Laatst bijgewerkt: 11 november 2022
Nadenken over de dood is voor veel mensen onwennig en naar. Hoewel je eigen dood misschien niet hetgeen is waar je graag over nadenkt, is het wel belangrijk. Er zijn namelijk een aantal dingen die er besloten moeten worden wanneer jij er niet meer bent. Het kan je rust bieden om te weten dat alles goed komt wanneer jij komt te overlijden. Het is daarom belangrijk dat je voor de dood bepaalde keuzes maakt en ze opschrijft. In deze blog lees je welke dingen je kunt doen om voorbereid te sterven.
Een testament opstellen klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show. Vooral als je nog jong bent. Toch is dit iets waar je al wel mee kunt beginnen. Zeker als je een leven leidt waarbij je meer risico’s loopt. Denk dan bijvoorbeeld aan een gevaarlijke baan, sport of een grote reis die op de planning staat. In een testament staan de dingen die jij overdraagt op het moment dat je er niet meer bent. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan: geld, schulden, spullen en huisdieren. Je kunt zelf een gedeelte van een testament opstellen, toch zul je de hulp van een notaris moeten inschakelen voor bijvoorbeeld de geldzaken. Lees hier meer over het opstellen van je eigen testament.
Wanneer je overlijdt, zal er een uitvaart volgen. Het is goed om van te voren na te denken over je uitvaart. Als je jong bent is de kans aanwezig dat je geen uitvaartverzekering hebt. Toch kan het je misschien helpen om je te oriënteren op een uitvaartverzekering. Wist je dat de kosten voor een uitvaart al snel kunnen oplopen tot €7500? Als je niet voldoende spaargeld op je rekening hebt staan, zal de uitvaart bekostigd moeten worden door jouw nabestaanden. Als je een uitvaartverzekering afsluit worden deze kosten (gedeeltelijk) vergoed door de uitvaartverzekeraar. Daarnaast kan het jouw nabestaanden heel erg helpen, omdat de verzekeraar veel van de voorbereidingen op de uitvaart op zich kan nemen. Bepaal ook of je begraven of gecremeerd wilt worden.
Naast het regelen van je testament, uitvaartverzekering en een gepaste uitvaart moet je natuurlijk nadenken over of je wel of geen donor wilt zijn. Als je niks invult zal er in je register komen te staan dat je ‘geen bezwaar’ hebt. Dan kunnen je organen en weefsel gebruikt worden voor patiënten. Dit wordt wel eerst besproken met je familie. Als je familie zeker weet dat je echt geen donor wilt worden, zul je ook geen donor worden, ongeacht het oningevulde donorregister. Toch is het handig om je donorregister wel in te vullen. Zo heb je zelf de controle over je lichaam en dat is iets wat je rust kan bieden.