Wat is beter loratadine of cetirizine?

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Het is weer zomer en daar zijn we allemaal natuurlijk erg blij mee, maar als je erg last hebt van hooikoorts kan het wat minder leuk zijn. Sommige mensen hebben er zelfs zo’n last van dat ze niet kunnen functioneren op een dag. Dat is niet wat je wil, want dan kun je niet eens van de zomer genieten. Gelukkig zijn er verschillende middelen die je kunt inzetten om de symptomen van hooikoorts te verlichten of verminderen. Loratadine en cetirizine zijn zulke middelen. Maar wat werkt nu het beste, loratadine of cetirizine?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is het verschil tussen loratadine en cetirizine?

  Loratadine en cetirizine zijn middelen die vaak gebruikt worden bij milde hooikoortsklachten die bij veel mensen in Nederland voorkomen. Toch zitten er veel verschillen tussen de twee middelen. Cetirizine is voor een bepaalde groep mensen namelijk niet geschikt en zorgt ook vaak voor meer bijwerkingen dan loratadine. Loratadine is een anti-allergiemedicijn, net als cetirizine. Je kunt het gebruiken bij hooikoorts, door allergie ontstoken ogen en neus, netelroos en jeuk. Dat geldt ook voor cetirizine. Loratadine werkt meestal binnen een half uur na het innemen en de werking houdt een dag aan, terwijl cetirizine pas na een uur werkt en ook een dag blijft werken. Beide tabletten moeten ingenomen worden met een half glas water. Daarnaast kun je loratadine ook als smelttabletten en drank krijgen en cetirizine alleen als drank of tablet. Beide medicijnen kunnen dagelijks in worden genomen als je erg veel last hebt van klachten. Bij milde klachten kun je ze alleen nemen wanneer de klachten zich voor doen. Mocht je last krijgen van bijwerkingen, dan kun je de medicijnen het beste ‘s avonds innemen, omdat de kans op bijwerkingen dan kleiner is.

  Is loratadine slecht voor je?

  Loratadine is een geneesmiddel en kan dus ook bijwerkingen hebben. Dit kan erg verschillen per persoon, dus als je twijfelt kun je het beste overleggen met je huisarts voor gebruik. De meest voorkomende bijwerkingen van loratadine zijn: vermoeidheid, toegenomen eetlust, gastro-intestinale klachten zoals misselijkheid of gastritis, droge mond, keel of neus, duizeligheid, hartkloppingen of een versnelde hartslag, haaruitval, hoofdpijn en allergische verschijnselen, zoals uitslag op de huid. Er zijn enkele patiënten geweest die loratadine gebruikten en een leverbeschadiging op liepen, maar dit zijn er slechts drie geweest tot nu toe. De kans is er dus wel, maar is erg klein. Mocht je een gevoelige lever hebben of een andere aandoening aan je lever, overleg dan dus zeker even met een dokter voordat je loratadine gaat gebruiken.

  Is cetirizine slecht voor je?

  Cetirizine kan net als loratadine bijwerkingen hebben. Bijwerkingen die bij 1 op de 100 mensen voorkomen zijn: sufheid, slaperigheid en vermoeidheid, droge mond, keel en neus en hoofdpijn en duizeligheid. Bijwerkingen die bij minder dan 1 op de 100 mensen voorkomen zijn: maagdarmklachten, kriebels, tintelingen of jeuk op de huid, opwinding of slapeloosheid, hartkloppingen, een versnelde hartslag, kortademigheid, vocht vasthouden, moeilijk kunnen plassen, overgevoeligheid voor het medicijn en leveraandoeningen. Ook voor cetirizine geldt dus dat het verstandig is om met je arts te overleggen voordat je het gaat gebruiken, vooral als je een gevoelige lever hebt.

  Loratadine of cetirizine: de bijwerkingen naast elkaar

  Loratadine Cetirizine
  Bijwerkingen die zelden voorkomen (1 op 100 mensen) Bijwerkingen die zelden voorkomen (1 op de 100 mensen)
  Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid
  Hoofdpijn en duizeligheid
  Droge mond, neus of keel 
  Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen (minder dan 1 op de 100) Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen (minder dan 1 op de 100)
  Hoofdpijn en duizeligheid 
  Maagdarmklachten Maagdarmklachten
  Droge mond, keel of neus
  Slapeloosheid, opwinding, beven, onrust en zenuwachtigheid Slapeloosheid, opwinding, beven, verwardheid, agressie en trillen
  Gewichtstoename door meer eetlust Vocht vasthouden (oedeem) en gewichtstoename
  Hartkloppingen en een versnelde hartslag  Hartkloppingen, versnelde hartslag en kortademigheid
  Haaruitval
  Leveraandoeningen Leveraandoeningen
  Overgevoeligheid voor dit medicijn  Overgevoeligheid voor dit medicijn
  Moeilijk kunnen plassen
  Kriebelingen, jeuk of tintelingen aan de huid

  Hoeveel cetirizine en loratadine mag je nemen?

  Als je altijd last hebt van je allergie, kun je zowel cetirizine als loratadine iedere dag innemen. Heb je maar af en toe last van de allergie, neem het medicijn dan alleen als je last krijgt van klachten of als je verwacht klachten te gaan krijgen. Bij hooikoorts bijvoorbeeld tijdens een hittegolf of als bepaalde planten in de bloei gaan. Gebruik je cetirizine, dan kun je ook ‘s ochtends een halve tablet innemen en ‘s avonds de andere helft. Dit verkleint ook de kans op bijwerkingen Mocht je last hebben van bijwerkingen, dan kun je loratadine  het beste ‘s avonds innemen. Neem je loratadine of cetirizine tegen hooikoorts, dan is het vaak voldoende om het medicijn een paar weken te gebruiken. Gaat het om een allergie die je het hele jaar door hebt, dan kun je beide medicijnen gebruiken zolang je klachten ervaart. Mocht je na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heb je waarschijnlijk geen baat bij loratadine of cetirizine. In dit geval kun je overleggen met je arts voor een alternatief. Mocht je een dosis vergeten in te nemen van loratadine, dan kun je de dosis alsnog nemen als het meer dan 8 uur duurt voordat je de volgende dosis in moet nemen. Bij cetirizine geldt hetzelfde als je het 1 keer per dag gebruikt. Gebruik je het medicijn 2 keer per dag, dan moet er 4 uur tussen de dosissen zitten. Gebruik je cetirizine 4 keer per dag, dan moet er minimaal een uur tussen zitten. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen loratadine of cetirizine?

  De geneesmiddelen zijn erg vergelijkbaar, maar cetirizine geeft over het algemeen meer kans op bijwerkingen. Een ander verschil is dat loratadine als tablet en smelttablet te krijgen is en cetirizine als tablet en drank.

  Welke hooikoortstabletten maken niet slaperig?

  Helaas maken de meeste hooikoortstabletten je wel wat slaperig, maar aangezien het een bijwerking is, is het niet zeker dat je er last van zult hebben. Bij loratadine en cetirizine ervaren 1 op de 100 gebruikers slaperigheid na het nemen van het middel.

  Is loratadine of cetirizine slecht voor je?

  Loratadine en cetirizine zijn in essentie niet slecht voor je, maar kunnen wel bijwerkingen hebben. Bekijk ons artikel voor een overzichtelijke tabel met bijwerkingen per geneesmiddel.

  Advertentie