Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022
Wanneer er slijm bij de ontlasting zit, kan dit verschillende dingen betekenen en diverse oorzaken hebben. Als je graag wil weten wat het kan zijn, kun je natuurlijk op internet gaan zoeken. Het is in dat geval echter wel verstandig om dingen die je tegenkomt met een korreltje zout te nemen. Als je ver door gaat zoeken kom je namelijk altijd op de meest verschrikkelijke ziektes uit en ga jij jezelf waarschijnlijk voor niets gek zitten te maken. Een arts raadplegen is dus altijd het meest verstandige om te doen. Wil je meer weten over slijm bij ontlasting en de oorzaken hiervan? Lees dan snel verder!
Een slijmerige ontlasting kan wijzen op een geïrriteerde darm. Het slijm is afkomstig van het slijmvlies van de darmen. Het slijm kan in de ontlasting zitten of eromheen, of het kan vermengd zijn. Als darmen meer slijm aan gaan maken, kan dat wijzen op een ontsteking of irritatie van de darmen. Mocht je bloed en slijm bij de stoelgang hebben, dan duidt dit altijd op een ontsteking. Onder normale omstandigheden bevat ontlasting geen slijm, dus de aanwezigheid van slijm duidt altijd op een bepaald probleem of een irritatie. Dit hoeft niets ernstigs te zijn, maar zodra er ook bloed bij te pas komt, is het aan te raden om een arts te raadplegen. Mogelijke andere oorzaken van slijm bij de ontlasting zijn verstopping of darmziekten zoals Crohn en colitus ulcerosa. Als er grotere slijm slierten in de ontlasting zitten, kunnen deze soms lijken op wormen. Maar dit kan dus ook gewoon slijm zijn.
Een beetje wit slijm bij de poep hebben is normaal, meestal is er dan ook niets aan de hand. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Wanneer is slijm bij de ontlasting dan niet normaal? Een grote hoeveelheid duidelijk zichtbaar slijm bij de ontlasting is niet normaal en kan op verschillende dingen wijzen. Zodra het slijm bij jouw stoelgang duidelijk zichtbaar wordt, betekent dit waarschijnlijk al dat er meer slijm bij zit dan normaal en dat het dus op een probleem kan duiden. Dit hoeft niet per se een groot probleem te zijn, het kan ook gewoon om een geïrriteerde darm gaan. Hou dit goed in de gaten zodat je het meteen ziet als er nog meer slijm bij de ontlasting zit of als er bijvoorbeeld ook bloed bij zit. Veel slijm bij de ontlasting kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals buikpijn, bloed of etter in de ontlasting, krampen, een opgeblazen gevoel of veranderingen in de stoelgang. Bijkomende klachten wijzen vaak wel op een groter probleem. Het kan ook zijn dat je last krijgt van winderigheid als er bloed bij de ontlasting zit.
Slijm bij de ontlasting kan een symptoom zijn van een voedselallergie of intolerantie. Het is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof in de voeding. Het lichaam reageert dan met abnormale en vaak ongewenste effecten. Er zijn verschillende soorten voedselallergieën waar mensen last van kunnen hebben. Je kunt acute, plotseling optredende reacties hebben, die meestal worden veroorzaakt door antilichamen die immunoglobuline worden genoemd. Het gevolg van deze reacties is dat het lichaam verschillende chemicaliën aanmaakt, waaronder histamine. Histamine veroorzaakt het grootste deel van de bekende allergiesymptomen en daarom is de behandeling vaak het gebruik van antihistaminica. De meer vertraagde reacties zijn vaak een stuk minder ernstig. Bij deze reacties worden de symptomen niet veroorzaakt door de immunoglobuline, maar door andere delen van het immuunsysteem, zoals een type witte bloedcellen. Symptomen die hier vaak mee gepaard gaan zijn bijvoorbeeld eczeem, huiduitslag, buikklachten en darmstoornissen. In dit geval krijg je dus ook last van slijm bij de stoelgang.
Antibiotica zijn bekende medicijnen die gebruikt worden tegen verschillende soorten bacteriën. Ze doen echter meer met het lichaam dan alleen de ziekteverwekkers bestrijden. De natuurlijke bacteriële kolonisatie, ook wel de darmflora genoemd, wordt ook getroffen door antibiotica. Hierdoor verstoort het ook het natuurlijke evenwicht van de darmbacteriën. De bacteriën in de darmen zijn erg belangrijk voor het afbreken van afzonderlijke voedingscomponenten en dus ook voor de spijsvertering. Antibiotica kan dus een negatief effect hebben op de spijsvertering en de werking van de darmen. Hierdoor komt er dan meer slijm in de ontlasting. Antibiotica zorgt ook vaak voor dunnere ontlasting of zelfs echt voor diarree. Diarree met slijm komt veel voor bij mensen die bezig zijn met een antibioticakuur.
Er is niet echt één vaste methode voor het onderzoeken van slijm bij de ontlasting. De arts zal altijd als eerste op zoek gaan naar eventuele onderliggende problemen die het slijm kunnen veroorzaken, zoals een ontsteking in de darmen. Meestal beginnen ze met een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. De resultaten van deze onderzoeken geven inzicht in jouw algemene gezondheid. Mocht er hierna meer informatie nodig zijn, dan kunnen er nog een aantal onderzoeken uit worden gevoerd, zoals een ontlastingsonderzoek, urineonderzoek, darmonderzoek of endoscopie of beeldvormend onderzoek. Bij de één kan de diagnose snel worden gesteld en bij de ander kan het vinden van de onderliggende oorzaak heel wat lastiger zijn en meer onderzoek vergen. Behandelingen voor slijm bij de ontlasting kunnen onder andere zijn: verandering van levensstijl, dus bijvoorbeeld meer beweging of gezonder eten, of medische behandeling.
Slijm bij de ontlasting kan veel oorzaken hebben, die meestal wel met de darmen te maken hebben. Het slijm is dan afkomstig van de slijmvliezen in de darmen.
Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben, maar het duidt wel op een groter probleem. Raadpleeg dus altijd een arts als dit voorkomt.
Slijm bij de ontlasting hoeft niet per se slecht te zijn, er zit namelijk altijd wat slijm bij onze ontlasting. Zodra het duidelijk meer is dan normaal, is er wel een probleem.