Plastische chirurgie: de voor- en nadelen

Laatst bijgewerkt: 20 februari 2023

De meeste mensen denken dat plastische chirurgie alleen wordt uitgevoerd om iemands uiterlijk te verbeteren, maar dat is niet waar. Er zijn meer redenen waarom iemand voor plastische of cosmetische chirurgie kan kiezen. En zelfs als het wel puur een cosmetische ingreep is, heeft dit voor de persoon zelf vaak veel voordelen, zowel mentaal als lichamelijk. In dit artikel gaan we hier wat verder op in!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Mentale voordelen van plastische chirurgie

  Voor de meeste mensen pakt plastische chirurgie gunstig uit. Ook wanneer ze er geen medisch voordeel uithalen. Het corrigeren of aanpassen van een lichaamsdeel waar mensen zich erg voor schamen of waar ze erg onzeker van worden, heeft uiteraard een positief effect op de mentale gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen na een ingreep gelukkiger en minder depressief zijn en dat ze minder moeite hebben met omgang met andere mensen. Ook op sociaal gebied gaan ze dus vaak vooruit na de ingreep. Het is voor veel mensen een manier om zich beter over zichzelf te gaan voelen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit is dan ook de reden dat klinieken zoals de Wellnesskliniek, proberen mensen in te laten zien dat plastische chirurgie lang niet altijd iets oppervlakkigs is. 

  Pijn in het lichaam verminderen

  Het komt ook regelmatig voor dat mensen voor plastische chirurgie kiezen om bepaalde pijn in hun lichaam te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een borstverkleining. Dit is vrijwel nooit een cosmetische ingreep. Vrouwen met grote borsten kunnen erg last krijgen van hun rug, schouders, nek en hoofd en in sommige gevallen zelfs nog in de rest van het lichaam. De ingreep kan ze dus een hoop pijn schelen. Zo zijn er meer ingrepen die een patiënt kunnen helpen om van bepaalde pijn af te komen, of in ieder geval te zorgen dat ze geen pijnstillers meer nodig hebben. 

  Meest voorkomende ingrepen

  Er zijn een aantal ingrepen binnen de plastische chirurgie die veel voorkomen en er zijn er ook die minder populair zijn. Dit is de top 5 meest ondergane ingrepen voor vrouwen:

  1. Ooglidcorrectie
  2. Liposuctie
  3. Borstvergroting
  4. Botox in het gezicht
  5. Lipfillers

  Dit is de top 5 meest ondergane ingrepen bij mannen:

  1. Haarimplantatie
  2. Neuscorrectie
  3. Liposuctie
  4. Botox in het gezicht
  5. Buikwandcorrectie

  Veelgestelde vragen

  Welke plastische chirurgie wordt vergoed?

  Behandelingen die niet alleen van cosmetische aard zijn, worden vergoed, anderen niet. Ook hier zitten echter nog kanttekeningen aan. Daarnaast verschilt het ook per verzekeraar.

  Welke soort plastische chirurgie komt het meest voor?

  Bij zowel mannen en vrouwen is het toepassen van injectables de meest voorkomende ingreep, maar ook een neuscorrectie, liposuctie en borstvergroting komen veel voor.

  Hoeveel procent van chirurgische ingrepen gaat fout?

  Uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie blijkt dat 80% van de plastisch chirurgen maandelijks geconfronteerd worden met patiënten met complicaties naar aanleiding van ondeskundig handelen of fouten door cosmetisch basisartsen.

  Advertentie