Laatst bijgewerkt: 31 januari 2022
Een saturatiemeter is een klein apparaatje waarmee je het huidige zuurstofgehalte in jouw bloed kunt meten. Deze informatie kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Saturatiemeters hebben vaak een knijpervorm, zodat je ze makkelijk op je vinger kunt zetten. Aangezien het compacte apparaatjes zijn, kun je ze ook makkelijk overal mee naartoe nemen. Er bestaan ook saturatiemeters voor kinderen en baby’s, maar die zijn maar in beperkte gevallen nodig. Naast het zuurstofpercentage in je bloed meet een saturatiemeter ook je hartslag. Tegenwoordig zijn er veel sporthorloges die ook werken als saturatiemeters.
Een saturatiemeter werkt met de absorptie van licht. Hiervoor gebruikt het apparaat twee soorten licht: rood en infrarood. Het licht wordt door twee led-lampjes uitgezonden naar de vinger en een fotocel detecteert vervolgens de hoeveelheid licht die weer wordt opgevangen als het licht door de vinger is gegaan. Met deze informatie kan een saturatiemeter het zuurstofgehalte in je bloed berekenen. Door het ijzer in hemoglobine krijgt bloed de rode kleur. Als de hemoglobine verbonden raakt met zuurstofcellen geeft dat een andere kleur rood dan hemoglobine waar geen zuurstofcellen aan verbonden zijn. De infrarood stralen van de saturatiemeter schijnen op de bloedvaten en zo kan het apparaat de kleurverschillen in de hemoglobine waarnemen. Hierdoor kan de meter erg nauwkeurig bepalen hoeveel zuurstof er aan de hemoglobine verbonden zit.
Een gezond zuurstofgehalte in het bloed is volgens de medische wereld 95 procent of hoger. Dit wordt dus als een normale waarde gezien voor een gezond persoon. Als er sprake is van waarden onder de 90 procent, is dit een alarmerende situatie en raden we je aan per direct contact op te nemen met een medisch specialist. Waarden van onder de 90 procent zijn enkel te verklaren bij mensen die lijden aan de longaandoening COPD. Het zuurstofgehalte in het bloed is een belangrijk gegeven om bij te houden. Het kan namelijk levensreddend zijn als je op tijd weet dat het zuurstofgehalte in je bloed te laag is. Vooral voor rokers is het een goed idee om regelmatig de zuurstof te meten, om te zien wat voor effect het roken heeft op het zuurstof in het lichaam. Voor atleten en mensen die veel sporten is het ook goed om je zuurstofgehalte regelmatig te meten, zodat je jouw prestaties kunt verbeteren en toetsen. Een goede saturatiemeter heeft ook een ingebouwde functie om de hartslag te meten, zodat je nog meer inzicht krijgt in jouw gezondheid.
Als je graag een goede saturatiemeter wil kopen, kun je dat op veel verschillende plekken doen. Als je een saturatiemeter wil hebben die echt van professioneel niveau is, zul je wel wat meer geld kwijt zijn, maar weet je wel zeker dat je een apparaat hebt dat perfect werkt en veel mogelijkheden heeft. Je kunt dan het beste een saturatiemeter kopen bij de apotheek, vooral als je hem voor medische redenen wil hebben. In de apotheek kunnen ze je dan nog advies geven voor het kopen van de meter en waar je op moet letten als je hem gebruikt. Als je liever niet naar de apotheek gaat om de meter te kopen, kun je het beste gaan voor het merk Medisana. De Medisana saturatiemeter zorgt voor een betrouwbare gezondheidscontrole thuis of onderweg door de verzadiging van zuurstof in het bloed en de hartslagfrequentie te meten. Hij heeft een bereik van 70 tot 100 procent sp02, wat ruim voldoende is voor alle toepassingen, zowel medisch als in de sport. Als je gewoon een simpele saturatiemeter wil hebben, kun je hem ook kopen bij supermarkten, zoals de Lidl. Bij de Etos en de Kruidvat heb je keuze uit een ruim assortiment aan saturatiemeters, ook die van Medisana.
Wat de beste keuze is voor een saturatiemeter hangt natuurlijk af van de situatie en waar je hem voor wil gaan gebruiken. Bij winkels zoals de Blokker heb je een ruime keuze als je op zoek bent naar een saturatiemeter, of je nu een simpele of een professionele wil. Als je hem vooral wil gebruiken voor het meten van sportresultaten, kun je eventueel ook een goedkopere saturatiemeter kopen, bijvoorbeeld bij de HEMA. Als je de saturatiemeter echt nodig hebt voor medische doeleinden, raden we je aan er een te kopen bij de apotheek. Ze kunnen je dan advies geven over welke saturatiemeter de beste is voor jouw situatie. Mocht je al precies weten wat voor een soort saturatiemeter je nodig hebt, kun je hem ook bij een drogisterij kopen.
Vandaag de dag zijn er ook veel Smart watches die een ingebouwde functie hebben om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Dat deze horloges de mogelijkheid geven om je hartslag te meten, is natuurlijk al lang zo en algemeen bekend. Maar de functie voor het meten van zuurstof in het bloed is nog redelijk nieuw. Hoe werkt dat dan? Aan de achterkant van het horloge zit een optische hartslagmeter met rode en groene led lampjes. Het licht van die lampjes gaat net als bij een gewone saturatiemeter door het bloed heen en wordt ook deels weer teruggekaatst. De saturatiemeter op het horloge meet dan hoeveel licht er wordt teruggekaatst en aan de hand daarvan kan hij bepalen hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Een app die verbonden is aan het horloge drukt die hoeveelheid vervolgens uit in een percentage, bekend als de sp02.
Een saturatiemeter meet het zuurstofgehalte in het bloed. Als je een betere saturatiemeter hebt, heeft deze vaak ook een ingebouwde functie om de hartslagfrequentie te meten.
Wat de beste saturatiemeter voor jou is, hangt af van je situatie en waar je hem voor wil gaan gebruiken.
Je kunt een saturatiemeter gebruiken om het zuurstofgehalte in je bloed te meten en in sommige gevallen ook je hartslag. Dit kan gebruikt worden voor medische doeleinden of voor sporters om hun prestaties te meten en verbeteren.