit geval moet je een klein beetje azijn toevoegen aan het hete water om de kwaliteit te testen. Begint de baking soda met water en azijn te borrelen, dan kun je de soda nog gebruiken. Is dit niet het geval dan is het tijd om een nieuw pak in te slaan.

    Veelgestelde vragen

    Waarom geen soda bij een ontsteking?

    Een bad met huishoudelijke reinigingsoplossingen, zoals soda, wordt niet aangeraden in de nieuwe richtlijnen van het Rode Kruis. Deze middelen vergroten volgens het Rode Kruis de kans op infectie. Hiernaast vertraagt het de genezing en kan het zorgen voor week weefsel rondom de wond. Dit zorgt er weer voor dat je vatbaarder bent voor ontstekingen rondom de wond, wat het genezingsproces wederom kan vertragen.

    Is badedas ontstekingsremmend?

    Ja, badedas is ontstekingsremmend, maar het is niet slim om je huid te weken in een bad met badedas. Dit heeft namelijk, net als met soda, een nadelig effect op de huid rondom de wond en kan ervoor zorgen dat het herstel juist langer duurt. Gebruik daarom alleen warm water bij het schoonspoelen van een open wond.

    Wel of geen sodabadje maken?

    Het is niet verstandig om een sodabadje te maken om het bad te gebruiken om wonden en infecties te bestrijden. Omdat er tegenwoordig mildere middelen voor de huid bestaan, doe je er goed aan om hierin te investeren. Zo voorkom je het risico op beschadiging van de huid en belemmert je het genezingsproces van een wond niet. Maak een wond simpelweg schoon met lauwwarm water en dek de wond direct af.

    Advertentie