Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022
De ontstekingswaarde van bloed, het is een term die je vast wel ooit voorbij hebt horen komen. Maar wat is dit nu precies en hoe meet je het? In sommige gevallen kan het erg handig zijn om hier wat meer kennis van te hebben en ook te weten hoe je deze waarde kunt meten. Vooral als jij of iemand in jouw directe omgeving een conditie heeft waarbij de ontstekingswaarde van het bloed een belangrijk gegeven is. Wil je hier graag wat meer over weten? Lees dan snel verder!
Als er een ontsteking ontstaat in jouw lichaam, maakt je lever CRP aan. CRP geeft een ontstekingswaarde aan en staat voor C-reactive protein. Als er een verhoogde hoeveelheid CRP in het bloed zit, geeft dit aan dat er ergens in het lichaam sprake is van een ontsteking. Het geeft echter nog niet aan waar die ontsteking in het lichaam zit. Daarom is het altijd belangrijk om verschillende waarden te meten, niet alleen de ontstekingswaarde. Denk bijvoorbeeld aan LDL. Zo weet je ook waar de infectie ergens zit en of het gaat om een ontsteking of een bacteriële infectie. Als er een ontsteking in jouw lichaam aanwezig is, zal de CRP-waarde in jouw bloed snel stijgen. Het is dus eigenlijk bijna meteen te meten. De taak van de CRP is namelijk het opruimen van de bacteriën die voor de ontsteking zorgen. Het stofje komt dus meteen in actie bij een ontsteking. Wanneer de infectie onder controle is, daalt de CRP-waarde dus ook weer snel, omdat het niet meer nodig is. De CRP-waarde is dus altijd een accurate manier om te bepalen of er een ontsteking of infectie aanwezig is in het lichaam.
Wanneer is een CRP-waarde nu eigenlijk normaal? Er is namelijk altijd CRP aanwezig in het lichaam, ook als er geen sprake is van een ontsteking. Alleen bij een verhoging van deze waarde, weet je dat er een infectie aanwezig is. Bij een hoge CRP-waarde is het altijd verstandig om een arts te raadplegen en na enkele weken nogmaals te testen op de nieuwe waarde. Als de ontsteking weg is, daalt de CRP-waarde namelijk snel weer. In sommige gevallen blijft de waarde wat hoger dan normaal, het is bijvoorbeeld gebleken dat dit het geval is bij hart- en vaatziekten. Met behulp van een bloedtest kun je dus uitwijzen of er een ontsteking aanwezig is in het lichaam. De uitslag van de test geeft aan hoe hoog het CRP-gehalte is. Normaal gesproken gaat het om een waarde van onder de 10. Bij waarden vanaf de 100 wordt er door artsen vaak antibiotica gegeven, omdat de kans op een bedreigende infectie erg groot is. Het kan ook zijn dat de CRP-waarde maar een beetje verhoogd is. In dat geval is er geen sprake van een acute infectie, maar duidt dit juist op een ongezonde leefstijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongezond eetpatroon, te weinig beweging of een te hoge bloeddruk. Een lage CRP-waarde in het bloed is juist erg gunstig, want het wijst op weinig tot geen ontstekingen in het lichaam.
Er kan in sommige gevallen sprake zijn van chronische ontstekingen in het lichaam. Een arts zal daarom nooit alleen kijken naar de CRP-waarde, maar ook naar andere belangrijke markers. Ook de symptomen van de patiënt zijn hierbij een belangrijk gegeven. Bij sommige symptomen zou je misschien niet meteen aan een ontsteking denken, maar kunnen ze er toch op wijzen. Daarom lopen er veel mensen rond met ontstekingen in hun lichaam zonder dit te weten. De symptomen zijn dan vaak wat vagere klachten die er toch op kunnen wijzen dat de CRP verhoogd is, zoals vermoeidheid, nachtzweten, verminderde eetlust, koorts, hoesten en een loopneus. Mocht de oorzaak van deze symptomen dus niet achterhaald zijn, probeer dan eens een bloedtest uit te laten voeren om te kijken hoe het zit met jouw ontstekingswaarden. Wie weet is er toch sprake van ontstekingen in het lichaam, misschien zelfs chronische. In dit geval kun je dit bestrijden met antibiotica.
Naast antibiotica zijn er ook andere manieren waarop je de ontstekingswaarde van jouw bloed kunt verlagen. Het vermijden van stress is hier bijvoorbeeld een erg grote factor in. Stress kan ervoor zorgen dat jouw lijf in de vechtstand gaat en dat zorgt ook voor een verhoogde CRP-waarde. Daarnaast kan het helpen als je genoeg beweegt, maar ook weer niet te veel. Elke dag een stukje wandelen, fietsen of zwemmen is genoeg. Het vermijden van ongezonde voeding is ook een goede manier om de CRP te verlagen. Eet in plaats van fastfood, koekjes, chips en margarine gezondere dingen zoals vis, wit vlees, noten, en plantaardige proteïnen. Voldoende slaap is ook een belangrijke factor voor het laag houden van jouw CRP-waarde. Slaap ten minste een goede zes uur per nacht om de waarde te verlagen. We weten allemaal dat overmatig alcoholgebruik niet goed is, maar matig alcoholgebruik kan daarentegen wel positief werken. Een wijntje of een borreltje blijkt namelijk een verlagend effect te hebben op ontstekingswaarden, meer dan geen alcohol. Ook het eten of drinken van soja en groene thee is een effectieve manier om jouw CRP-waarde te verlagen. Ten slotte kan het beoefenen van yoga de CRP-waarde verlagen. Onderzoek wijst uit dat twee keer per week 75 tot 90 minuten Hatha-yoga de ontstekingswaarden aanzienlijk verlaagt.
Vanaf een CRP-waarde van 100 wordt er door een arts verder gekeken en wordt er in de meeste gevallen antibiotica voorgeschreven.
Je kunt jouw CRP-waarde ook zonder antibiotica verlagen, bijvoorbeeld door gezond te eten, genoeg te slapen en bewegen en stress zoveel mogelijk te vermijden. Het eten van soja en bladgroenten is ook goed voor het verlagen van CRP.
Een CRP-waarde van 10 of lager is gezond en eigenlijk ook normaal. Het betekent dat er geen ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn.