Laatst bijgewerkt: 9 december 2022
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en is een diagnostische procedure waarbij een grote magneet, radiogolven en een computer gebruikt worden voor het maken van gedetailleerde foto’s van je lichaam. Een MRI scan maakt dus geen gebruik van straling, wat wel het geval is bij CT-scans en röntgenfoto’s.
In plaats daarvan creëert een MRI een sterk magnetisch veld rond de patiënt. Dit doet het door een elektrische stroom te laten lopen door een draadspoel. De natuurlijke uitlijning van de waterstofatomen in je lichaam wordt veranderd door het magnetische veld en een radiofrequentie. Ook verandert de activiteit van de waterstofatomen door een korte uitbarsting van radiofrequente golven. In een computer worden ze gedetecteerd en in een 2D of 3D beeld vertaald. Dit wordt bij een MRI scan zonder verwijzing van een orgaan of een lichaamsstructuur gemaakt. Ook kunnen dwarsdoorsnede-aanzichten gecreëerd worden zodat meer details onthuld worden. Het is overigens goed om te weten dat een MRI veel geluid maakt. Dit wordt veroorzaakt door de snelle expansie van de magnetisch geladen spoel.
Als je te horen hebt gekregen dat je een MRI scan moet ondergaan voor een total bodyscan bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je benieuwd bent naar hoe deze ervaring zal zijn. Voordat de scan start, zal je eerst geadviseerd worden door een professional. Vervolgens zul je alle voorwerpen en kledingstukken van je lichaam moeten verwijderen die van invloed kunnen zijn op de MRI scan. Ook krijg je meestal voor je eigen comfort oordopjes. Zo heb je minder last van het geluid dat gecreëerd wordt door het apparaat. Word je gevraagd om al je kleding uit te doen? Je zult dan een vervangend kledingstuk krijgen. Mogelijk bestaat je procedure bovendien uit het gebruik van contrastkleurstof. Je krijgt hiervoor een intraveneuze lijn in je hand of arm.
Tijdens het onderzoek moet je op een tafel liggen die schuift in een grote en ronde opening van de MRI scan. Gedurende de scan is het erg cruciaal dat je zeer stil blijft liggen. Op sommige momenten moet je zelfs je adem inhouden tijdens de procedure. Tijdens je onderzoek ben je meestal alleen in de ruimte. De MRI-laborant bevindt zich namelijk in een andere ruimte, hierin staan ook de scannerbedieningen. Wel wordt er continu op je gelet, terwijl de MRI-laborant ook met je kan communiceren terwijl je in het apparaat ligt. Je krijgt het resultaat na de MRI-scan over het algemeen altijd direct van de arts.