Kriebelhoest? Lees hier wat je er tegen kan doen

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2022

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van een kriebelhoest. Dit kan erg vervelend zijn en zelfs je dagelijks leven in de weg zitten. Het is helaas niet altijd makkelijk om er iets tegen te doen, omdat het een hoop verschillende oorzaken kan hebben en deze niet altijd meteen te verhelpen zijn. Sinds de komst van corona is het alleen maar lastiger geworden om last te hebben van kriebelhoest. Het kan zo veel meer oorzaken hebben dan corona, maar mensen gaan natuurlijk vaak van het ergste uit. Welke oorzaken kan een kriebelhoest dan hebben en wat kun je er tegen doen?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een paardenmiddel tegen kriebelhoest

  Voor veel klachten en aandoeningen bestaat wel een paardenmiddel. Dit is een middel dat je liever niet gebruikt omdat het nogal heftig kan zijn, maar dat wel effectief is. Als mensen last hebben van kriebelhoest, willen ze hier natuurlijk zo snel mogelijk van af zijn. Daarom gaan ze in sommige gevallen op zoek naar een paardenmiddel. Er zijn verschillende manieren om van een kriebelhoest af te komen. Over het algemeen helpt het erg goed om gewoon veel water te drinken, maar er zijn ook medicinale middelen die je kunt innemen tegen zo’n irritante hoest. De brancheorganisatie voor apothekers, de KNMP, noemt noscapine als meest gebruikte middel tegen kriebelhoest. Dit middel is zonder recept verkrijgbaar bij drogisten en apotheken en zal in de meeste gevallen de kriebelhoest stoppen. De KNMP geeft wel aan dat de voorkeur altijd uitgaat naar een niet-medicinale oplossing, zoals het voldoende drinken.

  Verschillende oorzaken

  Er bestaan simpel gezegd twee soorten hoest: een slijmhoest of een droge hoest, ofwel kriebelhoest. Bij een kriebelhoest heb je last van een kriebel in je keel die maar niet weg lijkt te gaan, hoeveel je ook hoest. Over het algemeen wordt deze hoest in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Bij hooikoorts krijgt een deel van de mensen ook last van een kriebelhoest. Ook luchtvervuiling, rook of kou kunnen oorzaken zijn van een dergelijke hoest. In de meeste gevallen hebben mensen last van een droge kriebelhoest, maar je kunt ook last hebben van een kriebelhoest met slijm. Dit wijst meestal op een griep- of verkoudheidsvirus.

  Codeïne tabletten slikken tegen een kriebelhoest

  Codeïne tabletten worden soms ook gebruikt als middel tegen kriebelhoest. Codeïne werkt tegen hoest, maar is tegelijkertijd ook een pijnstiller. Dit betekent dat het middel meer kans geeft op bijwerkingen dan bijvoorbeeld noscapine. Als je codeïne inneemt, werkt het middel binnen een half uur en blijft het 3 tot 4 uur werken. Meestal verdwijnt de hoest binnen een paar dagen bij het gebruik van dit medicijn. Mocht het na twee weken nog steeds niet verdwenen zijn, raadpleeg dan je huisarts. Een van de mogelijke bijwerkingen van codeïne is een verstopping. Dit kun je tegengaan met het eten van vezelrijk voedsel of eventueel met laxeermiddel. Je kunt van dit medicijn ook duizelig of suf worden. In dat geval raden wij je af om auto te rijden. Als je meer dan 20 mg per keer gebruikt of dit middel vaker dan 3 keer per dag gebruikt, dan mag je de eerste twee weken niet autorijden. Stap daarna alleen in de auto als je geen bijwerkingen meer ervaart.

  Kriebelhoest in de nacht

  Bij griep of een langdurige kriebelhoest zul je vaak merken dat je vooral ‘s nachts en ‘s avonds hoest. Hoe komt dat nu eigenlijk? Als je in bed ligt, gaan je longen zich anders ‘plooien’. Als je zit of staat zit het vocht onder in je longen als je verkouden bent. Maar als je gaat liggen, loopt dat vocht langs de wanden omhoog en ga je dus hoesten. Een factor die hier ook in meespeelt, is de luchtvochtigheid in de slaapkamer. Als jouw slaapkamer een erg lage luchtvochtigheid heeft, kan dit je op den duur een kriebel in je keel geven. Hierdoor kun je last krijgen van een kriebelhoest als je wil gaan slapen. Het kan helpen om niet plat in bed te gaan liggen, maar bijvoorbeeld met behulp van kussens te zorgen dat je wat meer rechtop ligt met je hoofd. Het kan ook schelen om de kamer af en toe even te luchten door het raam open te zetten, ook in de winter. De kamer moet niet te droog zijn, maar natuurlijk ook niet te vochtig. Door de kamer regelmatig te luchten, hou je de vochtbalans goed op peil.

  Kun je kriebelhoest onderdrukken?

  Je kunt kriebelhoest wel een beetje onderdrukken, zodat je er wat minder last van hebt. Dit kun je onder andere doen door veel water te drinken, je keel te smeren, bijvoorbeeld met een snoepje of een dropje, door niet te roken of mee te roken, door te zorgen voor schone lucht, zo min mogelijk je keel te schrapen of te stomen. Dit zal er niet meteen voor zorgen dat de symptomen verdwijnen, maar wel dat ze minder worden en dat je er niet zo’n last van hebt. Probeer de hoest niet geforceerd te onderdrukken, want dit kan er juist voor zorgen dat de klachten langer aanhouden. Het is wel goed om meer door je neus te ademen, zodat je keel niet belast wordt. Het kan wat langer duren voordat een kriebelhoest echt weg is. Gemiddeld houden de klachten zo’n 21 dagen aan. Als de hoest langer aanhoudt dan drie weken, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

  Veelgestelde vragen

  Wat valt er te doen tegen kriebelhoest?

  Om kriebelhoest tegen te gaan kun je zorgen dat je voldoende drinkt, maar je kunt er ook een medicinale oplossing voor zoeken. Dit is bijvoorbeeld het gebruik van codeïne, noscapine of een hoestdrank.

  Betekent een kriebelhoest dat ik corona heb?

  Niet per se, kriebelhoest kan een verschijnsel zijn van corona, maar er kunnen ook een hoop andere oorzaken zijn voor het hoesten.

  Wat zijn mogelijke oorzaken van een kriebelhoest?

  Mogelijke oorzaken van een kriebelhoest zijn een griep- of verkoudheidsvirus, hooikoorts, luchtvervuiling, rook, kou of een te droge lucht.

  Advertentie