Een ovulatietest kopen: Bepaal je vruchtbare dagen - Nugevonden

Een ovulatietest kopen: Bepaal je vruchtbare dagen

Laatst bijgewerkt: 3 februari 2022

Met behulp van een ovulatietest kun je vaststellen op welke dagen je vruchtbaar bent. Rond de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te raken. Wanneer dat is, kun je dus meten met een ovulatietest. Deze tool is vooral erg fijn voor vrouwen die moeite hebben om zwanger te raken, omdat je precies kunt bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Als je een regelmatige cyclus hebt, is deze informatie het meest betrouwbaar. Ben jij van plan een ovulatietest te gaan gebruiken of overweeg je het maar twijfel je nog? In dit artikel geven we je zoveel mogelijk informatie mee om je keuze te kunnen maken!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Hoe werkt een ovulatietest?

    De ovulatie is een ander woord voor de eisprong. Dit is het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt van de eierstok. Dat moment vindt gemiddeld 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. In de dagen voor en na de eisprong ben je als vrouw het meest vruchtbaar. Het kan voorkomen dat vrouwen hun eisprong voelen, dat ze het zien aan slijm dat uit hun baarmoederhals komt, dat ze rond deze periode gevoelige borsten krijgen of dat hun lichaamstemperatuur hoger wordt. Maar bij veel vrouwen is het nauwelijks te merken en weten ze dus ook niet wanneer ze het meest vruchtbaar zijn. Een ovulatietest is de meest betrouwbare methode om te zien of je wel of niet in je vruchtbare periode zit. Een ovulatietest kan jouw LH-piek meten, een grote stijging van het luteïniserend hormoon in je lichaam, die ongeveer twee dagen voor je eisprong plaatsvindt. Als de test positief uitslaat, zit je momenteel in je meest vruchtbare periode. Als je zwanger wil worden kun je dus het beste op één van deze dagen vrijen. Je hebt dan namelijk de grootste kans om zwanger te raken.

    Hoe voer je zo’n test uit?

    Het kan zijn dat je per merk de ovulatietest net op een andere manier moet uitvoeren. Bij de meeste tests houd je het stokje in je urinestraal, vergelijkbaar met een zwangerschapstest. Je kunt er ook voor kiezen om wat urine op te vangen in een schoon glas en het stokje hierin te houden. Over het algemeen kun je het resultaat binnen drie minuten aflezen. Als de test positief is, krijg je meestal een plusje of een gekleurd streepje te zien. Een digitale test laat soms ook het woord ‘positief’ zien. Het verschilt nogal per test en per merk. In de gebruiksaanwijzing die je bij de test krijgt, staat als het goed is duidelijk uitgelegd hoe je hem moet aflezen. Vergeet dus nooit om deze van tevoren even door te lezen. Sommige testen geven het ook aan als er iets fout is gegaan bij het meten en het resultaat dus niet betrouwbaar is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de test niet genoeg urine heeft kunnen opnemen.

    Wanneer doe je een ovulatietest?

    Om te kunnen bepalen wanneer je het beste kunt beginnen met het gebruiken van een ovulatietest, is het belangrijk om te weten hoeveel dagen jouw menstruatiecyclus duurt. Dit kun je bepalen door de dagen te tellen vanaf de eerste dag dat je menstrueert, tot de dag dat je weer opnieuw ongesteld wordt. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Je kunt het beste 17 dagen voordat je jouw volgende menstruatie verwacht beginnen met testen. We raden je aan om dan iedere dag een test te doen tot hij positief is of totdat je zeker weet dat je jouw eisprong gemist hebt. Probeer de test iedere dag rond dezelfde tijd uit te voeren. Als jouw cyclus erg onregelmatig is, heb je de kans dat je de LH-piek mist. Mocht dit het geval zijn, dan raden we je aan om uit te gaan van je kortste cyclus van het afgelopen halve jaar en eerder te beginnen met het uitvoeren van de tests. De kans dat je de LH-piek mist, is dan erg klein. Het nadeel hiervan is wel dat je erg veel tests nodig hebt als het blijkt dat je cyclus toch langer duurt dan je had verwacht. Als je een onregelmatige cyclus hebt, lees dan altijd goed de bijsluiter van de ovulatietest door.

    Wat is de beste ovulatietest?

    Een ovulatietest kun je op verschillende plekken kopen. Je vindt ze vaak bij drogisterijen, zoals de Kruidvat. Er zijn ook supermarkten die een ovulatietest verkopen of zelfs woonwinkels zoals de Action. Welke ovulatietest het beste is, is nogal lastig te zeggen. Dit hangt namelijk af van jouw situatie, maar ook van je voorkeuren. Iedere test werkt namelijk weer net anders of is anders af te lezen. Het merk Clearblue verkoopt bijvoorbeeld zowel digitale als normale ovulatietests. Een digitale ovulatietest van Clearblue is erg makkelijk af te lezen, maar wel prijziger dan een normale test of dan een digitale test van goedkopere merken. Als je een minder hoog budget hebt of verwacht dat je veel tests nodig zult hebben, is de ovulatietest van Sensitest een goede optie. Bij de Action kun je ook een ovulatietest kopen tegen een lage prijs, maar dit is vaak wel een erg simpele test die sneller problemen heeft met aflezen of gewoon wat lastiger af is te lezen. De tests van Kruidvat zitten qua prijs een beetje in het midden en je hebt de keuze uit verschillende soorten, zowel digitaal als een test die je normaal moet aflezen.

    Veelgestelde vragen

    Hoe werkt een ovulatietest?

    Een ovulatietest meet het gehalte van een bepaald hormoon in je lichaam dat aangeeft dat de eisprong dichtbij is of net geweest is.

    Wanneer moet je een ovulatietest doen?

    Je kunt het beste 17 dagen voordat je verwacht dat je ongesteld wordt beginnen met testen. Als je een erg onregelmatige menstruatiecyclus hebt, is het vaak verstandig om uit te gaan van de kortste en dus al eerder te beginnen met het testen.

    Wat is de beste ovulatietest?

    Wat de beste ovulatietest is, hangt af van jouw situatie en voorkeuren. Bijvoorbeeld de manier waarop je de test wil kunnen aflezen. Dit verschilt namelijk nogal per merk en test. Een digitale test is eenvoudiger af te lezen, maar vaak wel duurder dan een gewone test.

    Advertentie