Laatst bijgewerkt: 25 juli 2022
Met een kofferbaklift is het eenvoudiger om een rolstoel, rollator of scootmobiel in de auto te hijsen. Anders dan een rolstoellift, is het mogelijk om een kofferbaklift te installeren in een aangepaste personenauto, maar hoe kies je de beste kofferbaklift? In dit artikel vertellen wij je meer over kofferbakliften en hoe je de beste kofferbaklift voor jouw situatie kiest.
Een kofferbaklift is een handig hulpmiddel om rolstoelen, rollators of een scootmobiel in de auto te vervoeren. Het voordeel van zo’n kofferbaklift is dat je deze hulpmiddelen niet zelf op hoeft te tillen, waardoor het vervoeren van lichte en zware hulpmiddelen eenvoudiger is. Een kofferbaklift wordt gemonteerd in de kofferbak en bestaat uit een hals met een hijskabel. Deze kabel bevestig je aan de rollator, rolstoel of scootmobiel om het apparaat vervolgens met een druk op de knop omhoog te hijsen. Hangt het hulpmiddel op de juiste hoogte? Dan plaats je de rolstoel, rollator of scootmobiel makkelijk in de kofferbak.
Het omhoog hijsen of naar beneden halen van hulpmiddelen gaat automatisch met een elektrische bediening. Het is hiernaast mogelijk om te investeren in een kofferbaklift die automatisch draait. Dit maakt het nog makkelijker om rollators, rolstoelen of scootmobielen te vervoeren met de auto. Naast kofferbakliften bestaan er ook rolstoelliften.
Kofferbakliften zijn liften die in een kofferbak passen. Ze worden vaak gebruikt voor het vervoeren van hulpmiddelen in personenauto’s. Deze liften bestaan uit een hals en een hijskabel, waardoor het ophijsen en naar beneden halen van rollators, rolstoelen en scootmobielen eenvoudiger is. Je kunt deze hulpmiddelen vervolgens in de kofferbak leggen om ze met de auto te kunnen vervoeren. Bekijk hier voorbeelden van kofferbakliften én rolstoelliften.
Een rolstoellift is een lift die in een aangepaste bus wordt geïnstalleerd. Met deze lift is het mogelijk om zowel een rolstoel als de persoon in de rolstoel op te tillen, zodat de rolstoel eenvoudig de bus in gerold kan worden. Dit is de perfecte oplossing voor mensen die volledig verlamd zijn en niet uit de rolstoel kunnen stappen. Het maakt het eenvoudiger om in een bus te stappen en het is bovendien niet nodig om de rolstoel in de klappen en op te bergen. Er is namelijk genoeg ruimte om de rolstoel in de bus te plaatsen en de rolstoellift is voorzien van veiligheidsgordels voor zowel de rolstoel als de persoon in de rolstoel.
Kijk bij het kiezen van de beste kofferbaklift altijd naar hoe je de lift gaat gebruiken. Ben je nog redelijk mobiel en kun je het hulpmiddel zelf inklappen om vervolgens in de auto te stappen, dan is een kofferbaklift geschikt. Is dit niet het geval en ben je gebonden aan een hulpmiddel, dan is het verstandig om naar een rolstoellift te kijken. Houd hiernaast rekening met je budget en onderzoek of het mogelijk is om het hulpmiddel vergoed te krijgen.
Het is namelijk goed mogelijk dat een kofferbaklift vergoed wordt vanuit de gemeente via de Wmo, de WIz of de Participatiewet. Als je gebruikmaakt van een vergoeding via de gemeente, dan is het belangrijk om op akkoord te wachten voordat je de lift aanschaft. Het is ook mogelijk om een lift vergoed te krijgen vanuit het UWV via de WIA. In dit geval geldt ook dat je eerst op akkoord wacht voordat je een lift aanschaft. Let hiernaast op de LPK keuring en onderzoek hoe zwaar de lift mag zijn voor jouw auto. Geen zorgen, want de leverancier waar jij je kofferbaklift of rolstoellift bij aanschaft kan je adviseren over het beste product voor jouw situatie.
Kies je voor een rolstoellift in plaats van een kofferbaklift, dan moet deze jaarlijks gekeurd worden. Deze keuring is vergelijkbaar met de jaarlijkse APK en wordt de LPK rolstoellift keuring genoemd. Deze keuring is verplicht volgens de Arbowet. Op het moment dat je een rolstoellift koopt dan moet deze goedgekeurd zijn. Hierdoor ben je verzekerd van een betrouwbare en bovenal veilige lift. Je herkent een goedgekeurde lift aan een keuringssticker op de lift. Hiernaast ontvang je, net als bij de APK van de auto, de keuringspunten op een keuringsrapport. De LPK is één jaar geldig en moet na een jaar opnieuw uitgevoerd worden door een gecertificeerde keurmeester.
Samengevat kijk je dus naar het gewicht van de lift, je budget en het soort lift. Kies je voor een rolstoellift, dan kijk je ook naar de LPK keuringssticker op de lift. Houdt er bovendien rekening mee dat deze keuring jaarlijks herhaald moet worden om de rolstoellift veilig te houden. Kies je voor een kofferbaklift dan hoeft de lift niet jaarlijks gekeurd te worden. Wel zijn er regels verbonden aan aangepaste auto’s. Raadpleeg daarom altijd de RDW om erachter te komen of je toestemming nodig hebt om een autolift te plaatsen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid én veilig de weg op gaat met een rolstoellift of kofferbaklift in de auto.
Een kofferbaklift kost gemiddeld € 1500 tot € 1700 inclusief de montage. Heb je een kofferbaklift gevonden die verkocht wordt voor een veel lager bedrag, dan is het belangrijk om recensies van andere gebruikers na te lezen om een goede keus te maken.
Nee, het is voor het plaatsen van een kofferbaklift niet nodig om een aangepaste auto te hebben. Zodra de lift wordt geplaatst word de auto echter aangepast, waardoor de auto veranderd in een aangepaste auto. Kies je voor een rolstoellift, dan moet de auto of bus wel worden aangepast om de lift te kunnen installeren.
Je kunt een scootmobiel het beste vervoeren met behulp van een kofferbaklift. Met een kofferbaklift is het namelijk eenvoudiger om de scootmobiel in de auto te hijsen en deze er weer uit te halen. Wil je de scootmobiel in zijn geheel in de auto plaatsen, dan is een rolstoellift de beste keus.