Slaapmaskers helpen je bij een betere nachtrust

Laatst bijgewerkt: 31 december 2021

De meeste gordijnen zijn niet honderd procent verduisterend. Zeker in de zomerdagen is dit erg vervelend en komt een slaapmasker goed van pas. Vaak wordt gedacht dat een slaapmasker alleen voor dames is, maar dat is zeker niet waar. Slaapmaskers zijn heel handig om in huis te hebben, bijvoorbeeld voor tijdens het middagdutje wanneer het al licht is. Je kunt voor een simpel slaapmasker gaan of voor een uitbundig en ‘girly’ design. Maar er zijn ook speciale varianten met extra functies. We laten je hier kennis maken met de populairste slaapmaskers voor dames en heren.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waarom een slaapmasker?

  Een slaapmasker heeft een hoop voordelen. Iedereen heeft dan ook zo zijn of haar eigen reden om er een aan te schaffen. Word je vaak wakker? Grote kans dat licht hier een rol in speelt. Vooral tijdens de zomerdagen is het al erg vroeg licht. Kinderen hebben hier vooral last van in de avond, wanneer het nog licht is terwijl het al bedtijd is. Heb je nachtdiensten en slaap je vaak overdag? Dan komt een slaapmasker natuurlijk ook erg goed van pas.

  Heb je vaak last van migraine of hevige oog- en hoofdpijn? Een slaapmasker beschermt je ogen tegen het felle daglicht, waardoor de pijn geleidelijk minder wordt. Hiervoor kun je overigens ook een verzwaard slaapmasker kopen. Deze variant verduistert nog beter en is een stuk dikker en zwaarder. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op je ogen en het gebied rondom de ogen, wat weer voor ontspanning zorgt in de spieren. Een verzwaard slaapmasker werkt dus ook goed tegen stress en verbetert je slaap.

  Het is lastig om te zeggen wat voor jou het beste slaapmasker is. Dit is iets wat je zelf zult moeten ondervinden. De een vindt een verzwaard masker erg fijn en relaxed, terwijl de ander liever een slaapmasker heeft die je niet voelt zitten. Het is vooral een kwestie van uitproberen en een slaapmasker zoeken die zoveel mogelijk verduistert.

  Waar koop ik een slaapmasker?

  Het zal je verbazen op hoeveel plekken je een slaapmasker kunt kopen. Zo kun je er natuurlijk een bij de drogist kopen. Zowel de Etos als de Kruidvat verkopen slaapmaskers. Die van de Etos zijn vrij basic en in verschillende kleuren te verkrijgen. Ze hebben ook een simpel masker in het zwart, ideaal voor de heren. De Kruidvat verkoopt de slaapmaskers zo nu en dan, maar heeft nogal een wisselend aanbod in dit soort artikelen.

  Het aanbod van de Hema is de afgelopen jaren steeds meer divers geworden. Zo verkopen ze ook heel veel slaapmaskers in allerlei kleuren en vormen. Een basic masker zul je er niet snel vinden, maar de Hema verkoopt wel hele unieke en vrolijke slaapmaskers voor dames en kinderen. Bijvoorbeeld in de vorm van een koala, kat, hond of met een leuk patroontje erop.

  Zoek je een goedkoop slaapmasker? Dan denk je natuurlijk als eerste aan de Action, de winkel van alles. En inderdaad, de Action heeft zo nu en dan slaapmaskers. Net zoals bij de Kruidvat wisselt het assortiment bij de Action ook erg vaak. Je kunt hier zomaar een verzwaard masker tegenkomen, maar ook simpele basic slaapmaskers. De prijs? Action biedt slaapmaskers aan voor minder dan een euro. Absoluut een bezoekje waard dus.

  Tempur slaapmasker

  Zoek je naar een slaapmasker van echte kwaliteit? Kijk dan eens bij slaapwinkel Tempur. Alhoewel de winkel voornamelijk bekend staat om het verkopen van luxe matrassen, bedden en kussens, hebben ze ook nog een groot assortiment aan slaapaccessoires. Zo hebben ze pantoffels, reisproducten en een speciaal slaapmasker. Het masker kost wat meer dan bij de Hema of Kruidvat, maar het biedt een hoop voordelen. Zo is het masker superzacht door de velours stof aan de buitenkant en past het zich aan naar de vorm van je gezicht. Je maakt hem gemakkelijk vast met klittenband waardoor je het masker gemakkelijk strakker en losser maakt. Misschien nog het belangrijkst: mede door de goede pasvorm laat het masker geen licht door.

  Manta slaapmasker

  Vind je het fijn om je ogen te kunnen openen in het masker? Dan is een Manta slaapmasker misschien iets voor jou. Er zijn veel verschillende soorten, maar ze beschikken allemaal over speciale ‘eye cups’. Deze cups geven je ogen de ruimte om te knipperen en zorgen ervoor dat er geen druk op je ogen wordt uitgevoerd. Ook zorgen ze voor 100% verduistering zodat je de hele nacht en ochtend ongestoord kunt doorslapen. Er zijn een hoop soorten Manta maskers verkrijgbaar, waaronder zelfs een verkoelend masker en een masker met warmtetherapie, maar ook een verzwaard oogmasker kun je hier kopen.

  Is een slaapmasker gevaarlijk?

  Een slaapmasker kan weinig kwaad doen. Zorg er wel voor dat het niet te strak zit of dat je een verstelbaar masker koopt, bijvoorbeeld met klittenband. Het kan zelfs een enorm goed alternatief zijn voor slaapmedicatie. Van slaapmedicatie kun je suf worden en kan je reactievermogen verminderen. Daarnaast kun je eraan verslaafd raken en is het voor sommige mensen lastig om af te bouwen. En hoe langer je het gebruikt, hoe minder je lichaam erop reageert. Slaapmaskers hebben deze nadelen niet en kunnen een prima alternatief bieden. Voor een goede nachtrust heeft je lichaam namelijk melatonine nodig. Je lichaam maakt dit gelukkig zelf aan wanneer het donker is, maar te veel licht kan de aanmaak van het hormoon verstoren. Natuurlijk is er geen garantie dat je slaapproblemen compleet verdwijnen, maar het kan via deze weg wel zorgen voor verbetering.

  Veelgestelde vragen

  Hoe werkt een slaapmasker?

  Een slaapmasker houdt het meeste licht tegen zodat je een onverstoorde nachtrust tegemoet gaat. Ook helpt het bij de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat wordt aangemaakt door de afwezigheid van licht.

  Wat is het beste slaapmasker?

  Waarom heb je een slaapmasker nodig? Voor migraine en stress kan een verzwaard slaapmasker de oplossing bieden. Heb je ernstige slaapproblemen? Een volledig verduisterend masker helpt bij een optimale aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.

  Wat voor slaapmaskers zijn er?

  Een normaal slaapmasker zorgt ervoor dat er minder licht binnenkomt. Er zijn ook volledig verduisterende slaapmaskers verkrijgbaar. Daarnaast kun je kiezen voor een verzwaard masker, wat zorgt voor meer ontspanning bij de ogen. Verder zijn er zelfs koelte en warmte maskers.

  Advertentie